másodbor

Full text search

másodbor: nemesebb alapanyagból (törköly, borseprő, zúzatlan szőlő) felöntés útján (bor, must, víz) erjedéssel nyert, az alapanyagnál gyengébb, de a felöntésnél jobb minőséget adó borfajta-csoport. A másodborok alapanyag szerint lehetnek: 1. Törkölybor: A kitaposott vagy gyengén sajtolt törkölyre víz felöntésével keletkező 5–7% alkoholtartalmú savanykás ital, ami munkás bor, kapás bor néven ismert. A 16. sz. óta a parasztgazdaságokban is nagy mennyiségben előállított törkölybor szinonimáinak száma megközelíti az ötvenet: csíger, lőre (É-Mo.), icsar (Tokaj Hegyalja), csinger (Alföld), csűgör (Erdély), korkovány (Balaton-mellék), vinos (Baranya m.) stb. Századunkban a lőre és a csiger köznyelvi kifejezéssé vált. A minőségi fehér szőlők taposással végzett mustnyerése mellett különösen jellemző volt a lőre készítése É-Mo.-on. A paraszti étrendben nemcsak mindennapi ital (napszámosok, szakmányosok, kapások napi járandósága), hanem mint borcibere reggeliként is szerepet játszott (cukrozott vagy fűszerezett lőre kenyérrel). A lőrefélék egy különleges változata a mézbor (Erdély, Ny-Dunántúl): a szőlőtörkölyre öntött vizes mézléből erjesztett másodbor. A legjobb minőségű törkölyborok bor- vagy mustfelöntéssel készülnek: aszú, fordítás. – 2. Seprőbor: A jó minőségű borseprőhöz víz hozzáadásával készült másodbor. Lőre és csiger néven a törkölyborral együtt az egész magyar nyelvterületen készített ital. A legjobb seprőbor az aszútésztára öntött mustból készül: máslás (aszú). Seprőbornak nevezik a lefejtett bor aljának, a seprős bornak a seprőrésen (sűrű szövésű kenderzsákon kőnyomatékkal) történt átsajtolása útján nyert kesernyés ízű borféleséget is. – 3. Szőlős bor: A zúzatlan, elsősorban vörös szőlőfürtökre bor, must vagy víz felöntésével erjesztett másodbor. A ma már csak a Dunántúl néhány vidékén előállított ital rámpás bor (Baranya, Tolna m., Duna–Tisza köze, Erdély) és ráspia (ÉK-Mo.) néven is ismert. E paraszti borkülönlegesség részben balkáni, részben német forrásokra (Rappes) vezethető vissza, de végső soron a római korban is gyakorolt borkészítési eljárás volt. A kád vagy hordó csapján leengedett szőlős bort többször utántöltötték, s mint házi bort asszonyok is fogyasztották. ( még: bor) – Irod. Andrásfalvy Bertalan: A vörösbor Magyarországon. Szőlőművelésünk balkáni kapcsolatai (Népr. Ért., 1957); Vincze István: A borkészítés módjai és eszközei, különös tekintettel a borsodi Hegyközre (Ethn., 1960).
Kecskés Péter

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me