hurka

Full text search

hurka: 1. azonnali fogyasztásra szánt töltelék, a disznóölés egyik jellegzetes készítménye. Minden vidékünkön készül, a hurkafajták száma és összetétele azonban igen változatos és tájilag jellemző. Legelterjedtebb egy véres és vér nélküli hurkafajta párhuzamos készítése. Ilyenkor elnevezésükben gyakori a fekete hurka – fehér hurka vagy véres–májas szembeállítás. A 19. sz. végén többfelé csak egyféle hurkát töltöttek. Így pl. csak vérest a Kisalföld jelentős részén, csak fehéret a DK-Dunántúlon és a Zagyva–Tarna vidéki palócoknál. Az utóbbiak kevertek ugyan véres kását, de ezt a szarikását nem töltötték bélbe, hanem kóstolónak küldték szét. A hurkakészítés legváltozatosabb az É-Tiszántúlon, ahol tüdős, májas, véres, valamint vér, hús és belsőség nélküli kásás hurkát kevernek. A hurka leggyakoribb alapanyaga a kása, amelyet nálunk máig csak ritkán váltott fel sült tészta (zsemle, kenyér). Az ÉNy-Dunántúlról és Somogyból ismert lisztes hurka tölteléke zsíros abálólével átitatott vagy kiürült zsírsütő üstben megforgatott, fűszerezett kukorica-, búzaliszt. Kása (zsemle) nélküli húsos hurka nálunk igen ritka, a kenőmájas a parasztságnál egészen új készítmény. Gyakori, hogy a kása alapanyaghoz zsiradék és fűszer járul a fehér, s ugyanehhez még vér a fekete hurkánál. Századunkban jól megfigyelhető a belsőségből készült savanyú ételek visszaszorulása, s ezzel párhuzamosan a belsőséggel készült fehér készítésének kiterjedése. Véres hurkába gyakran kisebb-nagyobb darabokban véres hús kerül a torkaalja részből. A DK-Dunántúl korábban egyetlen hurkafajtája következetesen hússzeletes hurka. Hasonló előfordul a Felföldön és hájszéles néven gyakori D-Erdélyben is. Ehhez a háj szélénél fekvő hosszúkás húsdarabból vágott, fűszerezett szeleteket húznak bélbe, köréje kása is kerülhet. Önmagában is változatos és tájilag jellegzetes a hurkafélék fűszerezése, amihez són és hagymán kívül többféle bors, majoránna, gyömbér és főleg a keleti népterületen kapormag, csombor, alma és aszalt szilva is járul. A hurkakását többnyire abálólében főzik meg. Régebben mindenütt kézzel töltötték a bélbe. Ez és a hurkafőzés is női munka. A szerencsés hurkafőzés érdekében a Kisalföld némely helyén pl. az asszonynak, aki erre felügyelt, vagy nem volt szabad a munka alatt megszólalnia, vagy a szertartásszerűen hozzá intézett kérdésre – Mit főz komámasszony? – előírt bajelhárító választ kellett adnia. – (– Lófaszt főzök komámasszony; vagy – Szíjjad lófasz komámasszony.) A lé, amelyben a hurka főtt (fonnyadó, gornyadó, abárlé), tartalmas leves volt a következő napokban. A hurka szó D-Dunántúlon csurka változatban használatos. A Ny-Dunántúlon a kolbász készítésének bevezetése előtt és után a hurkák neve kolbász volt. A hurkát sütve fogyasztják el. Disznóöléstől függetlenül is készült hurka a régi matyó lakodalmak ünnepi étkezésére. Ezt a fehér hurkát tejlevesben tálalták. A juhászhurka, gyöngyöshurka, birgehurka főként alföldi juhászok készítménye. Juhvágáskor az állat végbelébe sós, paprikás kenyérdarabokat, dercét töltenek, és ezt frissen, pörköltben főzik meg. Préshurkának nevezik Ny-Dunántúlon a disznósajtot ( még: gömböc) – 2. a kaszáló közepén hosszú sorba összegöngyölt szénarakás, amelyből a kisebb-nagyobb boglyákat kialakítják. A szénagyűjtésnek ez a módja az északi hegyvidéken és a Dunántúlon ismeretes, s a jelzett szénarakásnak számtalan elnevezése alakult ki. Hurkának nevezik a Csereháton, Zemplénben, a Sárközben. Hasonló tárgyszemléleten alapul a szénasor kolbász elnevezése (Gömör, Hont). A Dunántúlon sokfelé villázatnak, máglyának nevezik. ( még: garád, petrence) – Irod. Paládi Kovács Attila: A széna takarása a magyar parasztságnál (Népi Kultúra – Népi Társadalom, 1970).
Kisbán EszterPaládi-Kovács Attila

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me