gomolya, gömölye

Full text search

gomolya, gömölye: a juhtej-feldolgozás során nyert, cipó vagy gömb alakú édes sajt. A beoltott tej túróját gomolyanyomó ruhával összefogják, a túróból a savó nagyját ruhán keresztül kinyomkodják, majd a négy sarkán összekötött kendővel gerendába akasztva a maradék kicsepeg belőle. A cipó alakú, 2–3 kg nagyságú sajtot a pásztorkunyhó eresze alatti polcon vagy a tető alatt álló gomolyaszárítón 4–5 napig szikkasztják. A gomolyát frissen vagy tartósítva, juhtúrónak feldolgozva fogyasztják. A szó mély hangú változata inkább az Alföldön járatos. Gömbölyű csomó jelentésben tükörszava a környező szláv nyelvekben is előfordul, a magyarba ezek valamelyikéből, talán délszláv közvetítéssel került át.

Gomolya szárítóval (Hortobágy, 1933)
Balogh István

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me