fisér

Full text search

fisér: a halkereskedő népi elnevezése. A saját fogású halat árusító halászok mellett már a 15. sz.-ban említik a csak halkereskedelemmel foglalkozókat is. Bár maguk általában nem halásztak, sokan halászmesteri címet viseltek. Egy részük valóban halászból lett kereskedő, mások kizárólag csak ezzel foglalkoztak. A halat bérleteikből és kereskedelem útján szerezték be. Nagy városok halpiacain, sátrakban kádakból árusították az élő halat, amelyet bárkákban tartottak élve. A nagy harcsákat, tokokat tőkén felvágva árusították. Az Al-Dunáról, az Adriáról és külföldi tógazdaságokból szerezték be az árut a múlt század pesti halkereskedői, ők szállítottak külföldre is. Az élő halat lajtban, vonában, bárkában szállították, vagy jegelve, szárítva, sózva. Komárom, Bp., Apatin és Szeged voltak a leghíresebb halpiacok. A tőkeszegény fisérek maguk jártak a halásztanyákra összevásárolni a halat, amelyet lajtban vagy gyékénnyel letakart kocsin jég között szállítottak faluról falura. A halárusítás joga miatt sok vita keletkezett a céhes halászok és a halkereskedők között. – Irod. Herman Ottó: A magyar halászat könyve (I–II. Bp., 1887–88); Takáts Sándor: A bécsi halkereskedők kiváltságai Magyarországban 1328-tól 1714-ig (Magy. Gazdaságtört. Szle, 1902); Solymos Ede: Dunai halászat (Bp., 1965).
Solymos Ede

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me