földművelés

Full text search

földművelés: 1. alapvető mezőgazdasági tevékenység, amely a növénytermesztéssel foglalkozó ágakat (szántóföldi, szőlő- és gyümölcstermesztés, kertészet) foglalja magában. Eredete a növényi gyűjtögetésben kereshető. Közvetlen előzménye a rendszeresen gyűjtögetett termések anyanövényeinek óvása és gondozása lehetett. Földművelésről azonban csak akkor lehet beszélni, ha a talajt a növény életkörülményeinek megjavításáért megművelik, és célszerű beavatkozással teremtenek kedvezőbb feltételeket a növényi növekedéshez. – A régészeti ásatások tanúsága szerint a földművelés kezdetei a neolitikumba, az i. e. 8–6. évezredbe a Közel-Keletre nyúlnak vissza. Kezdetleges fokon hosszú kihegyezett karókkal, ún. ásóbotokkal fellazított talajba ültették el a magot. (A 20. sz.-ra csak néhány Európán kívüli, elszigetelten élő primitív törzsnél maradt fenn.) Ezt a formát követte – legfontosabb eszköze szerint tipizálva – a kapás, ill. az ekés földművelés. A kapás földművelés Amerika nagy részén, Afrikában a Szaharától D-re, D-Ázsiában és Óceánia némely szigetein terjedt el. Az ekés földművelés eredeti területei Európa, É-Afrika, valamint Ázsia középső és K-i részei. Kialakulásának helye és ideje vitatott. Az i. e. 4–3. évezredre az Egyiptom és India közé eső területre tehető, és összefügg a vonóállatok domesztikációjával, valamint az állati erővel húzatott járművek megjelenésével. – A földművelés a neolitikus népesség vándorlásával került Európába. Az eke európai megjelenése az i. e. 3. évezredre tehető, az i. e. 2. évezred közepén már É-Európában is használták. A Kárpát-medencében az i. e. 5. évezredben a Körös-kultúra népessége foglalkozott először földműveléssel. Az eke használatba vétele az i. e. 3. évezred végére tehető. – A magyarok elődeinél a kezdeteit még nem tárta föl kellő alapossággal a tudományos kutatás. Az ugor együttélés idején az i. e. 2. évezred első felében juthatott túlsúlyra életmódjukban a halászattal, vadászattal, gyűjtögetéssel szemben a termelő gazdálkodás, amely háziállatok tartásából (kutya, ló) és erdőzónában élvén, égetéses irtással összekapcsolt ásóbotos földművelésből állhatott. Az obiugor népektől elváló önálló magyar etnikum következő állomáshelyei a ligetes sztyeppén voltak. Az új élet és földrajzi viszonyokhoz való alkalmazkodás során előtérbe került gazdálkodásukban a legeltető állattartás, majd a nomadizálás bizonyos formájára tértek át. A földművelésnek azonban továbbra is jelentős szerepe volt életmódjukban. Az i. sz. 3–5. sz.-ban feltehetően a mai Baskíria területén ismerkedtek meg az ekével. A 7. sz. körül továbbvándoroltak DNy felé a Don középső folyásának vidékére. Itt az ún. szaltovói kultúra erőteljes hatása alá kerültek, amelynek népessége elsősorban bolgár-törökökből, alánokból és magyarokból állt. Gazdálkodásukban a földművelésnek jelentős szerepe volt az állattartás mellett. Különösen a bolgár-törökök fejlettebb életmódja nagy hatást tett a magyarok kultúrájára és társadalmi szervezetére. Az eke használata lehetővé tette nagyobb földterületek feltörését és a jelentősebb gabonatermesztést, amely tökéletesebb aratószerszámok alkalmazását is megkívánta. Feltehetően ekkor tértek át az egyszerűbb, több funkciót is teljesítő ún. horgas sarlóról a speciálisan aratásra alkalmazott, termékenyebb munkát biztosító ívsarlóra, amely akkor egész Európában a legfejlettebb aratósarló-forma, és megismerték a rövid kaszát. A ligates sztyeppei földmévelés körében sajátították el a szérűn való nyomtatást. Megismerkedtek nagyobb hozamú gabonafajtákkal ( búza, árpa), gyümölcsökkel ( alma, körte, dió, som) és más növényekkel is ( kender, komló, borsó). Értettek a borkészítéshez is ( szőlő, szűr, seprő). – A honfoglaló magyarok életmódjáról mind ez ideig nem alakult ki egységes tudományos álláspont. Némely kutató szerint erőteljes nomadizmus jellemezte őket. Mások félnomád állapotukat hangsúlyozzák, amelyben a fejlett földművelésnek is nagy szerepe volt, és életmódjuk nem állt alacsonyabb szinten, mint új szomszédaiké, csak más színezetű és típusú volt. A Kárpát-medencébe való betelepedéskor elsősorban földrajzi okokból – a nedvesebb éghajlat és az erőteljesebb vegetáció más munkamódszereket követelt – formálódtak át mezőgazdasági ismereteik. Az itt lakó, főleg szláv népek a honfoglalást követő századokban új eszközöket és munkamódszereket közvetítettek. Ezek egy része még az egykori római provinciák hagyományaiban gyökerező gazdálkodásból származott (pl. a Dunántúlon különböző tüskevágó, bozótirtó és ágvágó kések, amelyek az irtások megtisztítánának voltak alapvető szerszámai). A magyarok megismerkedtek a fejlettebb római hagyományú szőlőkultúrával, új balkáni és mediterrán eredetű gyümölcsökkel (barack, szilva, kajszibarack, őszibarack), eddig nem termesztett gabonafélékkel ( rozs, zab). Bár a Don melletti szállásterületükön használhatták az aszimmetrikus vasú ágyekét, véglegesen itt illesztették eszköztárukba (a 13. sz.-tól mutatható ki). Ebbe a sorba tartozik a szénamunka fontos eszköze: a kasza és a villa, majd a talajporhanyítás szerszámai: a gereblye és a kapa. Valószínű, hogy ásó szavunk ebben az időben nyerte el mai szűkebb értelmét. A szláv szavak kölcsönzésének – sokszor az eredetitől eltérő jelentéssel – azonban nemcsak a tárgyátvétel, hanem számos más oka is lehetett. Erre utal pl. a szénamunka szókincsének egy része vagy pl. a csép. Valószínű ugyanis, hogy a magyarok – ha nem is gyakorolták általában – ismerték korábban is a gabonamagvak bottal történő kiverését. A különböző hatások ötvöződésére épülő önálló fejlődés tanúja az a jelentős szókincs-elem, amely ebben az időben belső fejleményként jött létre. – A 11–12. sz.-ra már kialakulhatott a gazdálkodás új formája, amely helyi viszonyokhoz jól alkalmazkodott. Eleinte valószínűleg szabad foglalással, majd parlagolással ( parlagoló rendszer) szabályozatlan (vad) vagy szabályozott talajváltó rendszerben művelték a földet. A 12–13. sz.-ban főleg az Alföld szegélyén lezajlott, majd egyre inkább a Kárpát-medence peremei felé haladó irtások jelezték, hogy a központi területeken az irtás lehetőségei összeszűkültek. A 13–14. sz. fordulójára Mo.-on megerősödtek és kialakultak az alapvető feudális intézmények. Kifejlődött a jogilag egységes jobbágyság, megszilárdult a településrendszer. A földművelési viszonyok olyan mértékben stabilizálódtak, hogy lényeges és fő vonásaikban egészen a 19. sz.-ig jellemezték az ország mezőgazdaságát. Az alapegységet a jobbágytelek képezte, amely külsőségből ( külső telek) és belső telekből állt. A külsőséget ugart hagyó nyomáskényszerben művelték, amely a 9–10. sz.-ban Ny-Európából kiinduló üzemszervezeti racionalizálás eredménye volt, a termőterületek intenzívebb talajhasználatát tette lehetővé. A fél évezredes időszak azonban nem volt változásmentes. Az éghajlati viszonyoknak jobban megfelelő, termelékenyebb ágyeke (kerülőeke) a 17. sz.-ra teljesen kiszorította a túróekét. A hosszú kasza szélesebb körű használata a 16. sz.-ra a fűvágás munkájából teljesen eltüntette a rövid kaszát, sőt a 15–16. sz. fordulóján a D-Alföldön az aratás eszközévé is vált. Ebben a funkcióban azonban a 19. sz. elejéig nagyobb területen alig használták. A cséplés és a nyomtatás párhuzamosan élt egymás mellett mint a gyengébb hozamú vagy kisebb szántók, ill. a nagyobb termékenységű területek szemnyerő eljárásai. A cséplés a csapadékosabb domb- és hegyvidékeken kizárólagos volt. Elkülönülését a nyomtatástól fokozatosan elősegítették a 2. sz.-tól a hűvösebb-esősebb éghajlatú tájakon meghonosodó gabonatároló építmények (csűrök). Speciálisak, de nem elhanyagolhatók a betelepült szerzetesrendek, ill. a „latinos” (francia-vallon-olasz) és a német kolonusok kertészeti és szőlészeti ismeretei. – A 15. sz.-ra nemcsak környezetéhez zárkózott fel a mo.-i földművelés, hanem lényegében elérte a korabeli átlagos európai szintet, ha nem is a leghaladottabb nyugati országokkal, de az északon és nyugaton szomszédos területekkel együtt fejlődött. – A 16. sz.-ban az egész K-európai térségben kialakult ún. második jobbágyság ( örökös jobbágyság) új helyzetet teremtett. A majorsági gazdálkodással a nagybirtok új üzemi formái jelentek meg, amelyek a paraszti termelést összébb szorították, fejlődését nagymértékben akadályozták, és tetemesen növelték a jobbágyszolgáltatásokat. A mo.-i földművelést súlyosan károsították a törők háborúk is, amelyek éppen a legfejlettebb D-i és középső területek üzemi kereteit pusztították el. Stagnáltak a kiterjedt hadi eseményektől kevésbé érintett É-i és Ny-i területek is, az Alföld egyes vidékein viszont olyan nagy volt a visszaesés, hogy a 18. sz. elején a rekonstrukció sok helyen parlagoló határhasználattal indult meg. – A 18. sz.-ban a 19. sz.-ra átnyúlóan újabb nagy irtási hullám zajlott le, de nem ez, sem pedig a sorra meghonosodó amerikai eredetű kapásnövények és zöldségfélék hosszú ideig nem hoztak lényeges változást ( burgonya, dohány, kukorica). Az új kapásnövényeket sokáig csak házikertekben vagy haszonföldeken, irtásokon termesztették, ugarban vagy a tavaszi vetemények között csupán a 19. sz.-ban fokozatosan kaptak helyet. – A Ny-Európában kibontakozott ipari forradalom a mezőgazdaságban is alapvető változásokat hozott, hazánkba azonban csak több évtizedes késéssel jutottak el első hullámai. A 18. sz. végétől a gazdasági szakemberek felvilágosító tevékenysége nyomán elsősorban a dunántúli nagybirtokon lassan megindult a gépesítés, és üzemszervezési reformokat vezettek be. A parasztgazdaságokban ezek hatása csak a 19. sz. második felében volt számottevő. A kibontakozás kedvező feltételeit a jobbágyfelszabadítás és a nyomában járó kapitalista fejlődés, a piaci lehetőségek kiszélesedése, valamint a vízrendezéssel, legelőfeltöréssel és irtással ugrásszerűen megnőtt szántóterületek jelentették. A változások egyes eszközük, munkamódok és az üzemszervezet tökéletesedésében, új szerszámok használatba vételével ( eszközváltás), ill. a gépesítéssel jelentkeztek. A változások első szakasza lényegében még az eredeti eszköztár és munkamódok körén belül zajlott le. A lehetséges legfejlettebb szerkezetet érte el a faeke. A sarlós aratás termelékenységét növelte a kaszasarló megjelenése, ugyanezt célozták, ha nem is sok sikerrel a kötözőbot és a kéveverő fa. Párhuzamosan a kaszás aratás a hozzá kapcsolódó fejlettebb munkaszervezettel együtt fokozatosan terjedt az Alföld peremein, a domb- és hegyvidéken. Az Alföldön nagyobb teret hódított a kötetlen kaszás aratási mód és a vontatózás, a nyomtatás pedig a magas hegyi folyóvölgyek és Erdély kivételével a cséplést váltotta föl. Az eszközváltás és a gépesítés munkafolyamatonként és társadalmi rétegenként, ill. vidékenként különböző időszakokban és eltérő ütemmel zajlott le. Némely területen egészen a termelőszövetkezetek megalakulásáig elhúzódott. Legelőbb és legegységesebben a cséplőgép terjedt el, az I. világháborúig mindenütt fölváltotta a kézi cséplést és a nyomtatást. Ugyanebben az időben vált kizárólagossá a vaseke használata. Lassan terjedtek más talajmunkáló szerszámok, a vasfogas ( fogas) és a henger, a szántóföldi kézi kapálást igen lassan váltotta föl az ekekapa. A kaszás aratás gépesítésére a parasztgazdaságokban csak ritka kivételként került sor. A határhasználatban a 19. sz. derekától kezdett bomlani a háromnyomásos rendszer, helyébe általában a zöld ugarral a javított háromnyomásos rendszer, majd a fejlettebb vidékeken fokozatosan a váltógazdálkodás lépett. Jelentős volt a kukorica, a burgonya, a dohány és a szálas takarmánynövények szántóföldi előretörése, valamint némely konyhakerti növény szántóföldre kerülése ( paprika, paradicsom, vöröshagyma stb.). Kialakultak a városok ellátásához szorosan alkalmazkodó zöldségtermesztés és gyümölcstermesztés körzetei. A szőlőterületek szinte teljes rekonstrukcióját követelte meg a filoxéra pusztítása. Mindezek a változások a paraszti termelési tapasztalatok jelentős fejlődését és gyarapodását hozták magukkal. – Az utolsó száz évben a paraszti földművelés táji eltérései nagymértékben kiegyenlítődtek. A természetföldrajzi viszonyokhoz alkalmazkodó határ- és eszközhasználat, a munkamódok és a termelt növényféleségek, valamint az általános fejlettségi szint figyelembevételével mégis megkülönböztethető a síksági-dombsági, ill. a hegyvidéki földművelés típusa. A síksági-dombsági típus az adott időszakaszban az Alföld és a Dunántúl nagy részén terjedt el. Ezek a területek vidékenként változó intenzitással, de leggyorsabban fogadták be a jobbágyfelszabadítás után a tőkés fejlődés során jelentkező változásokat. Általában jellemző volt rájuk a piacra termelés fokozása. A domborzati és éghajlati különbségekből adódó bizonyos eszközök használatában kezdetben meglevő eltérések a századfordulótól gyors ütemben nivellálódtak, kizárólagosan azonban nem tűntek el. Üzemszervezeti különbségek mutatkoztak a tanyás gazdálkodást folytató és az aprófalvas vidékek között. Jellegzetes talajműveléssel és szerszámokkal elkülönültek a homokos területek ( hegyhúzó) és a szántóföldi zöldségtermesztést folytató körzetek. – A hegyvidéki típust (Ny-Mo. és a Felföld némely vidéke, Erdély nagy része) a síksági-dombságihoz képest fáziskésés jellemezte. A hegyvidék kedvezőtlen természeti körülményei és közlekedésföldrajzi helyzete következtében számos archaizmust őrzött meg. Általában nehezen és lassan fogadta be a parasztbirtok kapitalizálódásával járó változásokat. Intenzív piacra termelés helyett inkább önellátó gazdálkodást folytatott. Mindkét fő típust sajátosan tagolta és színezte a parasztságon belüli társadalmi és vagyoni rétegződés is. – Irod. K. Kovács László: A magyar földművelő gazdálkodás kutatása (Bp., 1948); Belényesy Márta: A földművelés fejlődésének alapvető kérdései a XIV. században (Ethn., 1955); Tálasi István: A termelés és a nyelv kapcsolata aratóműveleteinkben (Ethn., 1957); Balogh István: A gabona betakarítása a XVI–XVII. században (Ethn., 1957); Balassa Iván: A magyar kukorica (Bp., 1960); Hoffmann Tamás: A gabonaneműek nyomtatása a magyar parasztok gazdálkodásában (Bp., 1963); Nagy Gyula: Hagyományos földművelés a Vásárhelyi pusztán (Népr., Közl., 1963); Takács Lajos: Az irtásos gazdálkodás néhány jellegzetessége a göcseji szegekben (Ethn., 1964); Takács Lajos: A dohánytermesztés Magyarországon (Bp., 1964); Ikvai Nándor: Földművelés a Zempléni hegység középső részén (Műveltség és Hagyomány, 1967); Bartha Antal: A IX–X. századi magyar társadalom (Bp., 1968); Balassa Iván: Az eke és a szántás története Magyarországon (Bp., 1973). – 2. A földműveléshez fűződő hiedelmek: aratás, szántás, termésvarázslás, vetés.
Kósa LászlóTakács Lajos

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me