Kovácsolás,

Full text search

Kovácsolás, az izzó fémeknek, különösen pedig a kovácsvasnak és acélnak megmunkálása. A K.-hoz az élénk veresizzás, egyes esetekben a gyenge fehérizzás a legalkalmasabb.
Minél kevesebb szén van a vasban, annál nagyobb hőmérsékletnél kovácsolható. Az acélt nem izzíthatjuk annyira meg, mint a kovácsvasat, mert jó minőségét elveszti. K.-ra hengerelt v. kovácsolt vasrudakat használnak, legjobb, ha már eleve a tárgynak megfelelő méretüt választunk. Ezeknek a rudaknak egyenlőtlen vagy tisztátalan részeit forrasztással v. az izzítást követő K.-sal teszszük egynemüekké, használhatókká.

1. és 2. ábra. Falazott kovács-tűzhely oldalnézete és keresztmetszete, 3. ábra ehhez való tűzpart.
Ily módon vashulladékból is lehet egynemü és használható vasat készíteni (a hengerművekben használt nyalábok). A vasat a K. céljaira szerkesztett tűzhelyekben fa-, kőszén- v. koksztűzzel hevítjük fel. A közönséges kovácstűzhelyek falazottak. Az f tűzfészek (l. 1-3. ábra) a b boltozat tartotta falba van sülyesztve, egyik oldalát a c tűzfal határolja. Itt látjuk a négyszegletes g öntött vastűzpartot melynek h bevágásai az l száklyavas befogadására valók. Ha a tűzpart egyik oldala elégett, megfordítjuk; ilyképen egyazon öntvény négyszer használható.

4. és 5. ábra. Nagy darabok izzítására való kovács-tűzhely felülnézete és függőleges metszete.

6. ábra. Öntött vasból való kovácstűzhely levegő-előmelegítővel.
A tűzpart másik oldalát rendszerint negyedgömb-alaku vasdarab (l. 6. ábra) alkotja. A fuvó levegőt az m lábító hajtotta fuvó szolgáltatja. A fuvóból kiágazó k cső a száklyavasba torkollik. A felszálló füstöt d ernyő fogja fel és vezeti az e kürtőbe. A legtöbb esetben a tűzhely szabad oldalán vizvályu is van, hogy a tüzet időközönként erős sugárzó melegének csökkentése céljából megnedvesíthessük. A 4-5. ábrabeli szerkezet nagyobb darabok izzítására való, minden oldalról szabad tűzhelyet tüntet fel, melynek I., II., III. fuvókái M vizmedencén áthatolva torkollanak az M tűzfészekbe. A fuvó levegő C csövön jön fel és a G csatornába árad, honnan F1... F2... csöveken jut a száklyavashoz. Ezeknek a szabadon álló tűzhelyeknek fel- és lemozgatható kürtőjük szokott lenni. Újabb időben nagy tért hódítottak az öntöttvasból való tűzhelyek, mert szállíthatók, felállításuk könnyü és alakjuk tetszetősebb. A 6. ábrában ily tűzhelyet tüntettünk fel. Az LL lábakon álló öntöttvas A asztalon látható PP pofák (negyedgömb-alakuak) határolják az F tűzfészket, baloldalt látjuk a V vizvályut. E a kürtő, mely a füstöt az öntöttvas C csőbe tereli. A fuvó levegő c1 csövön hatol a c2 csőbe és innen a száklyavashoz. Amint látjuk, ez a fuvó nem oldalt, hanem alul torkollik a tűzfészekbe. Az alszéllel működő kovácstüzek azért jobbak, mert a tűz nagyobb terjedelmü és az izzítás hathatósabb lehet, szóval a tűzfészket jobban kihasználhatjuk. Ezeknek a tűzhelyeknek az is kiváló elsőbbségük, hogy a tűzmedencét minden oldalról szabaddá tehetjük és a száklyavas nincs az elégésnek nagy mértékben kitéve. Ezekkel szemben áll az a hátrábbságuk, hogy a száklyavasat a lehulló salak miatt gyakran kell tisztogatni. A szegkovácsműhelyekben beboltozott fészkü tűzhelyeket is találhatunk; a szegecs- és sínszeggyárakban pedig tűzálló téglával bélelt hengeres kemencét használnak, melynek alján a fuvó levegő bevezetésére nyilás van. Az izzítandó szeget, illetve szegecseket a hengeres akna oldalain levő nyilásokba dugják be. Az akna belsejét kokszszal töltik meg. Az alszéllel dolgozó kovácstűzhelyeknek négyszögletes vagy köralaku tűzmedencéjük van. A száklyavasat gömbösre vagy kúposra, a fuvúszájakat pedig köralakura vagy hosszukás négyszögüre készítik. Különösen ajánlható a levehető száklyavas, mert ha elégett, könnyen kicserélhető. A meleg jobb kihasználása céljából sok helyen az elszálló füsttel, vagy a tűzfészek felesleges melegével a fuvólevegőt hevítik fel. Régebben az elszálló füstöt a kéménybe helyezett fűtő kigyóval érintkeztették, azonban ez nem bizonult jónak, mert a kémény huzatát gátolta és a csövekre rakodó korom, por és hamu a melegközlést nagyon megnehezítette. Jobb az a mód, melyet a 6. ábra tüntet fel. Az elszálló füst n nyiláson jut a C csőbe, s innen a kürtővel összekötött C s csatornába, e közben a C1 csőbe fuvott levegőt előmelegíti. Ilyen berendezést nagyobb kovácsműhelyekben használnak, mert csak akkor gazdaságos, ha több kovácstűzhelyünk van. Sok esetben a száklyavasat vizzel hűtik. E célból a tűzpartot vizmedencével kötik össze, és a levegőt a vizmedencébe torkolló száklyavason át fujtatják a tűzhez (4. és 5. ábra). A kovácstűzhelyek tüzét kellő kőmérséklet fejlesztése céljából befujt levegővel táplálják. A fuvók lehetnek hegyes, vagy hengeres fuvók és ventillátorok. A hegyes fuvók és a hengeres fuvók lökésszerüen adják a levegőt, ami különösen az egyszerüen ható fuvók működésekor észlelhető. A kovácstűzhelyekben faszenet, kőszenet, kokszot, barnaszenet és tőzeget használnak. A faszén azért legjobb tüzelő szer, mert hamuja oly anyagokat nem tartalmaz, melyek a vas jóságára károsan hatnának, azonban drágasága miatt általánosan nem használható. Ha acélt kovácsolunk, csak faszenet vegyünk, mert a kénes koksz és kőszén a drága acélt nagyon megronthatja. A faszenet diónagyságu darabokra törjük, a porszén nem célszerü. Sok helyen a faszenet kőszénnel keverik (1 sr. kőszén és 1 sr. faszén, vagy 2 sr. faszén és 3 sr. kőszén). Legjobb a keményfák szene (bükk, berkenye, tölgy, éger), a puhafák szenét (fenyő) a levegő könnyen szétfújja, s nem is adnak oly erős koncentrált meleget. Átlag 80-90 kg. faszén 100 kg. kőszénfogyasztásnak felel meg. A kőszén használatát olcsóságának tulajdoníthatjuk. Legjobban használható a tapadószén, mert könnyen meggyul és tapadóssága miatt kérget kap, mely alatt a szén igen élénk izzásba jöhet. Ha a tűz felszinét vizzel meglocsoljuk és gondoskodunk az elégett kőszén pótlásáról, ily módon igen jó kovácstüzünk lesz. A kőszenet apró darabokra (Grus, Schmiede-Grus) törjük és használat előtt vizzel jól meglocsoljuk, hogy belőle apróbb halmokat alakíthassunk. Minél kevesebb kén van a kőszénben, s minél kevesebb salakot hagy, annál jobb; 10% salakot tartalmazó kőszén még elég jól használható. A koksz akár magában, akár pedig kőszénnel keverve intenziv és gyors hatása következtében alkalmas tüzelő anyag. Átlag 10 kg. kőszénnek 55-60 kg. koksz felel meg. A barnaszén és tőzeg csekély hatásuk és porlékonyságuk miatt a legkevésbbé használható tüzelő anyagok (300-350 kg. tőzeg felel meg 100 kg. kőszénnek). Jól kezelt kovácstűzben 100 kg. vasra 80-150 kg. kőszenet számíthatunk.
Az izzó vastárgy alakítására és kezelésére többféle szerszám kell. Az u. n. tűzi szerszámokon értjük a különféle fogókat, melyek az izzó tárgy tartására valók, továbbá a kalapácsokat, a piszkavasat, a szénlapátot, a locsolót és a vashűtő dézsát. A tüzifogók szája a kovácsolandó tárgy alakjához szabandó, ezért lapos, élgömbölyü, gömbölyü, stb. száju fogókat találunk. A fogók szárát néha gyűrüvel kötjük össze, hogy az előkovácsnak sok erőt ne kelljen a tárgy tartására fordítania. Az izzó tárgyat kalapácscsal alakítjuk ki. A kisebb tárgyak K.-ára kézzel mozgatott nyeles kalapácsokat, a nagyobbak K.-ára pedig mótorikus erővel hajtott nyeles vagy keretes kalapácsokat használnak (l. Kalapács). Nagyobb kovácsműhelyekben kovácsoló-sajtót is találunk. A K. főbb műveletei a következők:
a) Alakítás csakis kalapácscsal (nyujtás). Midőn a kalapácsot az izzó vasra ejtjük, az előzőben felhalmozott munka az utóbbit megnyujtja. A kalapács foka e tekintetben sokkal hatásosabb munkát végez, mint a talpa, mert ékalakja a puha vasba való behatolást szerfelett megkönnyíti. A kalapács talpa gyenge nyujtásra és arra való, hogy a fok okozta horpadásokat kiegyenlítse. Kis tárgyak K.-ára elégséges egy ember, nagyobb tárgyak K.-ára egy, két, sokszor három munkás is kell, az elsőt előkovácsnak, az utóbbiakat ráverőnek nevezzük. Az előkovács balkezébe tartja a fogót és az üllőre fektetett izzó vasra a jobb kezében levő kalapácscsal ráver, jelölvén mintegy ezt a helyet, ahová a ráverőnek ütni kell. E közben a vasat forgatja, a keletkező kisebb hibákat kijavítja és a művelet végét az ülőrre ütött kalapács hangjával jelzi. Ekkor a ráverők munkája megszünik s az előkovács a munka hátralékos részté befejezi. A ráverő kalapács súlya legfeljebb 10 kg. lehet, nyelük 500-600 mm., hogy a munkás két kezével kezelhesse, a kovácsoló kalapács súlya 1-2 kg. és nyelének hosszusága 400 mm. Ha egynél több verő van, ügyelni kell a taktus szerinti ütésre, hogy a kalapácsok össze ne ütődjenek. A ráverést mindaddig folytatják, mig a vas sötétveres izzó lett, ezután újra izzítják, ha a munkát folytatni kellene. A sötétvörös melegen tul való kovácsolás következtében a tárgy keményebb és rugalmasabb lesz. Vizbe mártott, tehát nedves kalapácscsal a vas keménysége és rugalmassága fokozható. A tárgy felszinének kellő simaságát érjük el a akkor, ha a kovácsolás után az illető helyre ráteszszük a simítókalapácsot és ennek fokára néhány erőteljes ütést mérünk.
b) Duzzaasztás, melyen az izzó vas tengelyirányos összenyomását értjük. Izzítssunk meg egy vasrúdat, p. a közepe táján, és üssük a két végét, ekkor a rúd megrövidül és az izzítás helyén megvastagszik, megduzzad. A kisebb darabokat ugy duzzasztják, hogy az üllőre fektetve merőleges ütéseket mérnek reá. A hosszabbakat fogóba csiptetve az üllő oldalához ütik, igen hosszu darabot két munkás kézbe fogja és földbe ásott kőhöz vagy vaslaphoz üti. Duzzasztás után a tárgy felszinét kellően kialakítják. Igen célszerü a duzzasztás után a duzzasztott helyet forrasztó melegségig felhevíteni és jól megkovácsolni, mert félős, hogy a duzzasztás helyén a vas szétreped, szakadásokat kap. A szegek és szegecsek fejét szintén duzzasztással alakítják ki. Először a vas végét szétlapítják, és a szétlapított tömeget a szegecs fejező kalapácscsal teljesen a kivánt formára idomítják.
c) Lefoglalás, melyen a vasnak éles élü belapítását értjük. Ezt a műveletet legegyszerübben ugy hajtjuk végre, hogy az izzó vasat az üllő szélére helyezzük s azután ráverünk. A lefoglaláshoz célszerüen használhatjuk a perem nélküli simító kalapácsot. Ezt az előmunkás a kivánt helyre teszi és a ráverő erőteljes ütéseket mér a fokára.
d) Hajlítás. Az izzó vasat az üllő szarván hajlítjuk meg. E célból a vas egyik oldalát letartjuk, a másikra pedig oldalas ütéseket mérünk. A komplikáltabb hajlításokat alakzók (sablon) szerint készítik. Derékszög alatti hajlítást ugy készíthetünk, hogy a vasat az üllő szélére tartva, erős ütésekkel élbe halítjuk és a művelet után a keletkező sarkot ferde simítóval munkáljuk meg.
e) Lyukasztás. A vasat gyorsan és könnyen kilyukaszthatjuk, ha fehér izzó hőig izzítva gyürüre állítjuk és kénrudat nyumunk rá. Keletkezik kénsav, mely higfolyó. Ilyen módon 10-15 mm. vastag vasat 20 másodperc alatt átlyukaszthatunk. Azonban ez a művelet a keletkező gőzök miatt a műhelyben levőkre ártalmas, a lyuk pedig durva felszinü lesz. Ezért inkább a mekanikai lyukasztáshoz fordulunk. Az izzó vasat az üllő nyilása fölé, vagy gyűrüre helyezzük és a rátett lyukasztót erős ütésekkel áthajtjuk. Ha vastag a vas, meg is kell fordítani. f) A bemetszés ettől abban különbözik, hog a vágóval az illető tárgy szélébe rést vágunk. g) Lemetszés. A legtöbb esetben a vas kikovácsolt részét a törzsről le kell vágni, vagy magának a kikovácsolt darabnak egyes részeit kell lemetszeni. Erre a célra vagy az üllőbetétet, vagy a vágót használják. Ha az elsőt használjuk, ez az üllő megfelelő nyilásába dugandó, a vasat élre fektetjük és megfelelő erős ütésekkel a szükséges részt a törzstől elválasztjuk.
h) Tüskén való K. A gyűrü- vagy cső-alaku darabokat tüskére dugjuk és ezen alakítjuk ki, hogy a nyilást jól kiformálódhassuk. A tüske négyszögletes vagy gömbölyü acél- vagy kovácsdarab. Lyuktágításhoz kúpalaku v. szarvastüskét használunk, az utóbbiakat az üllő megfelelő nyilásába dugják. i) Szegecselés, tulajdonképen duzzasztás, a lelapított szegecs-szár végét a szegecsfejezővel alakítjuk ki. A művelet közben a tárgyat a szegecsfej alakjára idomított üllőre fektetjük. k) A levágáshoz közel rokon művelet a mélyesztés. Ezen az izzóvas vékonyítását értjük, bizonyos megszabott határon belül.
l) Hegesztés, két, esetleg több kovácsvasrúdnak a forrasztó hőnél való egyesítése. Minél több szén van a vasban, annál nehezebben heged. A hegesztendő felszint jó nagyra kell készíteni, sőt célszerü a duzzasztás is, hogy a hegesztés befejezte után a hegesztett részt jól kialakíthassuk. Legcélszerübb a hegesztendő felszinek egyikét felvágni és a másikat kiélezni s a két részt egymásba dugni. Legkevésbbé ajánlható a hegesztendő felszinek tompa érintkeztetése. Hegesztéskor az első kalapácsütések gyengék legyenek és gyorsan következzenek egymás után, az összetapadás után erősebb ütéseket mérhetünk a forradó lapokra. m) Acélozás, a kovácsvas burkolása acéllal, mely műveletnek csakis a szerszámgyártásban van fontossága és célja az, hogy a drágább acélból kevesebbet használjunk el, a szerszámok pedig kell szivósak legyenek. Különösen a metsző és vágó szerszámok élét és a verő szerszámok fokát acélozzák meg, hogy a dolgozó rész kemény, a szerszám többi része pedig puha legyen. A hegesztő felszinek laposak v. fecskefark-alakuak legyenek. A nagyobb lapokat néha bevagdalják, hogy az acél kiálló karmai a puha vasba nyomódjanak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me