Hangyasav

Full text search

Hangyasav (Acidum formicicum), H.COOH. Az egybázisu zsirsavak sorozatának első tagja. Szabad állapotban a hangyákban (különösen a formica rufa-ban) számos rovar méregmirigyében, a csalánban, némely gyümölcsben (tamarinda), több ásványvizben és lápban kimutatták. A savvizes oldatát a hangyákból legelőször Wray J. állította elő (1670). Hogy az igy kapott folyadékban az ecetsavtól eltérő sav van, azt Markgraf bizonyította (1749). E savat mesterségesen a borkősavnak, barnakő és kénsavval való oxidációja utján Döbereiner kapta (1822). A H. kémiai sajátságait pontosabban Berzelius és Liebig vizsgálták. A hangyasav számos bonyolultabb szénvegyület oxidációjakor képződik, ugyszintén metilakohol erősebb oxidációjakor. A kaliumhidroxidból, ha ennek tömény és forró oldatára szénmonoxyd hat, hangyasavas kálium képződik. Hangyasavas natrium kéződik, ha nátronmeszet szénmonoxidban hevítünk. Előállításához rendesen sóskasavat használnak; ha u. i. kristályos sóskasavat aránylag kevés glicerinnel retortában hevítenek, a szedőbe meglehetős tömény H. gyülik össze. Hogy e még viztartalmu savból tökéletesen vizmenteset készítsenek, a savat ólomoxiddal telítik, majd a képződött hangyasavas ólmot kikristályosítják. A tökéletesen kiszárított hangyasavas ólmot alkalmas készülékben kénhidrogéngázban enyhén hevítik. Ilyenkor a kénhidrogén a hangyasavas ólmot elbontja, ólomszulfid keletkezik, amely visszamarad és vizmentes hangyasav, amely ledesztillál. E még kevés kénhidrogént tartalmazó H.-at ugy tisztítják, hogy száraz hangyasavas ólomról ujból ledesztillálják. Tiszta állapotban előállítva szintelen, igen átható szagu, maró folyadék. A lehütéskor szintelen kristályos tömeggé mered, melynek olvadó pontja 8,5 C° fs.-a 1,226, fp.-ja 99 C°. A bőrre cseppentve, azon hólyagot huz. Vizzel és borszeszszel minden viszonyban elegyíthető. 1 molekula vizzel 107° C-on forró hidrátot képez. A tömény kénsav elbontja, a viz elemeit vonja el és szénmonoxid fejlődik. Oxidáló anyagok szénsavvá alakítják. A H.-ban u. i. az aldehidcsoport (HCO) is jelen van, amiből redukáló képességét magyarázzuk. E redulákó sajátságát a sav felismerésére is felhasználhatjuk, igy sóinak oldatai az ezüstnitrátoldatból a megmelegítéskor fémezüstöt választ ki; a mercuri klorid-oldatból mercuro-kloridot, illetőleg fémkénesőt választ ki. Az árubeli viztartalmu sav H.-tartalma normál luggal való megtitrálással határozható meg. A H. és borszesz elegyítése utján a hangyaszesz (Spiritus formicarum) kéászül; régebben összezuzott hangyákat borszeszszel pállítottak, majd a folyadékot ledesztillálták. Külsőleg mint gyógyszert használják, p. bedörzsölésre csuzos bántalmaknál.
A H. egy alju sav. A karboxil csoport hidrogénjét fémmel helyettesítve, a hangyasavsók vagy formiátok keletkeznek. E H.-sók ugy készülnek, hogy H.-at az illető fém oxidjával v. hidroxidjával telítenek, majd a sót kijegecítik. A kálium-, natrium-, ammonium-, ugyszinte a kalcium-, bárium- és strontiumformáit vizben könnyen oldható sók. Az ólomformiát vizben nehezen oldódik, ezért kristélyos csapadék alakjában leválik, ha H.-at ólomacetát-oldattal elegyítjük. - A H. éterei közül a hangyasavas etilt (H.COO.C2H5) említjük mely vegyület említjük mely vegyület és borszesz elegyét rumesszencia (v. riméter) néven, a mesterséges rum és arrak készítéséhez használják.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me