Árpa

Full text search

Árpa (Hordeum L., növ.), a pázsitfélék génusza, 16 fajjal Európa, Ázsia és Amerika mérsékelt vidékein. Több faját emberemlékezet óta termesztik. Egy- vagy többnyári kalászos füvek; a búzától meg a rozstól az különbözteti meg, hogy kétlevelü pelyvája közt csak egy tökéletes meg egy sertealakú elsatnyult virága van, s az Ilyen kalászka harmadmagával csoportosodik a virágzat tengelyének kimetszéseiben. A búza meg a rozs kalászkái egyenkint húzódnak a tengely mélyedéseibe. Az Á. hármas kalászkájának a középsője pároséltü virágot zár, a két oldalsó hímes v. meddő, vagy a termesztés következtében megváltozva szintén hímnős. Pelyvája szálkásan kihegyezett; toklásza bajuszos, ritkán szálkátlan. Gyümölcsén széles barázda van, s a toklászokba gyakrantele van nőve.
1. ábra 5. ábra 6. ábra.

Hatsoros árpa Villás árpa Legyező árpa
Az Á.-nak, az Elymus L. (Cuviera Koel.) kizárásával, két algénusza van: a Crithe Döll v. Hordea sativa Koch (vetett árpa), meg a Hordeastrum Döll, v. Hordea murina (vad árpa). A vetett árpa toklásza, legalább a középső kalászkáé, széles elliptikus és bajuszos, a kalásznak szívós tengelye nem töredezik szét; .az oldalsó kalászkák magaviseleté szerint különböző: 1. Ha a kalászka mind pároséltü és bajuszos virágot zár, s mind a két oldalon három-három kalászka egyenletesen kifejlődik, az Á. hatsoros (H. hexastichon L.,
2. Ha az ilyen virágú és hatsoros A.-nak középső kalászkái mind a két oldalon jobban a tengelyhez simulnak s ennek következtében két-két sor mind a két oldalon jobban kiemelkedik, a kétsoros v. közönséges Á. (őszi árpa, H. vulgare L., 2. ábra) támad. 3. Ha csak a középső sor kalászka zár pároséltü virágot, a két-két oldalsó csak himes és bajusztalan, akkor a laposfejü Á. (tavaszi Á., svéd Á., H. distichon L., 3. ábra) támad. 4. Ha a középső sor mind a két oldalon bajuszaival együtt egy síkban legyező módjára szétterped, német-, tenkely-, páva-, legyező-, török- v., jeruzsálemi Á. (H. zeocrithon L., 6. ábra) a neve.
Mind a négynek még más nevezetesebb fajtái vannak. A négysoros Á.-nak azt a fajtáját, melynek magva nem nő össze tenkely módjára a toklászszal, hámló, mennyei, meztelen, csurdé v. csóré-Á.-nak, (himalájai, egyiptomi, orosz v. oláh Á., Dávidmag, H. vulgare b, coeleste L.) nevezik. A fekete magú a korom-Á. A bajusztalan, de három csúcsos toklászu fajta a villás-Á. (H. trifurcatum, 5. ábra). Ezt nem igen termesztik. A kétsoros A. fajtái: 1. a kórós Á. (var. erectum Schübl. et Mart., 1. ábra), kalásza rövid, sűrű és egyenesen felálló; 2. a szomorú Á. (var. nutans Schübl. et Mart.) kalásza hosszú, laza és lekonyul; 3. a kávé-Á.-nak (var. nudum Ard.) gyümölcse nincs a toklászszal összenőve.
2. ábra 3. ábra 4. ábra.

Kétsoros árpa Laposfejű árpa. Kórós árpa.
Egyes tavaszi fajták igen rövid idő alatt megérnek, azért a gabonafélék közül az Á. hat Északon legmesszebbre. Skótország északi részén, valamint az északi fok meg a Fehér-tenger körül, az északi szélesség 70°-a körül is megterem. Ázsiában a 45-70° közt, de Észak-Amerikában és Ausztráliában is tenyészik. Az európai havasokban 1000 méterig, Dél-Amerikában 3000 m. magasságig, a Himaláján még 4300 m. magasságban is termeszthető. A szibériai, norvég, skót és ir népnek, általában az északi és havasi lakóknak az Á.-liszt a főtápláléka. Az Á.-ból komisz-v. szegény-, de tápláló és egészséges kenyeret sütnek. A termesztett Á.-k közül a kétsoros v. nagyszemü Á. csak tavaszi. Nevezetesebb fajtái a Chevalier, Perless, Oregon, Golden melon, Imperial, páva Á. stb. Egyes vidékeken különösen jól térem az Á., s e szerint is megkülönböztetnek több Á.-félét, igy a tót A.-t, mely hazánk felső megyéiben terem, a Hanna, probstei, angol, svéd, skót stb. Á.-t. A négy- és hatsoros Á. őszi és tavaszi, de az őszi érzékenyebb a hideg iránt, mint a búza és rozs, Hazánkban leginkább termelik a két-és a négysoros Á.-t. A használati cél szerint megkülönböztetünk sör-. szesz- és takarmány-Á.-t. Sör-Á.-nak a sulyos (hl. sulya 64-73 kg.), halványsárga, teltszemü, vékony héju, lisztes törésü, protein-szegény A.-t mondjuk. A szesz A. (hl. sulya 62-64 kg.) minősége gyengébb, mint a söré. A takarmány-Á. a legsilányabb, sör-és szeszgyártásra alkalmatlan. Leginkább kedveli a jóminőségü vályogtalajt, a. kétsoros talajban válogatósabb mint a négysoros, ez egyrészt a homokos, másrészt különösen az őszi az erősebb, a kötöttebb talajon is megterem. Az őszi Á.-nak ugyanazok a jó előveteményei, mint a búzának, a tavaszié a kapásnövények, különösen a répa. Az őszi oly talajelőkészítést kiván, mint a búza, a tavaszi alá legjobb a talajt őszszel megszántani, tavaszszal grubberolni v. boronálni. A kétsoros Á. Valamennyi gabonafélék között leggondosabb talajelőkészítést kiván, friss istállótrágyába nem célszerü Á.-t vetni, mert romlik a minősége, a műtrágyák közül főleg szuperfoszfát és chilisalétrom adandó. Az őszi Á. aug. végén, szeptember hó elején vetendő. Kh.-kint szórtvetésnél 110-120, sorosnál 90-110 liter. A tavaszi lehetőleg már márciusban vetendő, hidegebb vidékeken vetése elhúzódik május hóig is, a. kétsorosból szórva 140-200, sorba 80-120 liter,. a négysorosból 170-200, illetve 120-150 liter vetendő kat. holdankint.
Leggyakoribb gyomok az Á. között a vadrepce (Sinapis arvensis és alba L.), a repcsény-retek (Raphanus raphanistrum L.), a daravirág-zsázsa (Lepidium Draba L.), a mezei kőmag (Lithospermum arvense L.) és az acat (Cirsium arvense). Többször károsítja a rozsda és a porüszög. Állati ellenségei azonosak a buzáéval.Az őszi Á. legkorábban érő gabonaféle junius második felében már rendesen aratható, a, tavaszi julius-, hidegebb vidékeken augusztusban érik. A nyugati árpafélék később érnek, mint a hazaiak ezért a nyári forróság gyakrabban tesz bennök kárt. Tapasztalt gazdák szerint minél később aratjuk az Á.-át, annál szebb szinü lesz az, de másrészt a teljesen érett Á. kalásza könnyen törik azért az Á.-t is legcélszerübb, épen ugy mint a legtöbb gabonafélét a sárgaérésben aratni. Az Á. szemtermése hazánkban katasztrális holdankint 6-15 q.-ra tehető. A szalmatermés 8-18 q. Hazánkban a négykalászos közül az Á. foglal el legkisebb területet. Legtöbb Á.-t termelnek Bars-, Brassó-, Mosony-. Nyitra- és Pozsonymegyében.Az Á.-t sokféleképen és hasznosan értékesítik. Belőle készül az Á.-keményítő, legtöbbet a szesz- és sörgyárakban malátának használnak. A bőcukros Á.-malátából maláta-cukor, maláta-kivonat és malátabombon lesz, mely leginkább köhögés ellen jó. A megmaradt maláta-csíra trágya-pótlék lehet. Az Á. takarmánynak és abraknak is jó, különösen baromfi v. más jószág hizlalására. Gyakran a. kaszanyüggel és zabbal vegyest vetve nagyon célszerű zöld takarmány. A toklászától meghámozott Á.-nak (Hordeum decorticatum) árpadara a neve. A finom szeműt Á.-griznek (Á. morzsa, apró kása), a gömbölyű daraszemüt Á.-kásának mondjuk. Ennek legfinomabbika a gyöngy-dara. A leforrázott magvakból és darából lesz az Á.-víz, Á.-nyálka és dara: nyálka gyengeség és aszkórság ellen. A régebbi orvosi A.-liszt (farina hordei praeparata) pirosas sárga: oldható keményítő, keményítőmézga és dextrin van benne, azért könnyen emészthető; vízfürdőbe helyezett zárt cinnedényben az Á.-lisztnek 30 órai hevítéséből kapják. Lábbadozó betegnek v. mellfájósnak néha még most is adják, .de helyesebben az említett malátakészítményekkel pótolják. Az Á.-víz a hideglelősnek, vérhas, rekedtség stb. ellen hüsítő és szomjúságoltó ital: 1/2-1 rész kiválogatott és tisztára mosott Á.-nak 12 rész vízzel való főzéséből készül, az Á. felrepedezvén, a levet megszűrik, cukrot és citromlevet vagy kremor-tartarit avagy málnaecetet tesznek hozzá. Az Á.-szalmát úgy használják, mint más gabonáét. Az Á.-magvat különösen a szemek meglehetős egyenlő nagysága következtében, sulynak is használják, egy árpaszem körülbelül 1 grán nehéz.
Az Á. Plinius szerint a görögök legrégibb termesztett gabonaneme. Az egyiptomiak meg a zsidók is gyakran vetették. Már a rómaiak lovat abrakoltattak vele, s az Á. azóta inkább abrak maradt Dél-Európában a zabszem helyett; de kenyeret itt ás sütnek belőle, s büntetésből a katonának adják. Az Á.-ital is nagyon régi («potui est humor ex hordeo» Tacit. Germ. 23). Az ősegyiptomiak, a trákok, görögök és gallusok már a legrégibb időben, a germánok pedig Tacitus idejében itták az Á. szeszes levét. V. ö. Köztelek II. (1892) 72. sz. A négysoros Á. a Tigris és Eufrates között még ma is vadon él, a kétsoros Á. Meyer szerint Lenkorán és Baku közt, Koch Károly szerint a Kaukázus délkeleti tájain, Kotschy szerint pedig Persia déli részén terem vadon. Boissier r Flora Orientalls-a, mely ezeknek a tájaknak vadon termő növényzetét ismerteti, a termesztett Á.-fajokról hallgat. Legrégibb idő óta ismerik a hatsoros Á.-t, az egyiptomi, zsidó, görög és indiai nép ősidő óta vetette. Magvát az egyiptomi mumiák közt is találták. Európába Egyiptomból jutott, ahol a kétsoros és hatsoros Á.-t ma is termesztik. Régebben Görögországban mind a három fajt termesztették, ma abraknak csak a négysorost meg a hatsorost vetik. A rómaiak a kétsorosat meg a hatsorosat ismerték. Az Á. a zabbal vegyest végre Európát, az Ó- és Ujvilág északi vidékét egész a sarkkörig elárasztotta. Az az öv, ahol ebből a két soványabb gabonából a legtöbbet termesztik, az .arktikus öv, a keleti tartományokban pedig a szubarktikus öv nagyobb része.
A vad Á. hazánkban is terem. Toklásza szálas, lándsás v. sertenemü, mind bajúszos: kalásza sűrü, hengerded, kalászkája felálló, az oldalsók kurta nyelvűek, a virágzat tengelye pedig végre széttörik. Ilyen hazánkban az, egérárpa (Hmurinum L., l. o,), a tengermelléki Á. (H. pseudo-murinum Tapp.) Fiume környékén, a szíki A. (H. Gussoneanum Parl.) szikes mezőkön bőven, a béka-A;. (H. secalinun Schreb., l. o.). Az ördögárpa nem A.-faj, hanem a vetésbeli Ranunculus arvensis L. népies neve; l Boglárka.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me