TÁRCA

Full text search

33TÁRCA
A Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság a háború befejezte után először 1945. évi augusztus hó 6-án tartott igazgatóválasztmányi ülésén jött össze Szentpétery Imre elnöklete alatt. Az elnök meleg szavakkal üdvözölte a megjelenteket, megemlékezett a Társaság egyik másodelnökének, dr. Varjú Elemérnek Buda ostroma után bekövetkezett haláláról, méltatta a Társaság érdekében végzett munkásságát és tudományos kutatásainak eredményeit. Bejelentette, hogy Czobor Alfréd, a Társaság eddigi titkára vidékre költözött és titkári tisztjéről leköszönt. Ennek következtében gondoskodni kell helyének ideiglenes betöltéséről éppen úgy, mint ahogyan pénztárosának, Schiller Rezsőnek a helyét is be kell tölteni. A titkári tisztre Bottló Béla igazgatóválasztmányi tagot, pénztárosnak pedig Nagy István magyar nemzeti múzeumi gazdasági igazgatót ajánlotta. Az igazgatóválasztmány a javaslatot elfogadta.
Az elnök ezután beszámolt a Társaság helyzetéről. A nehéz közlekedési és érintkezési viszonyok miatt nem állapítható még meg, hogy a Társaság milyen személyi veszteségeket szenvedett. A háború utáni gazdasági helyzet, különösen a bankzárlat következtében a Társaság anyagi helyzete, mely azelőtt biztos alapokon nyugodott, most teljesen bizonytalan, a pénztárkönyvek a Magvar Nemzeti Múzeum gazdasági hivatalában elégtek.
Az igazgatóválasztmány a Társaság működésének további fenntartása mellett foglalt állást.
Az elnök ezután ismertette a Társaságnak az egyesületek működésének felülvizsgálatát szabályzó 20.165/1945. B. M. számú rendelettel kapcsolatosan készített jelentését.
A Társaság 1945. évi rendes közgyűlését 1945. évi október hó 22-én tartotta, melyet a közgyűlés anyagát, a tisztújítást előkészítő igazgatóválasztmányi ülés előzött meg.
A közgyűlés a megüresedett másodelnöki helyet a ciklus hátralevő részére Tóth László igazgatóválasztmányi taggal töltötte be, majd a titkári tisztet minthogy az 1945. esztendővel Czobor Alfréd titkári megbízatása lejárt és tisztéről lemondott –, az 1946–50-es ciklusra Bottló Béla igazgatóválasztmányi taggal töltötte be és ugyanerre az. időre megbízta a folyóirat szerkesztésével is.
Az igazgatóválasztmány megválasztott tagjai: Czobor Alfréd, Fekete Lajos, Isoz Kálmán, Kumorovitz Bernát, Váczy Péter, Bartal Aurél, Sarlay Soma, Ember Győző, Tomcsányi Tamás és Papp László. A számvizsgáló bizottság egy évre megválasztott tagjai: Borzsák István, Donászy Ferenc és Fügedi Erik.
A Társaság az 1946. évi rendes közgyűlését 1947. évi március hó 20-án tartotta meg. Az elnök a megjelentek üdvözlése után bejelentette, hogy az 1940. esztendőben – az Alapszabályok értelmében – hat évre megválasztott elnökségnek a működése 1946. esztendővel lejárt, a közgyűlés első feladata az új elnökségnek a megválasztása. A választás 34tartamára az elnöklést Szalay Gábor igazgatóválasztmányi tag, mint korelnök vette át. A választás megejtetvén, a közgyűlés a Társaság elnökéül Szentpétery Imrét, másodelnökükül Jánossy Dénest és Tóth Lászlót választotta meg további hat esztendőre.
Ezt követőleg a közgyűlés az igazgatóválasztmányból alapszabályszerűen kilépő Deér József, Házi Jenő, Iványi Béla, Kossányi Béla, Miklósy Zoltán, Szalay Gábor, Szinyei Merse Jenő, Timon Béla eddigi igazgatóválasztmányi tagokat a következő hat esztendőre, Kovács Lajos, Borsa Iván, Fára József, Sinkovics István, Elekes Lajos, Bánrévy György, Győrffy György, Fügedi Erik rendes tagokat, valamint Bakács Istvánt az időközben megüresedett helyekre a Társaság igazgatóválasztmányának tagjai sorába választotta. A számvizsgáló bizottság tagjaiul a következő esztendőre Donászy Ferenc, Tomcsányi Tamás és Bélay Vilmos választattak meg.
Az elnök ezután hálás köszönetet mondott a magyar vallás- és közoktatásügyi minisztériumnak, valamint a magyar külügyminisztériumnak, továbbá a Magyar Országos Levéltárnak azokért az anyagi támogatásokért, melyek lehetővé tették azt, hogy a Társaság ismét elindulhatott a már hatvannégy esztendeje megkezdett úton, hogy egyesítse a történelem segédtudományainak művelőit és kedvelőit, kiadhasson e tárgykörbe vágó értekezéseket és felolvasó üléseket tarthasson. Külön köszönetet mondott a Magyar Nemzeti Múzeum elnökségének azért, hogy a Társaság ülései számára tanácstermét mindenkor rendelkezésre bocsátotta.
A Társaság ülésein Váczy Péter: Anonymus és a Justinus-kivonatról, Szentpétery Imre: Adalékok a parasztcsaládok leszármazása és története kutatásának módszertanához címen olvasott fel.
Hivatalos értesítő a Magyar Országos Levéltár gyarapodásáról. Előző évfolyamainkban eddig azokról az örvendetes szaporulatokról adtunk évről évre tájékoztatást, melyekkel a Magyar Országos Levéltár magánlevéltárainak és levéltári gyűjteményeinek osztálya gyarapodott. Most azonban ettől a, szokástól eltérően elsősorban – sajnos – azokról a veszteségekről, azokról a fájdalmas károkról kell beszámolnunk, amelyek az Országos Levéltár említett iratállagait a háborús cselekmények következtében érték.
1944 tavaszán hazánknak a németek által történt megszállásával kapcsolatosan mind sűrűbben megismétlődő légitámadások következtében egyre sürgetőbbé vált a gondoskodás az Országos Levéltárban őrzött nagyértékű forrásanyag fokozottabb védelméről. A szükséges intézkedések megtételénél azonban nagy nehézséget okozott az a körülmény, hogy az Országos Levéltár épületét annak idején a várbeli alagutak betömésével létesített betontömbre emelték és így, megfelelő pincehelyiségek hiányában, a Levéltár épületével kapcsolatos földalatti óvóhelyeket nem lehetett létesíteni. Kezdettől fogva kétségtelen volt, hogy már az állandó légitámadások következtében is igen aggályos a levéltári anyagnak az elszállítása az Országos Levéltár épületéből. De a levéltári anyag eredeti helyén való megőrzése mellett szólt az a körülmény is, hogy a hadviselés menete: az ország egyes területeinek biztosabb vagy kevésbbé biztos volta, a mostani háborúban kiszámíthatatlan volt. Ennek következtében elszállításuk esetében a levéltári anyag a háborús viszontagságoknak éppen úgy, vagy talán még nagyobb mértékben lett volna kitéve, s ehhez járult volna még ezen felül a megfelelő gondozás és szakszerű kezelés lehetőségének hiánya is. Az Országos Levéltár vezetősége a helyzetet mérlegelve minden nehézség és akadály ellenére is úgy döntött, hogy az iratokat az, Országos Levéltár épületében hagyja meg. Az iratállagok egyrészt a raktártermeknek szakértők megállapítása alapján legvédettebbnek nyilvánított részeiben nyertek elhelyezést, másrészt pedig a raktárszárnyak alagsori összes ablakait támfalakkal elzárattuk s az Országos Levéltár legértékesebb iratai ezekben kaptak óvhelyet. Ezen felül ennek az anyagnak egy részéről s köztük a családi levéltárak középkori okleveleiről készített filmfelvételeket az Országos Levéltár épületén kívül őriztettük. E munka során a családi levéltáraknak megközelítőleg 25.000 db középkori okleveléről 36.000 db felvétel készült.
Az ostromot megelőző légitámadások az Országos Levéltár épületében semmiféle károsodást sem okoztak. Budapest ostroma idején azonban megváltozott a helyzet. Ekkor ugyanis az Országos Levéltár épülete ötven napon keresztül tűzvnalban állott, aminek következtében sorozatos belövések érték. A helyzetet még az is súlyosbította, hogy január közepén német fegyveres csoport erőszakkal betörve az Országos Levéltár főkapuját, a nagyobb befogadóképességű alagsori raktártermet főkötözőhelynek, illetőleg kórháznak foglalta le. A betegek számára helyet biztosítandó egy részét ebből a raktárteremből néhány óra leforgása alatt ki kellett hordani és azokat az akkor már a légnyomások következtében földszinti raktárakba átszállítani. Az alagsori raktárban visszamaradt anyag pedig ezért szenvedett súlyos veszteségeket, mert – nem lévén az Országos Levéltárnak kórházi berendezése – a sebesülteket az állványokról leemelt iratokra helyezték. Az iratok egy része ekkor nagyon szennyeződött, sok irat teljesen megsemmisült.
A levéltár épületének kórház részére történt lefoglalása más súlyos következményekkel is járt. A betegek szállításával kapcsolatos; nyilas katonaság tevékenysége fokozódott az épület körül, ami az orosz tüzérség figyelmét az Országos Levéltár épületére irányította. Az Országos Levéltárnak az épületben tartózkodó tisztviselői hiába figyelmeztették a német kórházparancsnokságot az ott őrzött pótolhatatlan értékek veszélyeztetettségére s hiába kérték, hogy az épület környékéről a katonai gépkocsikat távolítsák el s korlátozzák a katonaság mozgását, minden kérés és tiltakozás eredménytelen maradt. Így történt hogy egy becsapódott foszforos lövedék az egyik III. emeleti raktárhelyiségünket lángba borította. A hatalmas tűz összegörbítette a vasállványokat, megolvasztotta a drótüveg járdákat s minthogy a kifejlődött óriási hőség miatt a raktártermet még megközelíteni sem lehetett, ebben a raktárteremben – ahol korábban a kormányhatósági és egyéb közlevéltárak mellett családi levéltárak és levéltári gyűjtemények is elhelyezést nyertek – az egész levéltári anyag elhamvadt. Minthogy azonban az ostrom előtt a padlástérben tárolt kormányhatósági levéltárat ebbe a raktárterembe kellett elhelyezni, a családi levéltárak és levéltári gyűjtemények tetemes része az alacsonyabban fekvő raktárhelyiségekbe került s így kerülte el a pusztulást. Megjegyzendő még az, hogy az említett raktártűz átterjedt abba a II. emeleti raktárterembe is. ahol a családi levéltárak egy része az említett átcsoportosítás folytán ideiglenes elhelyezést nyert, a tüzet azonban itt már lokalizálni lehetett.
35Egyes családok levéltárai tehát súlyos károkat szenvedtek, számos levéltár teljesen elpusztult s így pótolhatatlan forrásanyag semmisült meg. Ezek a veszteségek azonban nemcsak az illető családok, hanem az egész magyar tudományosság helyrehozhatatlan veszteségei is.
A sajnálatos veszteségek számbavétele mellett meg kell azonban emlékeznünk az Országos Levéltár magánlevéltárainak és levéltári gyűjteményeinek anyagában az utóbbi évek folyamán bekövetkezett örvendetes gyarapodásokról is. Még 1944-ben igen sok család helyezte el ideiglenes vagy állandó megőrzésre iratait. A bekövetkezett események nyomán azonban az utóbbi két esztendőben már csak gyér számmal érkeztek be állandó megőrzésre iratok, de ezeken az elhelyezéseken keresztül is érezhető az, hogy a családoknak az a felfogása, hogy levéltáraik legelőnyösebb őrzési helye, az Országos Levéltár, nem változott meg. A súlyos gazdasági viszonyok következtében nagyszámmal kerülnek eladásra jelentős forrásértékkel bíró iratok. Ezeket azonban az Országos Levéltár korlátolt anyagi lehetőségei következtében – sajnos – csak kis mértékben tudja megvásárolni. Az utolsó években állandó megőrzés céljából átadott vagy megvásárolt iratoknak a feldolgozását és a kutatás részére való hozzáférhetővé tételét az gátolja meg, hogy elsősorban az Országos Levéltárban már korábban rendezett és a háborús cselekmények következtében széthullott levéltári anyagot kell régi, használható állapotába visszahelyezni, így az 1946. esztendő folyamán a magánlevéltáraknak és levéltári gyűjteményeknek az ostrom előtt megszerzett anyaga, a kutatók számára legnagyobbrészt már hozzáférhetővé vált.
Az elmúlt három esztendő alatt kerültek az Országos Levéltárba állandó megőrzésre a Miskey-, br. Kaas-, Kárász- és Bereczky-családok nagyobb terjedelmű levéltárai. Ezek még feldolgozásra várnak. Az Irsay-család levéltártöredékét a benne levő több középkori oklevél teszi értékessé, a Roditzky-család levéltártöredéke pedig a keszthelyi Georgikon működésére tartalmaz becses adatokat. Gazdaságtörténelmi szempontból értékes a hg. Szász-Coburg-Gothai család uradalmai központi igazgatásának szintén állandó megőrzésre átadott iratanyaga. Mint: őrizetlenül hagyott levéltár került az Országos Levéltár gondozásába Frigyes főherceg családi levéltára, valamint családi uradalmai jószágkormányzóságának irattára is. Továbbá a háborús cselekmények során országszerte pusztulásnak kitett családi levéltárak közül a Vay-család berkeszi, Bezerédj Ottilia hidjapusztai, a gr. Nádasdy-család nádasladányi, a gr. Hunyady-család kéthelyi, a gr. Zichy-család nagylángi és hörcsögi levéltárainak töredékei.
A Kvassay-, Majthényi-, Szulyovszky-, Mokcsay-, Berzeviczy- és Ambrózy-családok levéltárai kiegészítésekkel gyarapodtak.
Állandó megőrzésre kerültek az Országos Levéltárba a ruszcsuki, tuniszi, tokiói, tiencsini, szkutari, szófiai, filippopoliszi, minasztíri, drinápolyi, konstantinápolyi, ploesti és bukaresti volt cs. és kir. konzulátusok anyakönyvei is. Ideiglenes megőrzésre adták át a Platthy-család levéltártöredékét. Ennek legértékesebb darabjai közé tartozik a négy középkori oklevél, melyek közül külön ki kell emelnünk Domonkos zólyomi ispánnak a turóci konvent 1305. évi átírásában fennmaradt 1303-ban kelt oklevelét.
A „Natorp” kereskedelmi vállalat irattára vásárlás útján jutott kiegészítéshez. Nagy jelentőségű annak a terjedelmes iratanyagnak a megvásárlása is, melyet az Országos Levéltár Papp Ernő főorvos özvegyének hagyatékából szerzett meg. A 31 dobozban elhelyezett iratanyag különböző családi levéltárakból származó iratokat tartalmaz: XVI–XIX. századi (köztük több, a múlt század neves politikusaitól származó vagy hozzájuk intézett) levelet, továbbá peres iratokat, országgyűlési feljegyzéseket, valamint kormányhatósági irattárakból származó iratmásolatokat. Külön kiemelendő ezek közül az iratok közül a 18 db középkori oklevél, melyek közül kettő Árpád-kori, ezek egyike 1275. évi átírása IV. Béla király 1262. évi oklevelének, mely eddig csupán kivonatban volt ismeretes.
Végül csereképen jutott az Országos Levéltár Bogáti Ádám 1697. évi naplójához, valamint 3 db XIV. és egy db XV. századi oklevélhez.
Címeres nemeslevélgyüjteményünk az említett Papp Ernő-féle iratok megvásárlása révén a következő armálisokkal gyarapodott:
Báthory Zsigmond erdélyi fejedelemnek Gyulafehérvárott 1602. évi április hó 30-án Kerek Mihály részére adományozott címeres nemeslevele.
Báthory Gábor erdélyi fejedelemnek Gyulafehérvárott 1610. évi május hó 21-én Kolosvári Nagy Bálint részére adományozott címeres nemeslevele.
Báthory Gábor erdélyi fejedelem Gyulafehérvárott 1612. évi március hó 31-én Fenessy György részére adományozott címeres nemeslevele.
Báthory Gábor erdélyi fejedelem Szebenben 1612. évi december hó 1-én kelt oklevelével Kövendi Zabo Pált és Jánost a primipilusok sorába emeli.
Bethlen Gábor erdélyi fejedelem Udvarhelyt 1622. évi december hó 21-én kelt oklevele, mellyel Zabo Perencet és Antalt a primipilusok közé sorozza.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me