Budapest székes főváros czimere.

Full text search

Budapest székes főváros czimere.
A székes főváros jelenleg használt czímerét Buda, Pest és Ó-Buda egyesítése után tudvalevőleg egy 34 tagból álló szervező-bizottság állapította meg, melynek az 1873 május 29-iki közgyűlés által elfogadott tervezetét ő félségének 1873 szeptember 21-ikén kelt elhatározása emelte végleges érvényre.
E czímer ellen heraldikai összeállítás tekintetéből nem lehet ugyan kifogást tenni, de annál jogosabb birálat alá esik az a történelmi szempontból. Új czímer megállapításánál – főleg midőn voltakép régi czímerek egyesítéséről van szó – a történelmi alap szigorú megtartása az egyedüli jogos szempont.
A kifogások, melyeket históriai alapon álló heraldikus teljes joggal tehet a magyar főváros czímere ellen, arra indították dr. Toldy Lászlót, a székes főváros főlevéltárnokát, hogy új czímertervezetet készítsen, a mely a három város régi czímereiből van összeállítva. Toldy tervezetében a háromszögletű pajzsot az alsó pajzs szélből jövő ék hasítja; az ekként keletkezett felső jobb mezejében Buda városának a XIV. és XV. századi pecsétek motivumaiból összeállított czímere van elhelyezve, mely az ország czímeréből vett 8 ezüst-vörös csík felett három arany tornyot tüntet fel; e tornyok számát a városnak egy 1337-iki okiratról ismert legregibb pecsétje adja meg, a csíkok pedig a XV. századból fenmaradt háromféle pecsét állandó motívumát képezik. A felső bal mezőben Pest városnak a XV. századi typariumról vett czímere látható: arany várfal, toronynyal és nyílt kapuval, s a toronytól jobbra félholddal, balra hatágú csillaggal, mely ősi motívumok az 1873-iki czímerből egészen kimaradtak. Az alsó mezőt Ó-Buda czímere foglalja el, abban az ábrázolásban, a mint azt a Nagy Lajos korából származó pecsét őrizte meg számunkra, úgy mint ezüst várfal, közepén nyílt kapuval; a vár felett a régi budai káptalant jelképező torony, ettől jobbra és balra egy-egy épület látható. A mező üres részeit e két épület felett jobbra a csíkokból és Anjou-liliomokból összetett Anjou-kori magyar czímer, balra a lengyel fehér sasos czímer tölti ki, háromszögletű pajzsokban, a mint az a XIV. századi pecséten látható, harmadikul pedig ezek mintájára a tervező a Hunyadi család hollós czímerpajzsát helyezte el a torony fölé. A pajzsot a szent korona födi. A pajzstartókra nézve Toldy Lászlónak két tervezete van: az elsőben cserkoszorús vademberek, a másodikban két XV. századi vaspánczélba öltözött magyar vitéz tartja a pajzsot, zászlós kópjával; a jobb oldalinak zászlaja a csíkokat, a baloldalié a kettős keresztet viselő czímerpajzszsal van díszítve. A czímerpajzs alatt mondatszalagon NULLI CEDO jelmondat olvasható.
Toldy László ezt a tervezetet közölve néhány kiváló szaktekintélylyel, részletes emlékirat kíséretében benyujtotta a székes főváros tanácsához, kifejezve azt az óhajtását, hogy annak megbirálására a legilletékesebb fórum, a Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság kéressék fel.
A mennyiben a székes főváros tanácsa főlevéltárnokának ezt az óhajtását teljesítené, társulatunk szakférfiainak módjában lesz a kérdés felett véleményüket elmondani. Addig is, a míg ez megtörténik, a fentebbiekben be akartuk mutatni Toldy új tervezetét, elev osztozva a buzgó főlevéltárnok amaz óhajtásában, hogy a székes főváros egy heraldikai és történelmi hűség tekintetében kifogás alá nem eshető új czímer birtokában ünnepelje meg a millenniumot.
D.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me