KOSSUTH LAJOS EREDETE.* (Első közlemény.)

Full text search

49KOSSUTH LAJOS EREDETE.*
(Első közlemény.)
Felolvastatott a Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság f. é. május 10-ki ülésén.
Tegnap múlt hét hete, hogy elhagyta porhüvelyét az a rendkívüli szellem, minővel a gondviselés csak nagy időközökben, századok leforgása alatt szokott megajándékozni egy-egy nemzetet s midőn mai ülésünket, a nagy nemzeti gyász óta az elsőt, a nagy halott emlékének szenteljük, társulatunk czéljainak nem felelhetünk meg jobban, mint ha a Kossuth Lajos viszonyait illető mozzanatok sokfelé ágazó tömkelegéből kiragadjuk azt, melynek tisztázása a Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság feladatai közé tartozik.
A Kossuthok családi történetével úgyis adós a magyar genealogiai irodalom s e mellett az olyan tüneményszerű egyéniségnél, mint Kossuth Lajos, az a másik tudományos kérdés is méltán tarthat számot érdeklődésünkre, hogy a családi kapcsolatoknak milyen vérvegyüléke volt az, a miből a magyarságnak ez az örök dicsősége származott? Mert vér szerint ép úgy oda tartozunk az anya, mint az apa családjához; csak olyan örökösei vagyunk az egyik, mint a másik testi és lelki sajátságainak s ha csak nehány századdal, pl. 300 évvel vezetjük is vissza valakinek a vér szerinti leszármazását, 300 esztendőre átlag 10 nemzedéket számítva, már 512 ősapát és ősanyát kapunk, a kik esetleg ugyanannyi különböző családnak voltak az ivadékai s így minden egyes házassági kapcsolatnál egészen új elemek járultak ahhoz a típushoz, melyet a három századdal előbb élt ősapa jellemző vonásai alkottak, de a melyek ilyen körülmények között már szükségképpen nagyon átalakultak a 10-ik nemzedéknél.
Midőn tehát Kossuth Lajos eredetéről beszélek, nem csupán a Kossuth családra akarok kiterjeszkedni, hanem azokra is, melyekről konstatálhattam, hogy a leányági leszármazás bármilyen formájában is Kossuth Lajos a vér szerinti ivadékuk. Ilyen szempontból fogva fel a kérdést, nagyon mellékes, hogy a Kossuth család első ismert őse, a hat századdal előbb élt Gath fia Kossuth milyen eredetű lehetett. Bármi volt is származása, ha Kossuth Lajos eredetéről beszélünk, akkor csakis arról lehet szó, ő benne magában miféle családoknak a vére egyesült?
Két részre oszlik tehát ezen értekezésem. Az első részben, a mennyire rövid másfél hónap alatt lehetséges volt, összeállítottam a Kossuth család genealogiáját. Hiányos is és bizonyára itt-ott hibás is, mert oklevél nagyon kevés állt rendelkezésemre, csupán egy pár genealogiai tábla, melyek közül az egyiket a század elején készítette a Kossuth család valamelyik tagja, úgy gondolom, Kossuth László, a kormányzó apja, nehányat pedig mellétheti Barna Mihály gyűjteménye foglal magában, melyet csak pár nappal előbb szerzett meg a M. Nemz. Múzeum. Ezenkívül a család tagjai is szivesek voltak egyes adatokat közölni velem, nevezetesen Kossuth Elek zemplénmegyei főszolgabiró, dr. Kossuth János sátoralja-újhelyi ügyvéd, Kossuth Rezső turóczmegyei tb. aljegyző és Kossuth Zsigmond battonyai aljárásbiró urak. Fogadják itt a nyilvánosság előtt is köszönetemet.
50Értekezésem második része a Kossuth Lajos személy szerinti leszármazására vonatkozó adatokat foglalja magában.

 

I.

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me