Önkormányzati választások, 1990

Full text search

Önkormányzati választások, 1990
Az 1990-es önkormányzati választásokon a szavazásra jogosult polgárok száma 7 868 286 volt. A szept. 30-i első fordulóban 3 162 228 polgár szavazott (40,18%), az okt. 14-i második fordulóban pedig 1 427 360 választó járult az urnákhoz (28,94%).
A 10 000-nél kisebb lélekszámú településeken (2930 helyen) a polgármestert közvetlenül választották a szavazók, a képviselők személyéről pedig egy ún. kislistán döntöttek. A kislistán az összes jelölt neve szerepelt, s azok kerültek a testületbe, akik a legtöbb voksot kapták. A 2 fordulóban végül összesen 2911 településen választottak polgármestert (19 helyen időközi választást kellett tartani). Képviselő-testület 2923 helyen alakul meg (7 településen időközi választást kellett tartani).
162 tízezernél népeseb településen részben egyéni választókerületben, részben pártlistákon juthattak mandátumhoz a jelöltek. E helyeken a polgármestereket az új önkormányzati testületek választották meg. Az első fordulóban a listás szavazás minden településen érvénytelen volt, mert a választók kevesebb mint 40%-a jelent meg a szavazáson. (A második fordulóban nincs ilyen előírás, a választás a megjelentek számától függetlenül érvényes.)
A fővárosi kerületekben is részint egyéni választókörzetekben, részint pártlistákon lehetett mandátumhoz jutni. (Az első fordulóban a listás szavazás csak 5 kerületben volt érvényes.) A fővárosi közgyűlés 88 tagjából (ha a polgármestert „kívülről hozzák”: 89 tagjából) 66-ot fővárosi pártlistán választottak (az első fordulóban ez a szavazás is érvénytelen volt), 22-t pedig a testületbe. A megyei közgyűlések tagjait pedig a létrejött új önkormányzatok küldöttek révén választották meg.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me