Víz

Full text search

Víz
A természetes vízkészleteket – földi méreteket tekintve – nem növelhetjük. A Föld állandó vízkészlete több mint 1,3 milliárd km3, Európáé meghaladja a 600000-t, míg hazánk vízkészlete (a felszín alatti vizekkel együtt) 5054 km3-re tehető.
A hidrológiai folyamatokba való emberi beavatkozás intenzitása fokozódik. Az ezzel kapcsolatos létesítmények száma rohamosan nő, s így a vízkészleteinket, valamint a hidrológiai jelenségeket módosító emberi tevékenységek térbeli kiterjedése is növekszik.
A különféle emberi beavatkozások hatására a vízhiányos területek összekapcsolódnak, és regionális méretű problémákat okoznak.
Az iparosodás és városiasodás, a mezőgazdaság kemizálásának hatásaként növekvő mennyiségű szennyezőanyag terheli a vízkészletet, s hátrányosan befolyásolja használhatóságát.
A víz már nem tekinthető szabadon rendelkezésre álló természeti kincsnek. A növekvő vízfelhasználás és vízszennyezés következménye, hogy a könnyebben hasznosítható készletek kimerülnek, fokozódnak a vízbeszerzés nehézségei. A vízkészletek és a vízigények eloszlásában mutatkozó térbeli és időbeli egyenlőtlenségek áthidalására mind nagyobb térségekre kiterjedő, komplex vízügyi beavatkozások szükségesek.
Hazánk potenciális vízkészleteinek 95%-a külföldről származik. A külföldről érkező készletek hasznosíthatóságát korlátozza, hogy a vízgyűjtők felső szakaszain a növekvő vízhasználat miatt a készletek mennyisége – különösen nyáron – évről évre csökken, minősége romlik (az 1985-ös rendkívüli vízszennyezések 16%-a – 37 eset – külföldről érkezett), az alsó szakaszon települt felhasználók mennyiségi-minőségi igénye viszont nő.
A felszíni vízkészletek háromnegyed része a Duna, Tisza, Dráva medrében koncentrálódik. A vízkészletek időben is egyenetlenül oszlanak meg, nyáron a készletek átlagosan 20%-át képviselő Tisza-völgy részaránya 10%-ra csökken. A felszín alatti vízkészletek 60%-a talajvíz és parti szűrésű víz, a többit a rétegvizek és karsztvizek teszik ki. Az ország területének kb. felén az összes készlet 30%-a átlagos feltételekkel hasznosítható, 35%-án azonban helyi jelentőségű vízbeszerzési lehetőség sincs. A felszín alatti készletek mintegy 60%-át külső szennyezések közvetlenül veszélyeztetik, s az üzemelő vízbázisok kapacitásának mintegy 5–7%-a károsodott oly mértékben, hogy már használhatatlanná vált. A közműves vízellátás 1200 vízkivételi helyéből kb. 400 néhány év, legfeljebb 1 évtized alatt elszennyeződhet. A kitermelt víz 15%-át kezelés nélkül, 85%-át kezelés után hasznosítják. A bányászat egyre jelentősebb mértékben termeli ki a felszín alatti készleteket, a kiemelt bányavíz meghaladja az 1 millió m3/nap mennyiséget.
Az ország geometrikus helyzete, földtani adottságai révén kitermelhető hévízkészletei jelentősek, a termelés azonban a készletekhez viszonyítva csekély. A felszínre hozott hévíz hasznosítási hatásfoka mindössze 20%. Gondot okoz a nagy sótartalmú vizek – a használt hévíz 75–80%-a – elhelyezése.
A felszíni vízhálózat több helyen keresztezi a felszín alatti víztartó rétegeket, így a két vízrendszer kölcsönösen táplálhatja, ill. megcsapolhatja egymást, s minden emberi beavatkozás, amely bármelyik vízfajtát éri, módosíthatja a vízjárást a másik rendszerben is.
A népgazdaság vízfelhasználása 1980-85 között 4,5 milliárd m3-ről 5,5 milliárd m3-re nőtt, a maximumot 1983-ban érte el (6,1 milliárd m3). A fokozódó vízfelhasználás gyakorlatilag az ipari, ezen belül is alapvetően a villamosenergia-ipari igények növekedéséből adódik. A felhasználásból az ipar részesedése 5 év alatt 65%-ról 80%-ra emelkedett. A lakossági vízfelhasználás 5 év alatt 0,1 milliárd m3-rel nőtt.
Az ivóvízellátásban – az iparilag fejlett országokhoz hasonlóan – Magyarországon is a kémiai szennyezés okozza a legtöbb közegészségügyi problémát. A nitrátszennyeződés a felszínközeli (talajvíz, parti szűrésű, karszt) készleteket érinti a legsúlyosabban, mivel ezek természetes védettsége kicsi. Az egészségügyi vizsgálatok szerint a nitráttartalom a parti szűrésű vízből termelt víz 60%-ánál, a karsztvíz 10%-ánál s a talajvíz 90%-ánál emelkedik. 1983-ban 940 községben csak egészségügyileg nem megfelelő ásott és közkutak jelentették a vízellátást, és a közkútként nyilvántartott ásott kutak esetében nem ritka a több 100, sőt 1000 mg/l nitráttartalom sem. (A megengedett érték 40 mg/l) 1985-ben 800 településen nem volt közegészségügyileg megfelelő víz, ez 800000 embert érintett.
A parti szűrésű víz nagyobbik részét egyelőre csak fertőtleníteni kell. A jövőben (és néhány esetben már ma is) jóval bonyolultabb vízkezelés szükséges a szag- és ízrontó, valamint az egészségre káros anyagok, elsősorban vas, mangán és szerves anyagok eltávolítására.
A bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer tervezett tározójában és az alatta levő folyószakaszon az algásodás fokozódásával kell számolni. A Duna átalakítása károsan befolyásolja az ivóvízkészleteket és a parti szűrésű ivóvízkutakat is, a duzzasztott szakaszokon az anaerob fenékiszap kialakulása, a szűrőréteg eltömődése, ammónia keletkezése, vas és mangán beoldódása, toxikus fémek esetleges remobilizációja miatt.
Sajátos problémát okoz Magyarországon az arzén-szennyezés. 5 alföldi megye 97 településén a határértéket (50 mg/mg) meghaladó mennyiségben találtak arzént a vízművek és közkutak vízében. A 100 mg/mg eléggé gyakori, de 200 mg/mg is előfordul. A szakemberek véleménye szerint ez az arzén a mélyebb rétegekből kimosódva, természetes úton került az ivóvízbe. Az érintett népesség nagyobb (81000 fő), mint a világon eddig ismert hasonló esetekben. A begyűjtött hajminták alapján megállapították, hogy a szervezetben az arzén az ivóvízben mérhető koncentrációval arányos, és a felhalmozódás különösen jelentős a 14 éven aluliak esetében. A krónikus arzénmérgezés enyhe tünetei is kimutathatók.
Az arzén eltávolítására kidolgozott módszernél is jelentkezik a klórozással végzett utófertőtlenítés problémája, a rákkeltő trihalometán vegyületek keletkezése a vízben levő szerves anyagokból. Magyarországon az ivóvíz-minősítési szabvány a védett rétegből nyert vízben háromszor annyi szerves anyag jelenlétét engedi meg, mint az EGK országaiban érvényes előírás. A trihalometánok képződésének veszélye nemcsak a mélységi, hanem a parti szűrésű vizek esetében is fennáll, ilyen vegyületek bizonyos algafajok anyagcseretermékeiből is keletkezhetnek a klórgáz hatására. Ezért az eutrofizálódást lokálisan vagy nagyobb területen növelő beavatkozások (folyószabályozás, ill. -duzzasztás) esetén ezt kockázati tényezőként kell figyelembe venni.
1980 és 1984 között 43 ivóvízjárvány 5267 megbetegedést okozott. A jelenség országosan csökkenő tendenciájú, de Pest megyében emelkedő, főleg az első vízadó rétegre telepített kutak fertőződése miatt.
A népgazdaság összes használt- és szennyvízkibocsátása 1984-ben 4,5 milliárd m3 volt. A kibocsátott használt és szennyvizek 85%-át – az 1980. évihez hasonlóan – folyókba, 13%-át kis vízfolyásokba helyezték el. A szennyvízöntözés és egyéb -hasznosítás minimális, mindössze 15,5 millió m3 évente. A kibocsátott mennyiség 20–22%-át közcsatornán keresztül vezetik a befogadókba.
A Dunába és vízgyűjtő rendszerébe évről évre nagyobb mennyiségú szennyvíz érkezik. Némi emelkedés mutatható ki a Sajóba érkező szennyvíznél. A Tiszával együtt 3 folyó a szennyvíz 99,1%-át fogadja magába, és a fennmaradó 0,9% a többi 8–12 folyó között oszlik meg.
A tisztítást igénylő szennyvizek mennyisége 1980–84 között 5,4%-kal emelkedett, évi 1 milliárd m3-t tesz ki. A közcsatornán elvezetett települési szennyvíz 684 millió m3, melynek 46%-a a háztartásokból származik, a fennmaradó rész pedig a termelő ágazatok és a közületek szennyvize.
A vizek minőségét a szennyvizek mellett a különböző lerakóhelyeken, telepeken tárolt hulladékok is veszélyeztetik. Mivel a szennyvíztisztító telepek java része ipari és kommunális szennyvizek keverékét kezeli, a keletkező szennyvíziszap elhelyezése gondot okoz, lerakása az esetek többségében környezetvédelmi szempontból nem megfelelő. A vízzel ellátott, de csatornahálózat nélküli területeken a folyékony települési hulladékok mennyisége (évi 10 millió m3) folyamatosan nő, a szennyvíz a talajban szikkad el. A szippantókocsikkal összegyűjtött 8 millió m3-nek csak kis részét ártalmatlanítják megfelelően, a többit közvetlenül élővízbe vezetik.
A csatornázatlan területeken a folyékony települési hulladéktárolók kiképzése általában nem felel meg az előírásoknak, így a hulladék elszivárog. A folyékony hulladék bomló szerves anyagokban és gyakran különféle kórokozókban gazdag. Az elszivárgó folyékony hulladék így rendkívül ártalmas környezetszennyező forrás, ami elsősorban a felszín alatti vízkészlet minőségét veszélyezteti, és nagymértékben hozzájárul azok fokozódó nitrátosodásához és fertőződéséhez.
1984 végén 154 üzemben levő közcélú ártalmatlanító telep fogadta a folyékony hulladékot. Jóval több, 472 telep azonban nem zárt rendszerű, így fokozottan lehet számítani a lerakott, nagy nedvességtartalmú hulladék elszivárgására. (Pt. a Chinoin hulladéktárolójából elszivárgó vegyi anyagok okozta 1981-es ivóvízmérgezés.)
A mezőgazdasági nagyüzemekben mintegy 48 millió m3 hígtrágyalé keletkezik. Mennyisége az utóbbi években számottevően nőtt. A keletkezett mennyiség 42%-át öntözésre, trágyázásra felhasználják, 40%-át kijelölt területen szikkasztják, 12%-át egyéb befogadóba vezetik, 6% elhelyezése megoldatlan. Az elvezetett, elszikkasztott hígtrágya, valamint a mezőgazdaság műtrágya-felhasználása lényegesen hozzájárul a talajvizek és a felszíni vizek nitrátszennyezéséhez.
A Duna vizének minőségére jellemző, hogy nőtt a szervesanyag-termelés, a fenolok, fenolszármazékok és ásványolaj-származékok mennyisége. Meghaladta a határértéket az oxigénfogyasztás, a nitrition, az NH4+, az ortofoszfátion mennyisége.
A Budapest feletti Duna-szakaszon végzett mérések szerint a mérgező fém-, nehézfém-koncentráció (ezüst, réz, vas, higany, kadmium, ólom, cink) jelentősen meghaladta a vízi élőlények védelmére megszabott határértékeket. A higany koncentrációja pedig magasabb volt, mint az ivóvízszabványban előírt 1 mg/l. Ezeknek az anyagoknak jelentős része a lebegő anyagokhoz kötődik, a kiülepedés következtében feldúsul a medrek iszapjában, és a táplálékláncba is bekerül.
A Duna magyarországi szakaszán a sókoncentráció túlnyomórészt a nagyobb koncentrációjú mellékvízfolyások hatására 20–25%-kal nő. A Duna-víz toxikussága Budapest szennyvizeinek (Buda teljes szennyvize tisztítatlanul kerül bevezetésre!) hatására 2–3-szorosára növekszik.
WHO-szakértők szerint a magyarországi Duna-szakaszon a legjellemzőbb vízminőségi problémákat a lebomló szerves szennyezők, metánok vegyületei, a nitrát és a szennyezett üledékek okozzák. Komoly veszély a vizek növekvő bakteriológiai szennyezettsége.
A Tisza – belépő szelvényben még kedvező – vízminőségét lényegesen rontják a Szamos, Bodrog, Sajó, Zagyva vizével szállított szennyezőanyagok, és a természetes tisztítóképességet nagymértékben csökkentik a kisebb mellékvízfolyások által szállított szennyezett vizek. Az Alsó-Tisza vidékén évente 36 millió m3 hévízzel 70000 tonna só kerül a felszínre, amelynek többsége nátriumhidrogén-karbonát. A hévizek több mint 59%-a belvízcsatornákba kerül, amelyek egy része öntözővizet is szállít.
A Sajó igen nagy szervesanyag-tartalommal érkezik: hazai szakaszán jelentősen nő az összes oldott anyag, továbbá az NH4+ mennyisége. A szennyezettséget tovább növelik az ipari üzemekből származó toxikus nehézfémsók és Miskolc város gyakorlatilag tisztítatlan szennyvizei.

 

A Balaton A Magyarországon használt ivóvíz-minőségi szabvány (mg/l; részletek) A mérgező anyagok határértékei A víznyerő hely jellegétől (felszíni vízből nyert ivóvíz, talajvíz, védett rétegvíz) független határértékek A víznyerő hely jellegétől függő határértékek Egyedi kutas vízellátás esetén a „Tűrhető” kategóriára vonatkozó enyhébb határértékek Minősítés Egészségre ártalmas egyéb anyagok A folyékony települési hulladékok gyűjtése (ezer m3) A folyékony hulladékok befogadói (%) Magyarország felszíni vízforgalma (Mrd m3/év) Vízkivétel (M m3/év) Felszíni vízmérleg (M m3/év) A népgazdaság vízfelhasználása 1970–1985-ig (M m3/év) A karsztvízkiemelés alakulása 1900–1985 között (m3/perc) A bányavíz hasznosítása (m3/perc) Országos ivóvíz-minőségi helyzet 1987-ben, a Köjál-vizsgálatok alapján kifogásolt minták arányával jellemezve Szennyvízkezelés a különböző országokban (millió m3) Népgazdasági ágak szenny- és használtvíz-kibocsátása Magyarországon* A települések ivóvízellátásának főbb adatai A települések csatornázottsága A tisztított szennyvíz mennyisége az alkalmazott tisztítási technológia szerint* A közüzemi víz- és csatornamű-vállalatok ivóvíz- és iparivíz-termelése, a termelt víz megoszlása származás szerint, 1980–1985 (ez… A szennyvíz és használtvíz elhelyezésének alakulása, 1975–1985 (millió m3) A közüzemi víz- és csatornamű-vállalatok ivóvízkezelésének adatai, 1980–1985 (ezer m3) A közcsatorna-hálózatba szennyvizet kibocsátók száma és a kibocsátott szennyvíz mennyisége A népgazdaság várható vízszükséglete 2000-re (millió m3/év) Közegészségügyileg nem megfelelő ivóvíz* A magyar Duna-szakasz fenéküledékének nehézfém-szennyezettsége (mg/kg)

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me