Európai Közösségek

Full text search

Európai Közösségek
(European Communities, EC)
Székhely. Brüsszel (Belgium)
A Tanács főtitkára: Niels Ersbųll (Dánia)
Az Európai Közösségek az ún. Kis-Európát alkotó 6 nyugat-európai tőkés ország – Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, a Német Szövetségi Köztársaság és Olaszország – integrációs törekvéseinek eredményei. A közösségek közül a legrégibb az 1951-ben alapított Európai Szén- és Acélközösség (European Coal and Steel Community, ECSC), köznapi elnevezéssel Montánunió. A másik közösség, az Európai Gazdasági Közösség (European Economic Community, EEC), köznapi elnevezéssel Közös Piac és az Európai Atomenergia Közösség (European Atomic Energy Community, EURATOM) egy időben, 1957-ben jött létre. A negyedik integrációs szervezet lett volna az Európai Védelmi Közösség, ez azonban a francia nemzetgyűlés elutasító szavazata miatt 1954-ben lekerült a napirendről. Helyette a nyugati tőkés országok 1955-ben a Nyugat-európai Uniót (Western European Union, WEU) hozták létre az 1948-ban kötött brüsszeli szerződés tagjainak (Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, és Nagy-Britannia) a Német Szövetségi köztársasággal és Olaszországgal való kiegészítése útján.
Az Európai Közösségeknek 1961 óta közös szerveik vannak, nevezetesen az Európai Parlament, a Bizottság, a Tanács és a Bíróság. A tulajdonképpeni ügyintéző szerv a Bizottság, míg a döntési jog a miniszteri szintű Tanácsé. A tanácsadói szerepet a Gazdasági és Szociális Bizottság tölti be, melynek tagjai a gazdasági és társadalmi élet különböző képviselőiből (mezőgazdasági termelők, gyárosok, szakszervezeti képviselők, munkások) tevődnek össze. A közösségnek külön bankjuk is van, az Európai Beruházási Bank (European Investment Bank).
Az Európai Közösségek taglétszáma az idő folyamán jelentősen kibővült. Dánia, Írország és Nagy-Britannia 1973-ban, Görögország 1981-ben, Spanyolország és Portugália 1986-ban lett tag.
A 3 szervezet közül a Montánunió a szén- és acélpiac egyesítését, a Közös Piac a tagállamok közötti gazdasági és vámunió kiépítését, továbbá a politikai együttműködés teljessé tételét, az EURATOM pedig a tagállamok közös, békés rendeltetésű atomenergia-iparának kialakítását és fejlesztését tűzte ki célul.
A 3 szervezet közül jelentőségében messze kiemelkedik a Közös Piac, amely 3 évtizedes működése során a világ úgy szólván valamennyi gazdasági övezetével intézményes együttműködést alakított ki. A szervezet a legtöbb kézzelfogható eredményt a tagállamok kereskedelmi és agrárpolitikájának összehangolása, a versenyfeltételek egységes jogi szabályozása, a szabad munkaerő-vándorlás biztosítása és az adózás egységesítése terén érte el. 1968. Július 1-jén a belső vámok eltörlésével és az egységes külső vámtarifa bevezetésével életbe lépett a tagállamok vámuniója, 1979-ben pedig a megfelelő határok közé szorított árfolyamokra épülő közös valutaövezet.
A mintegy 12 000 tisztviselőt foglalkoztató Európai Közösségek intézményei közül Brüsszelben található a Bizottság, a Tanács, a Gazdasági és Szociális Bizottság és az EURATOM, míg a Montánunió, az Európai Parlament, a Bíróság és a Beruházási Bank székhelye Luxemburg.
Központi postacím: Rue de la Loi 200, Bruxelles, B-1049

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me