DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Valóban, a kormány 2016 decemberében megállapodott a versenyszférában, hogy a legkisebb minimálbért 15 százalékkal, 127 500 forintra növeli, a legalacsonyabb szakmunkásbért pedig 25 százalékkal megemeli, mindezt úgy, hogy a munkabért terhelő járulékokat 5 százalékkal csökkentette. A kormány ezzel a rendszerváltás óta a legjelentősebb jövedelemnövekedésre adott lehetőséget, a legnagyobb béremelést jelentette be.
A versenyszférára vonatkozó megállapodás után, mint a legtöbb állami vállalat tulajdonosi jogait gyakorló Fejlesztési Minisztérium, azonnal megkezdtük a tárgyalásokat az állami szférában foglalkoztatottak béremeléséről. Ennek keretében kormány-előterjesztést tettünk, majd a kormány előírása alapján több mint 220 vállalatnak a fejlesztési miniszter levelet küldött ki, kérve, hogy a vállalatok vezetői a munkavállalókat képviselő érdekképviselettel haladéktalanul kezdjék meg a tárgyalásokat, és azok eredményeként a megállapodásokat jelentsék.
A kormány egyébként azt javasolta, hogy nem egy-, hanem hároméves bérmegállapodást kössenek a vállalatok, amelyre az elmúlt 25 évben ugyancsak nem volt példa. Mindezek alapján mintegy 220 vállalat bejelentette a megállapodások eredményét, közte az MVM és a hozzá tartozó Paks is, és ennek keretében mintegy 80 vállalat jelentős költségvetési kiegészítésben részesült.
Ha a képviselő asszony megengedi, a következő egy percben folytatom.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me