SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Néhány héttel ezelőtt azt a címet adtam akkori napirend utáni felszólalásomnak, hogy újabb magyarellenes törvények várhatóak Ukrajnában. Akkor azon kijevi törvénytervezetekről beszéltem, amelyek elfogadásuk esetén tulajdonképpen a családon belüli kommunikáció szintjére száműznék a magyar nyelv használatát Kárpátalján.
E javaslatok benyújtói ugyanis úgy építenék tovább az ukrán nemzetállamot, hogy eltörölnék a regionális nyelvek, így a magyar nyelv használatának még a lehetőségét is. A jelenleg hatályos 10 százalékról 30-33 százalékra emelnék fel a nyelvhasználati küszöböt, óvodától az egyetemekig csakis ukrán nyelvű képzés lenne megengedett, a magyar nyelvet pedig csupán idegen nyelvként lehetne tanulni a kárpátaljai iskolákban. Ukrán nyelven is meg kellene hogy jelenjen minden kisebbségi nyelvű sajtótermék, de olyan lehetetlenségek is szerepelnek egyik-másik tervezetben, hogy a nemzetiségek nyelvén előadott színházi darabokat kötelező lenne ukránul szinkrontolmácsolni. Az abszurd rendelkezéseket ráadásul nyelvcsendőrök ellenőriznék, az azokat megszegőkre pedig súlyos pénzbüntetések várnának.
Tisztelt Országgyűlés! Mi, jobbikosok nemcsak a hírekből értesülünk a kárpátaljai magyarság helyzetéről, ottani tagjainkon, szimpatizánsainkon, családi és rokoni kapcsolatainkon keresztül ugyanis nap mint nap megéljük, megtapasztaljuk azt. Február 22-ei felszólalásomban ezért, a nép pártján álló és minden magyarért felelősséget érző Jobbik képviselőjeként arra kértem a kormányt, hogy lényegesen nagyobb határozottsággal álljon ki a kárpátaljai magyarság szerzett jogai, így nyelvhasználata, oktatási jogosítványai mellett. Az ukrán állam ugyanis további jogkorlátozó intézkedésekkel próbálja ellehetetleníteni a nehéz gazdasági körülmények között amúgy is vészesen fogyatkozó kárpátaljai magyar közösséget. Felvetésemre akkor a magyar kormány részéről senki nem érezte fontosnak, hogy válaszoljon, mint ahogy most sincs már itt Szabó államtitkár úr, a Külügyminisztérium politikai államtitkára, aki néhány perccel ezelőtt ment el - akár meg is várhatta volna ezt a felszólalást.
Tisztelt Képviselőtársaim! Minden politikus szereti, ha végül az ő prognózisa igazolódik. Most is elmondhatom, hogy ismét nekünk lett igazunk; rögtön hozzátéve, hogy bár ne volna így. Az ukrán parlamentben időről időre felmerült korábban is, hogy büntetni kellene a kettős állampolgárokat, Kijev eddig azonban legalább ebben a kérdésben reálpolitikát folytatva a legfelső szinteken jegelte ezt a témát.
Néhány napja azonban személyesen Porosenko ukrán elnök nyújtott be módosító indítványt, amely alapján megfosztanák ukrán állampolgárságuktól mindazokat, akik egy másik országnak is állampolgárai, mindez pedig beláthatatlan következményekkel járna a testvérháború sújtotta és gazdasági csőd szélén álló Ukrajnában élő magyar közösségre nézve.
Tisztelt Országgyűlés! A Jobbik szerint az őshonos nemzeti közösségek elleni kijevi törvényhozási aktusok utóbbi időben történt megszaporodása mindenképpen határozott választ kíván Budapesttől. Még akkor is, ha ezek szándék szerint nem kizárólag a magyar közösség ellen irányulnak, sőt egyes vélemények szerint csupán Washington utóbbi időben megcsappant elkötelezettségét kívánják erősíteni a válság eszkalálásával, elterelve egyben a közfigyelmet a rendkívül súlyos gazdasági problémákról és a korrupció elleni küzdelem sikertelenségéről, például az ukrán politikai elit még „Pénztáros” Lőrincet is megszégyenítő gazdagodásáról.
Tisztelt Képviselőtársak! Ha a javaslatok valamelyikét elfogadják, lehetetlen helyzetbe kerül a kárpátaljai magyarság. Ezért ezt a kormánynak az összes lehetséges eszközzel meg kellene akadályoznia. Ha valahol, akkor Kárpátalján biztosan nem hátrálhatunk.
Mi, jobbikosok kezdettől fogva elismerjük és támogatjuk a kormány kárpátaljai magyar oktatást, kultúrát, egészségügy fenntartását segítő, valamint a helyi gazdaságot fejlesztő programjait és intézkedéseit, mint ahogyan a két nagy kárpátaljai magyar szervezet összefogását is támogattuk és üdvözöltük. Továbbra is azt mondjuk, hogy támogatnunk kell Ukrajna európai integrációját és EU-tagságát, de a Fidesszel szemben nem vagyunk hajlandóak ezt feltétel nélkül, megelőlegezett gesztusként megtenni. Világos, a kárpátaljai magyarság megmaradása és gyarapodása szempontjából egyértelmű feltételeket kell ehhez szabnunk. Egy demokratikus Ukrajna legyen jó partnere és szoros szövetségese hazánknak, de nemzeti közösségeit elnyomó és megfélemlítő, sőt őket a szülőföldjükről való elűzéssel fenyegető Ukrajnával szemben a leghatározottabban fel kell lépnünk. Ennek a fellépésnek azonban még a nyomát sem látjuk a magyar külpolitikában.
Tisztelt Országgyűlés! Kormányra készülő XXI. századi pártként pontosan látjuk, hogy a külhoni magyar közösségek megmaradásához immár nemcsak templom, iskola és megtartó helyi közösségek szükségesek, hanem az anyagi gyarapodás lehetőségének biztosítása is. Ugyanakkor a Jobbik-kormány 2018-tól abban is leszámol majd a XX. század káros beidegződéseivel, a „merjünk kicsik lenni” szemléletével, valamint a megelőlegezett gesztusok politikájával, hogy minden kétoldalú, regionális és nemzetközi fórumot felhasználva meg fogja akadályozni a jogkorlátozó és jogszűkítő intézkedéseket, valamint fel fog lépni az őshonos magyar nemzeti közösségek jogainak bővítése és területi autonómiájának biztosítása mellett. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me