DR. GALAMBOS DÉNES,

Full text search

DR. GALAMBOS DÉNES,
DR. GALAMBOS DÉNES, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Országgyűlés részletes vitát lezáró szakaszában ezúton tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási bizottság 2017. március 16-án megtárgyalta a T/13849. számon benyújtott törvényjavaslatot, amely az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvénynek az egyszerű bejelentés 300 négyzetméternél nagyobb lakóingatlan nem kereskedelmi célú építésére történő kiterjesztésével összefüggő módosításáról szól. Ahogy házelnök úr is jelezte, aki ezt végig tudta követni, az már meg is értette nagyjából, hogy miről van szó; bízom benne. Akik az általános vitában és a Törvényalkotási bizottság vitájában rész vettek, azok ezt vissza tudják igazolni.
A Törvényalkotási bizottság összegző javaslata - amelyet a bizottság 23 igen szavazattal, 1 nem ellenében, 5 tartózkodás mellett fogadott el - tartalmazza a Gazdasági bizottság által javasolt nyelvtani módosításokat, amelyeket a Törvényalkotási bizottság is támogatott. Továbbá a Törvényalkotási bizottság saját módosító javaslatát is magában foglalja, amely a javaslat 1. §-a által módosítani tervezett, az Étv., tehát az érintett környezet alakításáról és védelméről szóló törvény 33/A. § (1) bekezdésének mondatát a könnyebb érthetőség kedvéért pontokra javasolta tagolni. Ennek eredményeképpen a javaslat új rendelkezései előírják, hogy 300 négyzetméter fölött akkor lehet egyszerű bejelentéssel új lakóépületet építeni vagy a meglévőt bővíteni, ha azt az építtető saját lakhatásának a biztosítása érdekében végzi.
A módosítás ez előbbi rendelkezés biztosítására vonatkozó szabályt tartalmaz, amely szerint a lakóépület megépültét követő öt éven belül nem lehet az elkészült épület rendeltetését megváltoztatni. Ez a szabályozás megelőzi, hogy a már felépült épület a lakhatás biztosításától eltérő rendeltetésre használódjon.
A törvényjavaslat további rendelkezései, úgy gondolom, összefüggenek azzal, amit lehetne annak is mondani, hogy az államigazgatási rezsicsökkentés keretében való szabályozás, hiszen részletszabálynak tűnik, de azért fontos elem az, hogy amikor a bejelentéssel végezhető építés végére érnek, a hatósági bizonyítvány kiállításának a díja a továbbiakban miniszteri rendeletben kerüljön megállapításra, amely egy differenciáltabb ármegállapítást tesz lehetővé, és rugalmasabban, a polgárok számára kedvezőbb módon kerülhessen megállapításra. Ez is fontos részelem.
A másik fontos részeleme a törvényjavaslatnak, hogy az építésfelügyelet tehermentesítése érdekében a jókarbantartásra vonatkozó szabályok esetében a továbbiakban a javaslat értelmében a kormányhivatalok járási hivatalai, építésügyi hatóságai fognak eljárni a folyamatban lévő ügyek lezárása után.
Amiért az általános vitában én is támogattam ezt a törvényjavaslatot, az döntően az - ahogy a felszólalásomban is jeleztem -, hogy a választókerületemben is gyakorlati jelentőséggel bírnak azok a településszerkezet alapján vidéki településkategóriának nevezhető - ezt teljesen pozitív értelemben és büszkén mondom - hibák, amelyek a korábbi évtizedekben elkövetődtek, még valamikor a hetvenes-nyolcvanas években, amikor nagy alapterületű, nagyméretű telkekre olyan építési módot választottak, amellyel maradtak még területek, és szerencsére nem azok a megoldások nyertek nagyobb teret, hogy nyeles telekre alakítsák ki, hanem van még lehetőség beépíteni. Vannak olyan települések - az én választókerületemben legalább négy-öt ilyen település van: Nagyvenyim, Perkáta, Rácalmás -, amelyeknél gyakorlati jelentőséggel bír ez a módosítás. Nem más miatt támogatjuk ezt a törvényjavaslatot e tekintetben, hanem azért, hogy több generáció lakhatási megoldását, építési megoldását is támogassuk, és ez összecseng azzal, amit a miniszterelnök úr jelzett, hogy 2017 az otthonteremtés éve. Ha e tekintetben is tudunk adni lehetőségeket a polgárok számára, akkor élni kell ezzel a lehetőséggel.
Mindezekre tekintettel kérem, hogy támogassák a törvényjavaslat elfogadását. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me