CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Képviselő Urak! Köszönöm szépen a kritikus és a támogató hozzászólásokat is, nemcsak a mai napon, hanem a vita teljes hosszában. Engedjék meg, hogy azt mindenképpen elmondjam, hogy amikor a Miniszterelnökség egészében hozzáfogott az építésügy szabályainak újragondolásához, alapvetően ezt abból a nézőpontból tette, hogy az állampolgárokat felnőttnek tekinti; olyan embereknek, akik képeseket jogszabályokat értelmezni, és képesek eszerint élni mindennapjaikat, eszerint engedélyeztetni egy eljárást, eszerint építeni egy ingatlant.
Azok a félelmek, amelyeket Hegedűs képviselő asszony felvetett, szerintem részben megválaszolásra kerültek, hiszen tudja ön is, képviselő asszony, ebben a törvényjavaslatban az szerepel, hogy csak a saját célra történő építés és építtetés az, ami mentesül az engedélyezési eljárás alól. Természetesen ezt a szabályt sem lehet külön értelmezni az építésügy többi szabályától, ahol pedig pont az volt a célunk, hogy megszüntessük a szubjektív értékelés lehetőségét, megszüntessük annak lehetőségét, hogy nem a szerint a terv szerint épül meg egy lakás vagy egy bármilyen más ingatlan, mint ahogy azt korábban bejegyezték, utána pedig a különböző állami hatóságok szubjektív döntésétől függ, hogy ez fennmaradhat-e vagy sem. Most kötelező tervezői művezetés van, ami pedig pénzügyi garanciát jelent az építtetőnek arra vonatkozóan, hogy az, amit ma ő a terveken lát, és amit az építész, amit a mérnök garantál, az megfelel az országos és a helyi szabályoknak. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos változás, és a 300 négyzetméteres ingatlannagyság bevezetése, illetve az afeletti lakóingatlanok esetében az engedélyezés eltörlése nem szól másról, mint arról, hogy Magyarországon lehessen otthont úgy építeni, hogy az engedélyezési eljárással ne kelljen vesződni a korábbiakhoz képest.
Azt gondoljuk, hogy ez a szabályozás igenis jó irányba mutat, hiszen ennek statisztikai mutatói már igazolódtak. Míg 2015-ben összesen 12 ezer lakás, illetve lakóingatlan építését kezdték meg Magyarországon, addig 2016-ban már 26 ezret; a 26 ezerből 12 ezret már az egyszerűsített bejelentési kötelezettség mellett. És az összes olyan módosító javaslat, ami itt önök előtt is hever, nemcsak a kormányzat álláspontját, hanem az építész- és a mérnökkamara álláspontját is tükrözi. Ahogy képviselő asszony is látta, és ahogy ezt a Miniszterelnökség ígérte önnek, ott, ahol érdemleges javaslat van, megfogadjuk akár a Jobbik álláspontját.
Azt gondoljuk, az ötéves funkcióváltási tilalom megfelelő garancia arra vonatkozóan, hogy itt valóban lakáscélú ingatlanok épüljenek, és azt gondoljuk, hogy ez a szabályozás ma közelebb visz ahhoz, hogy egy átláthatóbb, a szubjektív értékeléstől mentes és valóban értékes építészeti örökség jöjjön létre ebben a generációban is. Köszönöm elnök úr megtisztelő figyelmét. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me