ZSIGÓ RÓBERT

Full text search

ZSIGÓ RÓBERT
ZSIGÓ RÓBERT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ön egy hónappal ezelőtt tette fel a kérdését, éppen ezért több helyen ki is kell igazítanom az ön által elmondottakat.
A jelenlegi európai madárinfluenzajárvány az eddigi legnagyobb kiterjedésű, soha nem látott méreteket öltött, a vírust már 27 európai országban mutatták ki vadmadárból, és 21 országban okozott kitörést baromfiban, illetve fogságban tartott vadmadárállományban.
Magyarországon az utolsó, baromfiállományt érintő kitörés 2017. február 25-én volt, míg Európában tovább tombol a járvány. Franciaországban több mint 400 kitörést jelentettek be. Fontos kihangsúlyozni, hogy a jelenlegi H5N8 vírustörzs okozta járvány az első kitörés óta nem okozott ezzel összefüggésbe hozható emberi megbetegedést Európában. A vadmadarak állományának gyérítése nem lehetséges és nem is lehet cél a hazánkban élő és azon átvonuló védett madárfajokra tekintettel, ezért a legfontosabb feladat, hogy a baromfiállományunkat védjük a vadmadaraktól.
Tájékoztatom a tisztelt képviselő urat, hogy értesülésével ellentétben a Nébih működtet központi ügyfélszolgálati számot és ingyenesen elérhető zöldszámot is, ahol felkészült munkatársak állnak a bejelentők rendelkezésére, emellett központi elektronikus címen keresztül is van lehetőség a bejelentésre. Az állategészségügyi hatóság a kapacitása függvényében a lehető leghamarabb intézkedik a vadmadárhullák begyűjtéséről, a területen a járási hivatalok állategészségügyi hatókörében eljáró munkatársai az illetékesek, akiknek az ilyen esetekben a központi utasítás szerint kell eljárniuk.
Egyúttal tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy az Állategészségügyi Szolgálat szakemberei a madárinfluenzajárvány kitörése óta erőn felül dolgoznak a betegség felszámolásáért, teszik mindezt a magyar emberek és a magyar baromfiágazat érdekében.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me