KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az utóbbi hetekben, hónapban ismét nagyszámú, az ország egész területéről jelzett madárinfluenzafertőzés-hullám zajlott, előbb inkább a háziasított állományban volt megfigyelhető, de néhány hete számos helyszínről, leginkább Pest megye területéről, Budapest több kerületéből jelentettek elpusztult vagy haldokló vadon élő madarakat, hattyú- és kócsagtetemeket.
A civil szervezetek és magánszemélyek is egyöntetűen jelezték, hogy bejelentéseik az állami szervek irányába folyamatosan falakba ütköztek. Hiába keresték a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatalt, ők csak annyit tudtak mondani, hogy a tetemet gyűjtse be a jelentkező, a bejelentő, és vigye el hozzájuk megvizsgálásra. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság is hasonlóan próbálta hárítani a felelősséget a begyűjtés ügyében, bár utólag néhány tetemet begyűjtöttek és a Nébih részére átadtak. Egyik szervezet sem tudott azonban határozott állásfoglalást adni arról, hogy ki az illetékes, kit kell keresni, kinek telefonáljanak, aki azonnal ki tud menni és be tudja gyűjteni az egyébként rendkívül fertőző tetemeket.
Ne felejtsük el, tisztelt államtitkár úr, hogy egy nagyon könnyen terjedő vírusról beszélünk, aminek rengeteg mutálódott fajtája van, többek között olyan is, ami emberre is veszélyes, és akár halálos kimenetelű is lehet. A vadállományt is súlyosan tizedeli a betegség, ami sajnos ennek a szervezetlenségnek is köszönhető, hiszen napokig kinn vannak akár a tetemek vagy a haldokló egyedek, amit ragadozó vagy dögevő madarak elfogyasztanak, és maguk is fertőződnek, és továbbadják a betegséget. A vadon élő madarak és a háziasított szárnyasok is könnyen megfertőződhetnek, ami súlyos károkat okozhat és okozott is, amint láttuk, a hazai állományban, tehát a háziszárnyasok egy jó része elpusztult ebben a vírusban az utóbbi hetekben, hónapokban.
A Jobbik szomorúnak és egyben felháborítónak tartja, hogy 2017-ben ekkora gondot jelentsen egy ilyen központi hívószám működtetése, ahol felkészült emberek fogadják a bejelentést, amit továbbítanak az illetékes szerv felé, és a gyors fellépésüknek köszönhetően megszüntethetnék a veszélyforrást, megakadályozhatnák a vírus további gyors elterjedését.
Várom a megtisztelő válaszát, államtitkár úr, hogy miért ez a dilettantizmus, és mit tesz a kormány ennek megelőzése érdekében. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me