DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Már az első három szavával is vitatkoznék, hogy a kormány ezt a kérdést eldöntötte. Nem döntött véglegesen erről a kormányzat. Ezt az irányt támogatta. A közművelési kerekasztal, úgy tudom, március 7-én elkezdte megvitatni. A korábbiakban is szó volt már erről, nem most merült föl először a 9 évfolyamos iskola. Legalább két éve beszélünk erről többféle fórumon is. Minden létező szereplőt, aki párbeszédképes és hajlandó a kormányzattal leülni, elhívtuk a köznevelési kerekasztalra, hogy megvitassuk ezt a kérdést. Úgyhogy arról döntött igazából a kormány, hogy az erről való szakmai párbeszédet elindítja most már egy sokkal komolyabb, kidolgozottabb forma mentén, hiszen az LMP itt már mindent és mindennek az ellenkezőjét is ellenezte itt a parlamentben, de még egy-két esztendővel ezelőtt önök is a diákok túlterheltségéről beszéltek.
A diákok túlterheltségével kapcsolatban többfajta megoldási javaslata van a kormányzatnak. Az egyik a Nemzeti alaptanterv áttekintése, amely szintén ezzel párhuzamosan zajlik, amely hangsúlyokat kíván elhelyezni, jobban kívánja kiemelni a fontosabb részeket a Nemzeti alaptantervből. Ez is teljesen átláthatóan és nyilvánosan zajlik.
A másik irány a diákok napi leterheltségének csökkentésére a 9 évfolyamos általános iskola iránya, amely a leginkább támogatott elképzelés szerint az óvoda és az általános iskola közé építene be egy többletévfolyamot. Ön is arról beszélt, hogy az alapkészségeket kell erősíteni.
Ez a fajta forma, ez a fajta, első osztályt megelőző osztály vagy átmeneti osztály pontosan ezeknek az alapkészségeknek a megerősítését hivatott lenne szolgálni, és azoknak a társadalmi különbségeknek a csökkentését, amivel egyik vagy másik diák az iskolába érkezik, amit nyilvánvalóan már a 3 éves kortól kötelező óvodáztatás is hivatott csökkenteni. Ez az előkészítő évfolyam pedig segítene, segíthetne abban, hogy az a hátrány, az a különbség, ami a diákokban megvan, ne konzerválódjon az oktatás rendszerében.
Úgyhogy így fogjuk tovább folytatni ezt az egyeztetést is, és természetesen minden szakmai szereplőt nagy szeretettel látunk a továbbiakban is erre. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me