DR. MIKOLA ISTVÁN

Full text search

DR. MIKOLA ISTVÁN
DR. MIKOLA ISTVÁN külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt szeretném kifejezni egyetértésemet a magyar-szlovák kapcsolatok kiemelt fontosságára és az utóbbi években elindult kedvező irányú tendenciákra vonatkozóan. Magyarország és Szlovákia között az utóbbi években állandósult az intenzív politikai párbeszéd, a minden korábbinál szorosabb és sikeresebb visegrádi együttműködés keretein belül pedig alapvetően fontos szerepe van a konstruktív magyar-szlovák fellépésnek.
Ennek a szerteágazó kétoldalú kapcsolatrendszernek kulcseleme a közös energetikai és közlekedési projektek megvalósításának folytatása. Olyan infrastrukturális fejlesztések, mint a magyar-szlovák földgáz-határkeresztező vezeték, valamint a szlovák-magyar kőolajvezeték kapacitásbővítése jelentősen hozzájárulnak mindkét ország ellátásbiztonságához. A legutóbbi példa a Bős, Gönyű, Nagygyőröd, illetve Sajóivánka, Rimaszombat között tervezett határkeresztező távvezetékek létesítéséről szóló vállalatközi szerződés március 1-jei pozsonyi aláírása, amelyben a magyar kormány képviseletében személyesen is jelen voltam.
(13.50)
A közös erőfeszítéssel megvalósuló közlekedési projektek közül kiemelést érdemel az M15, D2 Rajka és Oroszvár közötti gyorsforgalmi út fejlesztése. A következő években új gyorsforgalmi kapcsolatot létesítünk továbbá az M30, R4 Miskolc és Kassa között, valamint 2019-ig új hidat építünk Komárom és Révkomárom között. A kis léptékű útkapcsolatok tekintetében a miniszterelnökök által aláírt szándéknyilatkozat alapján tíz, határon útnyúló közúti kapcsolat, köztük komp és számos Ipoly-híd, valamint szárazföldi kapcsolat megvalósítását tervezzük az európai uniós Interreg-programforrások felhasználásával.
Magyarország továbbra is elkötelezett a határokon átnyúló közlekedési kapcsolatok fejlesztésében. E törekvéseink megvalósításában továbbra is számítunk az Országgyűlés érintett bizottságai és a képviselők támogató együttműködésére. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me