CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Jelen törvényjavaslat célja az egyrészről az Európai Unió és tagállamai, másrészről Új-Zéland közötti kapcsolatokról és együttműködésről szóló partnerségi megállapodás Országgyűlés általi megerősítése és kihirdetése.
Az Európai Unió és Új-Zéland közötti diplomáciai kapcsolatok története 1984-ben kezdődött, amikor a canberrai EU-delegációt Wellingtonba is akkreditálták. 2016 szeptemberétől már nagyköveti szintű képviselet van jelen Új-Zélandon; az Európai Unió Új-Zélandra az értékek és az érdekek azonossága miatt természetes, megbízható partnerként tekint.
A 2016. október 5-én, Brüsszelben aláírt, az Európai Unió és Új-Zéland közötti partnerségi és együttműködési megállapodás jelentősen hozzájárul az együttműködés erősítéséhez, olyan közös értékekre és elvekre építve, mint a demokratikus alapelvek, az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartása, a jogállamiság, valamint a nemzetközi béke és biztonság.
A megállapodás következetes, jogilag kötelező általános keretet hoz létre az Európai Unió Új-Zélanddal fennálló kapcsolatainak a terén. Uniós és tagállami hatásköröket egyaránt érintő úgynevezett vegyes megállapodásról van szó, ezért annak hatályba léptetéséhez mind az Európai Unió, mind pedig a tagállamok ratifikációja szükséges. A megállapodás megerősítése eddig Észtország és Ausztria részéről történt meg.
Tisztelt Ház! Az együttműködés egyik legfontosabb terepe a kül- és biztonságpolitika. Új-Zéland korábban is hozzájárult a bosznia-hercegovinai és az afganisztáni katonai missziókhoz, de az együttműködést új szintre emelte a 2012 áprilisában aláírt részvételi megállapodás, ami lehetővé tette, hogy Új-Zéland teljes értékű részese legyen az Európai Unió válságkezelő misszióinak. A missziókon túl politikai szinten is jelentős az együttműködés, így a legfontosabb globális kérdésekben, mint például a terrorizmus elleni küzdelem, az Európai Unió és Új-Zéland azonos álláspontot képvisel.
Az Európai Unió és Új-Zéland kapcsolataiban kiemelt szerepet játszik a kereskedelmi és gazdasági együttműködés. A növekvő tendenciát mutató, több mint 8 milliárd eurós külkereskedelmi forgalommal az Európai Unió Új-Zéland harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere volt 2016-ban Kína és Ausztrália után.
Tisztelt Képviselő Asszony! Képviselő Urak! Magyarország és Új-Zéland 1974-ben létesített diplomáciai kapcsolatot egymással. A korábbi évtizedeket jellemző szórványos kétoldalú együttműködésünk az elmúlt időszakban látványosan bővült. A magyar kormány által 2015-ben útjára indított déli nyitás külpolitikai stratégia a korábbiaknál lényegesen nagyobb és koncentráltabb figyelmet szán az Európán kívüli területeknek, így az ázsiai régiónak, ezen belül is az Új-Zélandot is magában foglaló csendes-óceáni térségnek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2017. február 17-ei új-zélandi látogatása során megerősítette, hogy Magyarország teljes mértékben támogatja a partnerségi és együttműködési megállapodás gyors ratifikálását, ezzel magyar részről magas szinten fejeztük ki politikai elkötelezettségünket a megállapodás mielőbbi magyar részről történő megerősítése mellett.
A látogatás során sor került a wellingtoni magyar nagykövetség hivatalos felavatására, amely a déli nyitás politikájának kiemelt mozzanata, egyúttal kétoldalú kapcsolataink történetének fontos állomása.
A nagykövetség megnyitásával a csendes-óceáni térséggel való kapcsolatfejlesztés külpolitikai és külgazdasági érvei mellett az új-zélandi magyarsághoz fűződő fontos nemzetközi, nemzetpolitikai szempontokat is követtünk, tekintettel arra, hogy az országban több mint 3 ezer fős magyar diaszpóra él.
Tisztelt Ház! Szerződéses kapcsolataink komoly perspektívákat kínálnak a humán kapcsolatok további erősítésére. 2012-ben lépett hatályba a megállapodás az ideiglenes munkát vállaló turisták programjáról, amelynek keretében összesen 100-100 fő magyar és új-zélandi fiatal számára van lehetőség tanulás, tapasztalatszerzés és kedvezményes munkavállalás céljaival maximum 12 hónapot tölteni egymás országaiban.
Annak ellenére, hogy Közép-Európa hagyományosan nem számít jelentős tényezőnek az új-zélandi külpolitika számára, hazánk uniós tagságának, a korábbi közös afganisztáni szerepvállalásunknak, valamint a nemzetközi szervezetekben folytatott együttműködésünknek köszönhetően konstruktív és bővülő Új-Zélanddal való kapcsolatunk. Ennek szellemében kérem az Országgyűlést is, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps.)
(16.10)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me