SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Paksi bővítés helyett zöldenergia és energiahatékonyság. Ennyi kell ahhoz, hogy a magyar gazdaság új pályára álljon. Bármennyire meglepő, ennek nagy része benne van a Fidesz 2010-es választási programjában és az akkori kormányprogramban, idézek: „Egy országos energiahatékonysági program fellendítené az építőipart, évente a lakásállomány 10 százalékának felújítása 80 ezer építőipari munkahelyet teremtene, és ez a befektetés az országnak kevesebb mint tíz év alatt megtérülne, továbbá környezetvédelmi vállalásainkat is megoldaná.” Vagyis önök pontosan tudják, hogy mit kellene tenni, de mégsem csinálják. A költségvetésből minden évben csak filléreket fordítanak energiahatékonysági felújításokra. Inkább az utcát fűtjük, méghozzá méregdrágán. Hiába tartoznak a magyar energiaárak az európai középmezőnybe, ha egyszer egy átlagos magyar háztartás másfélszer annyit költ energiára, mint egy osztrák, és nem az ausztriai, hanem a magyarországi fizetésekből. A magyar családok egyharmada ma is energiaszegénységben él, azaz kénytelen télen fagyoskodni, mert nincs elég pénze a fűtésre.
Önök is tisztában vannak vele, hogy hiába építenek egy új atomerőművet, a két orosz reaktorblokk ezen a problémán nem fog segíteni. Nem segíthet, hiszen az Európai Bizottságnak benyújtott számítások szerint nem olcsón, hanem a mai áraknál drágábban fogja termelni az áramot. Nem segítene akkor sem, ha valamivel olcsóbban termelne, mert nincs drágább energia annál, amit először kifizetünk, aztán kiengedünk a falakon meg az ablakon.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha egy országnak valóban olcsó energiára, munkahelyekre és energiafüggetlenségre van szüksége, akkor nem atomerőművet kell építeni, hanem fel kell oldani a nap- és szélerőművek korlátozását, és nem a veszteséges atomenergiát, hanem a lakások korszerűsítését kell támogatni. A szigetelt falakkal, a korszerű nyílászárókkal és a takarékos fűtőrendszerekkel a felére lehet csökkenteni az otthoni energiafelhasználást. Ez sokkal több, mint amennyit bármilyen politikai rezsimanipulációval el lehet érni. 80 ezer új piaci munkahely pedig több, mint amennyit a rendszerváltás óta az összes kormánynak együttvéve sikerült létrehozni.
Ezek a munkahelyek olyan településeket érhetnének el, ahová 27 év alatt soha semmilyen gazdaságfejlesztési program nem ért el, és amelyeken természetesen egy esetleges atomerőmű építéséből sem érzékelnének semmit. Azt szokták önök mondani, hogy nincs rá pénz, de tudják, hogy ez nem igaz. Az igaz állítás úgy hangzik, hogy a zöldenergia-be-ru-há-zá-sokért sorban állnak a befektetők, és örömmel költenék rá a saját tőkéjüket, ha az adminisztratív akadályok nem hátráltatnák őket. De önök még azt a 130 milliárd forintot sem akarják odaadni az embereknek, amit az Európai Unió kifejezetten az otthonok energiahatékonysági korszerűsítésének vissza nem térítendő támogatására nyújtana.
(9.20)
Mi viszont találtunk az önök választási és kormányprogramjában szereplő célra 4 ezer milliárd forintot. Minden család kaphat az államtól 1 millió forint vissza nem térítendő támogatást az otthona felújítására. Mindenki jól jár, megtakarítunk annyi energiát, hogy Paks II. felépítésére nem lesz szükség. Ezt sem mi találtuk ki, a Századvég egyik tanulmányában olvastuk. Ráadásul nem kell azonnal elkölteni a pénzt, hiszen évente csak a lakások 10 százalékát kell korszerűsíteni, csökken az energiafüggőség, új munkahelyek tízezrei jönnek létre, felértékelődik a lakásállomány, és mindenki szebb, korszerűbb, melegebb otthonban élhet, feleakkora fűtésszámlával, mint korábban.
Ez egy nagyon egyszerű választás: 4 ezer milliárd forintért két orosz atomreaktor, átmenetileg néhány ezer állás, továbbá több évtizedes függőség Oroszországtól és a mostaninál drágább energia; vagy minden családnak 1 millió forintnyi segítség a lakás-korszerűsítéshez, 4 millió felújított otthon, 80 ezer munkahely szerte az országban, az energiaszámlák megfelezése, tisztább környezet, fejlődő magyar gazdaság, jobb élet és tiszta zöldenergia, állami ráfordítás nélkül. Önök szerint melyikkel járna jobban az ország? Ha nem tudják, vegyenek példát Svájcról - ott meg merték kérdezni az embereket. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me