DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Azt hiszem, pedagógusnap közeledtével egyre sűrűsödni fognak azok a jókívánságok, amelyek a pedagógusok irányába indulnak. Innen a parlamentből is meg kell hogy köszönjük azt a munkát, amit egy életen át végeznek, hiszen aki pedagógusként kezdi a pályát, sokan életük végéig vagy legalábbis a nyugdíjas évekig biztosan pedagógusként tevékenykednek, és igyekeznek a gyermekek javát szolgálni.
Hallottuk a Botka-kormány javaslatait, hogy mi fog itt történni akkor, ha a Szocialista Párt irányíthatja újra az oktatásügyet. Bár rendre eddig lemondtak az oktatásügyről, és a liberális koalíciós partnerüknek adták át, látszik is ez az elért eredményeiken. (Kunhalmi Ágnes: A KDNP se szuperált olyan fényesen!) De azért ne felejtsük el, hogy mit adtak a szocialisták és a liberálisok a magyar pedagógusoknak! 15 ezer pedagógust bocsátottak el akkor, amikor éppen megszorításokra volt szükség. 180 iskolaépületre, feladatellátási helyre tettek lakatot, és zárták be a kisiskolákat, onnan nyilván a gyermekeket is elküldték másik iskolába, másik településre (Gőgös Zoltán: Hányat nyitottatok?), 180 esetben történt ez meg, és nyilván a pedagógusokat is elbocsáttatták az összes ilyen iskolából. (Gőgös Zoltán: Egyet se nyitottatok!)
Amikor az a célunk, hogy mindenki számára, akár kistelepülésen, akár nagytelepülésen, akár jó körülmények között van a település, akár rossz körülmények között van, a gyermekek számára ugyanazt az oktatást biztosítsuk, nos, tehát ebben az esetben, ha ez lenne a cél, akkor ezzel pont ellentétes az, amit a szocialisták műveltek, amikor több mint 180 helyen megvonták a diákoktól a helyben tanulás lehetőségét, és ezzel párhuzamosan 15 ezer tanárt elbocsátottak a pedagóguspályáról. (Gőgös Zoltán: Mennyit hoztatok vissza ebből a nyolc év alatt?) De akik ott maradtak, azoknak se volt köszönet a szocialista kormányzásban, hiszen ők egyhavi bért vettek el a pedagógusoktól. Mínusz egyhavi bér, ez volt az az életpálya, amit a szocialisták kínáltak a magyar pedagógusoknak.
(9.10)
Hallottuk, hogy újra a privatizáció útjára lépnének, újra a korábban nemzeti kézben lévő tankönyvkiadást ismételten teljes mértékben a piaci szereplők kezébe adnák, ami mást nem hozott Magyarországon elsősorban, mint árfelhajtást és a gyermekek szüleire rakódó még nagyobb terheket. Emlékeztetünk arra, hogy itt most lehet, hogy akadémiai szabadságról beszélnek a felsőoktatás esetében, de úgy eladósították az intézményeket, olyan PPP-konstrukcióba vitték bele az egyetemeket és a főiskolákat, amelyek a gazdálkodási szabadságukat igen nagy mértékben megnyirbálták.
Ezzel szemben a 2018. évi költségvetés 81 milliárd forintnyi többletet biztosít az oktatás számára. Nyilván, aki felelősséget visel az oktatásért, megszavazza ezt a 81 milliárdot, aki nem visel felelősséget, az nem fogja megszavazni ezt a 81 milliárdot az oktatási rendszer számára. A mi célunk, hogy jó képességű tanárok életpályájukat képzeljék el a pedagóguspályán, hiszen ebben az esetben valósulhat meg a tulajdonképpeni legfontosabb célunk, hogy a gyermekek olyan tudást szerezzenek, amely egyrészről nevelést is jelent, tehát számukra egyfajta morális tartást is biztosít, és mindemellett olyan tudást, amely rugalmas, alkalmazkodóképes, használható, és a munkaerőpiacon való boldoguláshoz segítséget nyújt.
Ezért indítottuk el a Klebelsberg-ösztöndíjat, amellyel igyekszünk minél több jó képességű fiatalt pedagóguspályára vonzani. Meg is van ennek az eredménye, hiszen a pedagóguspályára jelentkezők száma másfélszeresére nőtt. Ezt a szocialisták csak fordított előjellel tudták elérni, náluk csökkent a pedagóguspályára jelentkezők száma, most nő. Ebben nyilván fontos szerepe van annak, hogy az elmúlt években összességében, még az idei évben is 50 százalékkal nő a pedagógusok bére. Ez a többletbér nyilvánvalóan sokak számára megerősítést is jelent, hogy a pedagóguspályán maradjon, és méltó megbecsülést jelent a pedagógusok számára anyagi értelemben is, túl azon, hogy nyilván a megbecsülést ezeken a napokon, a pedagógusnap közeledtével is nem tudjuk elégszer hangsúlyozni.
Létrejött a Nemzeti Pedagógus Kar, amely a pedagógusok érdekképviselete. Létrejött a köznevelési kerekasztal, amelynek révén el tudták mondani javaslataikat, és kialakult minden, ami akár az adminisztrációs tehercsökkentéssel kapcsolatosan fontos volt, vagy más módon segíti a diákoknak és a tanároknak munkáját. Ezek az elmúlt év eredményei, a legnagyobb pedagógusbéremelési program, a legnagyobb életpálya, hiszen ilyen ösztönzők, ilyen mértékű béremelés direkt a pedagógusoknak a rendszerváltás óta nem volt Magyarországon, mint ami itt történt. A pedagógusok jó része igényli mindamellett a továbbképzés lehetőségét, a saját képzés lehetőségét. Bízunk benne, hogy ezt a továbbiakban is jó színvonalon tudjuk garantálni. Megszüntettük azt a szocialista-liberális rendszert, amely ezt piacosította, hogy a tankönyveket is üzletnek tekintette, hogy a pedagógus-továbbképzést is üzletnek tekintette, és mással nem foglalkoztak, csak hogy milyen kft.-ket tudnak a pedagógus-továbbképzés rendszerébe beiktatni.
Ezzel szemben ma már az egyetemek végzik a pedagógus-továbbképzést, mert nem a profit fontos számunkra, hanem az a fontos, hogy a pedagógusok valóban ott, ahol a diplomájukat is szerezték, minél jobb továbbképzésben részesüljenek, és minél korszerűbb tudást tudjanak a diákoknak átadni. A diákoknak, akiknek most már 1-9. évfolyamig fog járni szeptember 1-jétől az ingyenes tankönyv (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), akik részére kibővítettük az ingyenes étkezés lehetőségét, és mindemellett a táborozásokban is sokkal inkább kedvezményesen vehetnek részt a nyári szünetben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me