BARTOS MÓNIKA,

Full text search

BARTOS MÓNIKA,
BARTOS MÓNIKA, a Fenntartható fejlődés bizottságának előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném önöket tájékoztatni, hogy a Fenntartható fejlődés bizottsága május 9-ei ülésén lefolytatta a T/15366. számú, a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat részletes vitáját. Megállapította, hogy ez megfelel a házszabályi rendelkezések 44. § (1) bekezdése szerinti, Alaptörvényből eredő, illetve a további szükséges jogi és jogalkotási követelményeknek.
A javaslat célja, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., vagyis a koordináló szerv tapasztalatai alapján több területen módosítsa a hulladékgazdálkodási rendszer szabályozását a hatékonyabb működés és a rezsicsökkentés vívmányainak megtartása érdekében. A javaslat a hulladékgazdálkodási rendszer működését hét területen változtatja meg, ezeket egy-egy mondatban ismertetem.
Az üveghulladék átvételére kötelezett üzletek mérethatárát lecsökkenti a jelenlegi legalább 500 négyzetméter alapterületről 300 négyzetméterre.
A közszolgáltatók alvállalkozóként közszolgáltatási tevékenységgel csak nonprofit szervezetet bízhatnak meg, forprofitot többé nem. A közszolgáltatók szabad kapacitásaikat egyéb hulladékgazdálkodási engedélyhez vagy nyilvántartásba vételhez kötött tevékenység végzésére is felhasználhatják, de az ezzel elért eredményüket kötelesek közszolgáltatásra fordítani.
Előírja a fizetési felszólítás tartalmi elemeit. Kimondja, hogy a közszolgáltatás körébe tartozó hulladék tulajdonosa a koordináló szerv. A jogellenes közszolgáltatási díj alkalmazása esetében megszünteti a koordináló szerv bírságolhatóságát, hiszen a számlázáshoz szükséges adatokat, így a közszolgáltatási díj mértékét is a közszolgáltatók szolgáltatják.
Lehetővé teszi, hogy a koordináló szerv ügyfélszolgálati feladatainak ellátásához igénybe vegye a közszolgáltatók ügyfélszolgálatait.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Fenntartható fejlődés bizottsága 15366/4. számon részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatot fogadott el, amely egyrészt előírja, hogy az önkormányzat ingyenes köz-terület-használatot köteles biztosítani, ha az üvegvisszavételre kötelezett üzlet, illetve a papírgyűjtést végző iskola ezt saját területén nem tudja megvalósítani.
Másrészt egyértelműsíti, hogy a hulladékátvételi helyet nemcsak a közszolgáltató üzemeltetheti, hanem az önkormányzat is. Ez eddig is így volt, csak a javaslat a megfogalmazást pontosítja annak érdekében, hogy ezt ne lehessen félreérteni. Köszönöm szépen, elnök úr, a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me