VERESNÉ NOVÁK KATALIN,

Full text search

VERESNÉ NOVÁK KATALIN,
VERESNÉ NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt gondolom, osztjuk azt a nézetet, hogy a demográfiai válság nagyon komoly probléma, amivel szembe kell nézni. Azt is mondhatom, hogy a mi kormányunk volt az első, amely szembenézett ezzel a jelenséggel, és a mi kormányunk az első, amely tesz is ellene, illetve igyekszik a lehetőségéhez mérten a rendelkezésére álló minden eszközt megragadni azért, hogy fellépjünk a demográfiai válság, illetve a népességfogyás ellen.
Azért a 2016-os adatokat nem mondta, illetve nem beszéltünk arról, hogyan is alakulnak a tendenciák. Szerintem érdemes ezt is hozzátenni, ha már beszélünk az aggasztó jelenségekről, amelyek, hozzáteszem, 35 éve tartanak, hiszen 35 éve fogy a népesség. 2016-ban nem volt olyan demográfiai mutató, amely ne pozitív irányba változott volna, azaz minden egyes demográfiai mutató pozitív irányba változott. 16 százalékkal csökkent a népesség fogyása, 20 százalékkal nőtt 2010 és 2016 között, tehát hat év alatt 20 százalékkal emelkedett meg a gyermekvállalási kedv, azaz a termékenység. Ez egy nagyon jelentős emelkedés, 20 éve nem volt ilyen magas a gyermekvállalási kedv, mint 2016-ban, 20 év nem volt olyan magas a házasságkötések száma, mint 2016-ban. Soha nem látott alacsony szinten volt a gyermekhalandóság, csecsemőhalandóság, illetve soha nem látott alacsony szinten volt az abortuszok száma is. Tehát mondhatom azt, hogy minden egyes demográfiai mutató 2016-ban, illetve az elmúlt időszakban, 2010-től nézve, soha nem látott pozitív értékeket mutatott.
Nem mondom azt, hogy már hátradőlhetünk, nem mondom azt, hogy már nincs teendőnk a népességfogyás megállítása érdekében, de talán éppen az elköteleződésünket mutatja az, hogy ha megnézi a 2018-as költségvetést, akkor a családok támogatására kétszer akkora összeget, 1900 milliárd forintot irányoztunk elő, mint amekkora 2010-ben volt. Tehát igen, minden rendelkezésünkre álló eszközzel, az adórendszeren keresztül, a munka-család egyensúlyának megteremtésén keresztül, az otthonteremtési programon keresztül támogatjuk a családokat abban, hogy gyermeket vállalhassanak, hogy jó legyen Magyarországon gyermeket vállalni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me