HEGEDŰS LORÁNTNÉ

Full text search

HEGEDŰS LORÁNTNÉ
HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Amint az közismert, a kormányzat korábbi döntése értelmében 138 milliárdos kötelezettségvállalással támogatná a 3-as metró felújítását.
Már ezen döntés megszületésekor is nyilvánvaló volt, hogy a kivitelezés egészét messze nem fedezi ez a keret. Elég csak arra gondolnunk, hogy az úgynevezett buszpótlás költsége, valamint a metrókocsik felújítása további tízmilliárdokat igényel majd.
Mindenesetre a hálózat rekonstrukciója hovatovább már nem halogatható, ezért a főváros kiírta a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást egymás után két alkalommal is. Történt ugyanis, hogy az első tendereztetéskor 50 százalékkal magasabbak voltak az árak az előzetesen vártnál.
(13.00)
A második körre érkezett, csökkentett műszaki tartalmú ajánlatok sokkal kedvezőbbek ugyan, de még így is 30 milliárddal magasabbak, mint amennyit a főváros ki tudna fizetni. Sajnos nem csodálkozhatunk, ha mindenki rögtön a Voldemort-féle alkotmányos költségekre asszociál. Ugyanakkor tény, hogy a vállalkozói árak emelkedése is indokolja, hogy a főváros a leendő kivitelezőkre hárítaná a felelősséget, illetve a többletköltséget, bármilyen esetben. És mindez a vészesen leromlott állapotú műszaki infrastruktúra ismeretében valóban jelentős kockázat. Ezért sem lehet tehát halogatni a metrófelújítást, mert az csak tovább növelné a kivitelezés már egyébként is csillagászati költségeit.
Tisztelt Államtitkár Úr! A 3-as metró hálózata éves szinten mintegy 150 millió utazást bonyolít, így biztonságos működése szó szerint létkérdés. Ha a kormányzat nem segít a fővárosaiknak, meghiúsulhat a felújítás, ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat. Ezért is, segítendő a kormány jogalkotási munkáját és döntéshozatalát, a költségvetési törvényhez módosító indítványt nyújtottunk be, hiszen a költségvetési törvényjavaslatból is egyértelmű, hogy bőven lenne rá fedezet.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kérem, adjon egyértelmű választ: lesz-e támogatás a metró többletköltségeire? Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me