DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Ha a tegnapi napon valaki kicsit belehallgatott, hogy miről is beszélnek a baloldali pártok a majálison, eléggé veretes mondatokat hallhatott, csak olyan mondatokat, mint amilyeneket ön is mondott itt a felszólalásában.
A szokásos kormánygyalázáson túl volt ezekben egy közös elem, mégpedig az, hogy teljesen elvitatták azokat az eredményeket, amelyeket ez az ország, több millió ember az elmúlt években felmutatott. Ha a baloldalnak valóban fontos a munka becsülete, akkor azért nem menne el szó nélkül amellett, hogy 700 ezerrel többen dolgoznak ma ebben az országban 2010-hez képest (Gúr Nándor: Nem igaz! - Gőgös Zoltán: Ebből félmillióan Londonban.), és az új munkahelyek jelentős része piaci munkahely. A baloldal ezzel szemben megduplázta a munkanélküliséget, ez a polgári kormány pedig 12 százalékról 4,4 százalékra csökkentette. (Dr. Szél Bernadett: Milyen áron? - Gőgös Zoltán: Ezt Borsodban meséld!) Ez azért fontos, mert a szegénységből való legrövidebb kiút az, ha mindenkinek van munkája. (Gőgös Zoltán: Neked nem lesz jövőre…)
Ha valóban számítana önöknek a bérből és fizetésből élők helyzete, akkor legalább egy pirinyó mondatban elmondták volna, hogy egy év alatt több mint 10 százalékkal nőttek a reálbérek Magyarországon. Ezzel szemben az MSZP kormányzása alatt volt olyan év, a 2007-es, amikor 4,3 százalékkal csökkentek Magyarországon a reálbérek. Ha tényleg érdekelné önöket az alacsonyabb keresetűek sorsa, akkor egy pici mondatban megemlítették volna, hogy januártól 15 százalékkal nőtt a minimálbér, 25 százalékkal pedig a szakmunkás-minimálbér. (Gőgös Zoltán: Bruttó...) Ilyen mértékű minimálbéremelés a baloldalnak még csak eszébe sem jutott. (Gúr Nándor: A bruttója, meg a járulékterhei…) És azt még szeretném önnek elmondani, hogy ezek a minimálbéremelések a jövő évben is folytatódnak. Ezért is mondjuk azt, hogy a ma benyújtott költségvetés a munkából élők költségvetése is.
Tisztelt baloldali Képviselők! Május 1-je másnapján talán nem udvariatlanság feltenni azt a kérdést, hogy mire számíthatnak a baloldaltól a bérből és a fizetésből élők. Abból, amit tudunk, sajnos nem sok jóra. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Honnan tudod?) Botka László személyében ugyanis egy olyan politikust, egy olyan embert ajánlanak a magyaroknak, aki ugyan politikai szűzként próbál feltűnni, de közben megszavazta a tandíjat, a vizitdíjat (Gőgös Zoltán: Milyen tandíjat?), az egyhavi nyugdíj elvételét. Megszavazta többek között a vagyonadót és nem mellékesen Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké választását is, csak hogy egypárat említsünk.
Az a helyzet, hogy Botka László pont éppen olyan, mint bármelyik korábbi adóemelő, közpénzelvezető szocialista: 25 milliós autóval jár, milliós karórái vannak, és ezek rejtélyes módon valahogy hiányoznak az ő vagyonnyilatkozatából. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Hazudsz!) A szegényekre és az igazságosságra hivatkozik (Gőgös Zoltán: A tiedben mi van? A 200 ezres ing megvan a tiedben?), csakúgy, mint ön az előbb, ő meg közben jól elvan, korallzátonyokon búvárkodik. Nem is tudom, hogy önöket Rolex-baloldalnak vagy inkább korallzátony-baloldalnak kellene-e inkább nevezni. (Moraj és közbeszólások az MSZP padsoraiból. - Bangóné Borbély Ildikó: Jaj, istenem!)
Ha a konkrét politikai javaslatokat nézzük, akkor ott is elég csúnya a kép, mert az a helyzet, hogy a baloldal ott folytatná, ahol abbahagyta 2010-ben, mert megint az adóemelésen jár az eszük (Dr. Varga László: Egyszer jártál volna olyan helyeken, ahol én hetente járok! Egyszer az életben!), többkulcsossá tennék az szja-t. Megint támadják az otthonteremtési programot, mert újra eltörölnék, ahogy azt már 2002 után is megtették. Megint kritizálják a családtámogatási rendszert, mert megint el akarják törölni. (Gőgös Zoltán: Mert igazságtalan, azért!) Nézzenek önök is utána, tisztelt képviselő urak, hogy Gyurcsány Ferenc ezt a tervet a tegnapi napon a majálison be is jelentette!
De ami a legsúlyosabb: ingyenpénzt akarnak osztogatni az ország egyes régióiban, ezzel újra vissza akarják hozni a segélyalapú társadalmat a munkaalapú társadalom helyett. (Bangóné Borbély Ildikó: Mészáros Lőrincnek jár az ingyenpénz? - Gőgös Zoltán: Munkát nem adtok ti sem!)
Így tehát épp eleget tudunk ahhoz a baloldali tervekről, hogy kijelentsük, hogy ha a baloldal újra hatalomra kerülne, most is a munkából élők viselnék annak a legtöbb terhét (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Nem igaz!), és ez épp elég ok arra, hogy egy vaskos nemet mondjunk rá. Nem kérünk még egyszer a Rolex-szocializmusból! Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Bűnözők! - Gőgös Zoltán: És a helikopterrel mi van?)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me