DR. FAZEKAS SÁNDOR

Full text search

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR földművelésügyi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm, hogy felvetette ezt a fontos kérdést. Először is szeretném egyértelművé tenni, hogy a határérték-módosítás kizárólag a takarmányokra vonatkozik, az élelmiszerekre pedig nem. A GMO-mentességre utaló jelölés továbbra is kizárólag csak akkor alkalmazható, ha az adott termék GMO-mentes, azaz abban a GMO-tartalom nem haladja meg a 0,1 százalékos kimutathatósági határértéket. Sajnálatos, hogy az ellenzék és egyes sajtóorgánumok téves információkon alapuló híreszteléseikkel riogatják a közvéleményt.
A takarmányra vonatkozó határérték módosítása a Dunamenti régió országainak GMO-mentes jelölésre vonatkozó sztenderdjének elfogadása miatt vált szükségessé. Ha a szabályozásunk szigorúbb, akkor azokat a hazai előállítókat hozzuk hátrányba, akik Magyarországon GMO-mentes élelmiszereket állítanak elő. Így indokolatlanul helyzetbe hoznák a külföldi GMO-mentes termelőket, akiknek a termékei egyre nagyobb teret nyernének a hazai élelmiszerek piacán.
A módosítással előmozdítjuk, hogy a hazai szereplők a magyar rendszerben és ne az osztrák vagy német rendszerben tanúsíttassák magukat. Fontos, hogy a reális és teljesíthető feltételeket szabjuk meg, és ösztönözzük a hazai termelők bekapcsolódását a GMO-mentes termékláncba. Ellenkező esetben esélyünk sincs kiváltani a dél-amerikai génmódosított szóját tartalmazó takarmányokat.
A változtatások nem jelentenek visszalépést sem az élelmiszer-biztonság, sem a GMO-mentesség terén, hiszen amennyiben egy takarmány-előállító nem teszi meg a megfelelő lépéseket a szennyeződés elkerülésére, vagy tudomása van arról, hogy a terméke GMO-val szennyezett, továbbra sem használhatja azt fel GMO-mentes termelésben. Ez eddig is így volt, és a jövőben is így marad. Magyarország hosszú évek óta GMO-mentes politikát folytat, szilárd meggyőződésünk, hogy ez a helyes út az ország jövője és az emberek egészsége szempontjából.
A kormány a GMO-val kapcsolatos kérdéseket illetően folyamatosan kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az Alaptörvényben megfogalmazott kötelezettségünket teljesítsük, és törekedjünk az ország mezőgazdaságának GMO-mentességére, sokszor a GMO-lobbi nyomása ellenében is. Meggyőződésem, hogy a rendelettel, mely a GMO-mentes élelmiszerlánc alapjait fekteti le, egy újabb jelentős lépést tettünk a GMO-mentes mezőgazdasági stratégia megvalósítása irányába. Ennek a folyamatnak egy következő lépése, hogy a Földművelésügyi Minisztérium védjegyként is bejegyzi a GMO-mentes jelölést, ami számos előnnyel jár mind a fogyasztók, mind az előállítók számára. Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me