FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Jobbik évek óta folyamatosan felhívja a kormány figyelmét azokra a problémákra, amelyek sajnálatos módon máig meghatározzák a magyar fiatalok helyzetét, többek között a felsőoktatási továbbtanulásukat illetően, szembe kell nézni ugyanis azzal, hogy rengeteg diák esetében, bár szándéka szerint továbbtanulna a felsőoktatásban, a család anyagi lehetőségei nem teszik ezt lehetővé. Sokan ebből kifolyólag vagy lemondanak a továbbtanulásról, vagy külföldön próbálnak szerencsét, elhagyva a családjukat, a baráti közösségüket, az otthonukat, és elszomorító, hogy ez a tendencia egyre inkább csak növekszik. Statisztikai tény, hogy 2009 óta a kivándoroltak csaknem 80 százaléka fiatal. (Németh Szilárd István közbekiáltása.)
Tisztelt Államtitkár Úr! A Jobbik határozott álláspontja az, hogy a megfelelő számú képzett szakmunkás mellett minél több fiatal diplomásra van szüksége hazánknak, nemzetstratégiai cél a diplomaszerzés állami ösztönzése és támogatása, hiszen a diploma megléte jelentősen megkönnyíti a munkaerőpiacon való elhelyezkedést. Egy felmérés alapján az abszolutórium megszerzése után az álláskeresők 80 százalékának sikerült munkahelyen elhelyezkednie, egyharmad részük pedig már egy hónapon belül megtette ezt. Azt gondoljuk, hogy a minél magasabb szintű végzettség az ország versenyképességének a kulcsát is jelenti, annak növekedéséhez vezet.
A felsőoktatási intézménybe való bekerülés, illetve a diploma megszerzéséig tartó időszak azonban rendkívüli kihívásokat állít a fiatalok elé, tény ugyanis, hogy ma egyre költségesebbé válik egyetemre vagy főiskolára járni. Gondoljunk csak a költségtérítéses hallgatók esetében a félévenkénti tandíj kifizetésére, de emellett az albérlet vagy a kollégiumi szállás, az étkezés, az utazás, a tanulmányokkal összefüggésben lévő kiadások finanszírozása is komoly összegeket emészt fel. Ezek alapján megállapítható, hogy még egy olcsóbb kollégiumi hellyel is, jelentősebb pluszkiadások nélkül is 50-70 ezer forinttal, albérlettel pedig akár több tízezer forinttal többe kerül egy hónap egy fiatal számára.
Éppen ezért a Jobbik azt szeretné, hogy az egyetemisták, főiskolások után is járjon családi pótlék. A visszaélések kiszűrése pedig részben azzal is megoldható lenne, ha csak egy meghatározott korig járna ez a lehetőség a fiataloknak, hogy ne fordulhasson elő az, hogy pusztán a családi pótlék folyósítása miatt jár valaki évtizedekig egyetemre. Ez a pluszösszeg óriási segítség lenne a hallgatóknak abban, hogy elkezdjék vagy hogy akadálymentesen tudják folytatni tanulmányaikat, nem lehet igazságos ugyanis az, hogy a szülők anyagi helyzete, a család pénztárcája határozná meg azt, hogy gyermekük be tud-e kerülni a felsőoktatásba vagy tud-e diplomát szerezni, márpedig jelenleg leginkább ez a jellemző.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mindezek alapján kérdezem, hogy miért nem jár a családi pótlék a felsőoktatási intézményben tanuló gyermekek után is a családok számára. Miért nem terjesztették ki eddig ezt a támogatást az ő részükre is? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me