HARRACH PÉTER,

Full text search

HARRACH PÉTER,
HARRACH PÉTER, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Elnök úr jól tudja, hogy amikor egy tételt a klasszikus korban bizonyítottak, akkor először az ellenvéleményeket hozták fel. Most én is utalok egy-kettőre. Hadd olvassam föl, nem annyira az itt elhangzottakból, mert azt talán nem érdemes, de például egy szakszervezeti szövetség alelnökének véleményét, amely így szól: „A szakszervezet nemet mond erre, mondván, a nyugdíjasokat pedig békén kell hagyni, akaratuk ellenére nem dolgoztatni.”
Hát, aki ebből a törvényből azt olvassa ki, hogy akaratuk ellenére szeretnénk a nyugdíjasokat dolgoztatni, az még akár képviselő is lehetne az MSZP padsoraiban. Úgy gondolom, ha visszatekintünk a nyugdíjasokkal kapcsolatos intézkedésekre, akkor kicsit visszafogottabb lennék az MSZP képviselői helyett. Hiszen ők, akik most 13. havi nyugdíj visszaadását ígérik, elvették azt, megváltoztatták a nyugdíj-megállapítás szabályait, hogy jelentősen csökkent az induló nyugdíj. Két MSZP-s kormány volt az, amelyik alaposan felemelte a nyugdíjkorhatárt.
(13.10)
Folytassam tovább? De talán azt is mondhatnám, hogy csak MSZP-s kormányzat idején volt olyan időszak, amikor jelentős mértékben csökkent a nyugdíjak reálértéke. A nyugdíjasoknak biztosítani kell a nyugdíját, de amellett lehetőséget kell adni arra, hogy kiegészítsék ezt.
S ha már ebbe belekezdtem, hogy mit ad ez a törvénytervezet, akkor hadd folytassam azzal, hogy a nyugdíj-kiegészítésen túl ad adómentességet, ad rugalmas munkaidőt és gondtalan elhelyezkedést, vagyis az ügyintézéstől is megkímélné a dolgozni vágyó nyugdíjast, tehát egy lehetőséget biztosít számára. Nem is akármilyen lehetőséget, hanem egy kipróbált lehetőséget, hiszen a diákszövetkezetek, az iskolaszövetkezetek jól kipróbált és még az uniós elvárásoknak is megfelelő lehetőséget jelentenek.
Az is igaz, többször elhangzott, hogy ez elsősorban a nyugdíjasoknak, de a munkaadóknak sem hátrányos lehetőség. Bár nem onnan közelítjük meg a kérdést, hogy mit jelent ez a munkaadóknak, mert számunkra a munkavállaló a fontos, de azért érdemes azt a szempontot megemlíteni, amit a törvény is említ. Amikor mi a munkaerőhiány csökkentéséről beszélünk, akkor elsősorban annak a szakmai tapasztalatnak az átadásáról, aktivizálásáról szólunk, amire azért van nagy szükség, mert egy nagy tapasztalatokkal rendelkező korosztály vonult nyugdíjba, magával vitte azt a szakmai tudást, ami ma hiányzik ebben a munkaerőhiányos helyzetben. Tehát nem is annyira az ő munkájuk, mint a tapasztalat átadása, ami fontos.
Említették többen, hogy nem történt előzetes felmérés és egyeztetés. Kutatás történt. Kósa Lajos erre utalt. Én magam két egyeztetésen vettem részt, és ezeken a jelen lévő nyugdíjasszervezetek elmondták a véleményüket. Tehát attól, hogy az a szakszervezeti vezető, aki azt mondta, hogy akarata ellenére akarják dolgoztatni az embereket, nem vett részt egyeztetésen, hát, annak nagy kára nem volt.
Szólni kell még arról, hogy hogyan alakult a foglalkoztatás helyzete az utóbbi években. Akkor, amikor 2010-ben a foglalkoztatás szintje 55 százalék alatt volt, ma 67 százalék fölött van. Amikor a munkanélküliségi mutató 11,3 százalék volt, akkor ma el fogja érni már rövidesen a 4,1 százalékot. Ebben a helyzetben a nyugdíjasok munkája nekik is és a társadalomnak is szükséges.
Még egy gondolatot engedjenek meg! A szövetkezeti formáról Turi-Kovács Béla már említést tett. Én semmiképpen nem tudom olyan negatívan megítélni ezt a foglalkoztatási formát, mint az előbb a képviselő asszony tette, hiszen bizonyította azt sok évtizeddel ezelőtt nem csak Magyarországon, hogy ez egy jól működő foglalkoztatási forma. Azokat a példákat is említhetném, amelyekre a képviselő úr hivatkozott. Az igaz persze, hogy volt olyan időszak Magyarországon, amikor a szövetkezeteket sikeresen lejáratták, persze, és akkor kiszolgáltatott helyzetben voltak a szövetkezeti tagok, akik nem tényleges tulajdonosok voltak, mint ennek a szövetkezetnek a tagjai lesznek, hanem kiszolgáltatott emberek, akik félelemben éltek. Itt viszont - ismét mondom - a nyugdíjasszövetkezet tagjai tulajdonosként, önkéntesként lehetőséget fognak kapni. Akinek ez mindenféle gyanakvást és sanda szándékot juttat az eszébe, úgy gondolom, az nem a valóságot, hanem a saját belső világát vetíti ki. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me