VANTARA GYULA,

Full text search

VANTARA GYULA,
VANTARA GYULA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a kiszámíthatóság és a megalapozott felkészültség érdekében mindig tavasszal fogadja el a jövő évre vonatkozó költségvetést. Nem volt ez másképp tavaly sem, és szerencsére igen kedvező költségvetési folyamatokról tudunk beszámolni a 2017. évet illetően. A gazdaság jó teljesítményének köszönhetően a vártnál nagyobb források állnak rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik, hogy a költségvetést nem az emberek kárára kell módosítani, hanem lehetőség van többletforrások biztosítására.
Jelen törvénymódosítás ezt a stabilitást megőrzi, de egyúttal választ ad az elfogadás óta felmerült igényekre, folyamatokra, ahogy ezt az államtitkár úr a bevezetőjében elmondta. A törvény módosításában szereplő kiadási és bevételi előirányzat-változások nullszaldósak, a pénzforgalmi hiányt nem érintik, valamint a változások egyenlegsemlegessége következtében az államadósságot sem növelik. A kiadási oldalon jelentkező többletek fedezetét a magasabb adóbevételek, lassan mondom, jövedéki és személyi jövedelemadóból származó, illetve illetékekből származó, sok vitát kiváltó, de a fizetési morált javító, csökkenő adóbevételek magasabb szintje, a kedvező 2017. évi gazdasági folyamatok biztosítják. Ezen kívül további bevételt jelent a költségvetésnek a „Földet a gazdáknak!” program során értékesített földterületekből idén befolyó 162 milliárd forint is.
Ahogy az államtitkár úr expozéjában hallhattuk, a 2017. évi költségvetési törvény módosításáról szóló törvényjavaslat módosításokat tartalmaz. Engedjék meg, hogy néhányra én is felhívjam a figyelmet, illetve néhány módosítást is figyelmükbe ajánljak. Az első az országos közúthálózat felújítására, korszerűsítésére további 50 milliárd forintnyi értékben történő növelés. Szintén elhangzott, de aláhúzandó a beruházási előkészítő alap előirányzatának 25 milliárd forintos emelése, valamint a Honvédelmi Minisztérium eszközfelújítása további 10 milliárd forint értékben. Szintén figyelemre méltó és megemlítendő a beszállítói cselekvési terv első alprogramjának végrehajtására 6 milliárd forint és a helyi önkormányzatok működésének általános támogatása előirányzat emelése. Ez a településkép-védelemmel összefüggő feladatokhoz plusz 2,8 milliárd forint. Szó esett a református egyház gyermekkórházára és az Irgalmasrendi Kórház közös fejlesztésére szánt plusz 2,7 milliárd forintról, valamint a Nemzeti Filmalap támogatásának 2,4 milliárd forintos emeléséről is.
Szeretném kiemelni, hogy a révkomáromi Selye János Egyetem részére a kollégiumi épület megvásárlására tartalmaz egy 1,1 milliárd forintos tételt, valamint az Irinyi-terv millenniumi földalatti vasút kötöttpályás járműgyártásának fejlesztésére szintén egy 1 milliárdos többletforrást biztosít a törvénymódosító javaslat. Figyelemre méltó továbbá az első világháborús hadisírok rendbehozatalára már korábban biztosított mintegy 1,3 milliárd forint további 625 millió forintos emelése és - mint az már elhangzott - az Országvédelmi Alap, valamint a rendkívüli kormányintézkedések előirányzatának megemelésére szolgáló 66 milliárd forintnyi emelés.
Szó esett az államtitkár úr expozéjában a Költségvetési Tanács főbb megállapításairól. Szeretném én is aláhúzni, és ez idézet a tanács véleményéből: A tanács az államháztartás 2017. évi európai uniós módszertana szerinti 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycélját a bevételi és a kiadási előirányzatok változtatásával együtt is teljesíthetőnek tartja. A tanács támogatja továbbá azt, hogy a törvényjavaslat a tartalék-előirányzatokat növeli, és egyben fontosnak tartja, hogy az előirányzatok kontroll alatt, a tervekkel összhangban teljesülnek vagy teljesülni fognak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Azt gondolom, hogy a fentebb felsorolt, 2017. évi költségvetést érintő módosítások mindegyike olyan közcélt szolgál, amelyek támogathatóak, ezért kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák ezt az indítványt, ezt a törvénymódosítást. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me