DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Félreértés ne essék, én a magam részéről eredménynek ítélem a pénzügyminisztériumnak, vagy újabban Nemzetgazdasági Minisztériumnak mondják, azokat az intézkedéseit, amiket a gazdaság kifehérítése területén elért. De azért ne tagadják már el, hogy ez, ahogy ön is mondta, fokozatosság, és ennek az előkészítése már a mi időnkben megkezdődött, mi előkészítettük az adóhivatal és a vámhivatal, a VPOP összevonását, tehát ezek egy szerves folyamatot képeznek. És arra nem méltatott szót, hogy technikai növekedésben adtuk át a kormányzást, 2009 utolsó negyedéve és 2010 első negyedéve pozitív volt, és ez alapján mondta akkor még korrekt megközelítésben a miniszterelnök úr Brüsszelben, hogy konszolidált, jó pénzügyi állapotban vette át az ország irányítását.
Az összes többi az önök propagandája, amire így hét év után mondom, hogy fasisztoid, mert a hazugságokból nem képes kilábalni. Azért mondanám önnek, Hargitai képviselő úr - már a többieknek idéztem -, Winston Churchill örök érvényű mondását, hogy egy politikusnak a halála, ha a saját dumáit, süket dumáit kezdi komolyan venni. Tehát ez nem ad alapot a stratégiai gondolkodáshoz.
Tehát azt, hogy eredményeket értek el a gazdaság kifehérítésében, én elismerem. Ebből van pénzük, nem a csodás gazdaságpolitikából. De ebből én azt látom itt a jogszabályok keretei között, hogy inkább többet el akarnak lopni, el akarnak téríteni, meg akarják szüntetni a közmédiának a közmédia jellegét.
Tudja, milyen hírek mennek ma Magyarországon? Amit az egy szem MTI megcsinál. Azonkívül az égvilágon semmi nincs. Tehát az MTI vezetésében semmi kiegyenlítettség nincs, csak kormánykatonák ülnek benne, az MTVA vezetését az a Várhegyi Attila végzi, akit önök eldugtak a büntetett előélete miatt, és ő rövid pórázon fog minden műsort, minden hírszolgáltatást, tehát az, hogy véleményszabadság, Magyarországon eltűnt.
(18.20)
Ezt mondom én fasisztoid propagandának, hogy az egyik oldal azt hazudik, amit akar. Nem hiszem, hogy ez a költségvetés-módosítás valahol is más képet tükrözne. Tehát amikor a goebbelsi propagandaminisztérium 5 milliárdot kap még pluszban, hogy a hülyeségeket és az egyoldalú információkat nyomja az embereknek, és közben a nyugdíjak méltányossági kerete 20 millió forintot kap, szóval, ez bicskanyitogató. Ilyesmit nem lenne szabad csinálni. Vagy tervezzék meg rendesen és akkor fordítsanak a nyugdíjak méltányosságára is tisztességes mértékű pénzt, vagy ne ezzel jöjjenek elő.
Azt nem érzi ön pénzügyesként, Banai államtitkár úr, hogy egy fasisztoid gépezetnek a része, egy elnyomó gépezetnek a része, amely megszüntette a szólásszabadságot, aláásta a jogállamiságot, ami a reklámadó révén tönkretesz egy teljes iparágat, felszámolja a független magyar sajtót, és akkor ön boldogan tapsikol rajta; én meg azt mondom, hogy igen, pénzügyileg a diktatúrák egy ideig sikeresek, csak aztán kártyavárként omlanak össze, mert a bizalom hiánya a befektetések hiányát eredményezi, a beruházások visszaesését eredményezi.
Nagyra vannak itt a pénzügyi egyensúllyal, amit én is rendkívül nagy értéknek tartok. Az európai uniós pénzek nélkül államcsődben lenne Magyarország. Én tudom, hogy ezt most nem lehet elvonatkoztatni egymástól, de közel sem produkálnak annyit az uniós pénzekből, mint amennyit egy normális piacgazdaság keretei között lehetne. Az a bizalomvesztés, amit önök a korábban unortodoxnak mondott, de valójában a lenyúlásokat szolgáló jogalkotásokkal megvalósítanak, elriasztja Magyarországról a befektetőket.
Azzal kezdték, hogy törvényt hoztak plázastop címszó alatt, hogy a CBA, amelyik kiírta a kirakatába, hogy jön az ítélet napja - ez nem egy fasisztoid szöveg? -, valahogy kedvezőbb jogszabályokat kaphasson. Aztán rájöttek, hogy a CBA-nak igazából jogszabállyal nem tudnak kedvezni, mert ahhoz nem kéne ellopni a hasznot, hazavinni tizenkettedik sportkocsira, hanem be kellene fektetni újra az üzletekbe, hogy ne a patkányok rohangáljanak ott, hanem megfelelő higiéniával működjenek és versenyképesek legyenek. Tehát kihozták ezt a zseniális csodafegyvert, hogy plázastop.
Ezek után ez úgy működik, hogy zsebbe azért lehet engedélyt kérni. Utánajártam: mit gondolnak, hány engedélyt adtak ki a plázastop alóli mentességre? Közel háromszázat. Tehát gyakorlatilag mintha nem is lenne, mert aki utánajár és leteszi a megfelelő kondíciókat - nem akarok most közvetlen korrupcióra utalni, mert miért tenném, de valamit letesz az asztalra -, akkor az megkapja az engedélyt. Ugyanakkor, aki új befektetőként akarna jönni, az azt látja, hogy kitették az építési tilalom táblát és nem jön ide. És ez a befektetési számokon meglátszott. Elkerülhető lett volna a 2012-13-as visszaesés, ha önök nem ezt az eszméletlen jogalkotást gyakorolják.
Nagy mellénnyel mondja államtitkár úr, hogy de nézzük meg a béremeléseket. Hát, hat év kiéheztetés után adnak egy pici kis béremelést. Ez egy borzasztóan elkésett dolog. Nézze meg a társadalom szerkezetét! Katasztrofálisan szétszakadt a magyar társadalom, a többség viselhetetlenül leszakadt, és önök erkölcstelen módon ezt használják ki, a leszakadt rétegeket hülyítik az egykulcsos adóval, ugyanakkor arra számítanak, hogy nem fognak elmenni szavazni.
Vagy amit az energiaárakról mondanak, hogy mégiscsak ott van a rezsicsökkentés. Hát, ez is egy rettentő nagy átverés, mert amikor az úgymond rezsicsökkentést bevezették, akkor már megkésettek voltak. Legalább egy évvel hamarabb lehetett volna csökkenteni, ugyanis a pénzügyi válságnak az is következménye volt, hogy leestek az energiaárak a környezetünkben. Nem véletlen, hogy a MET fél áron tudta Ausztriában beszerezni a gázt, amit utána különleges engedéllyel az MVM behozott, és aztán Magyarországon mégse fél áron adták el, hanem drágábban. Tehát a rezsicsökkentést megkésve és kismértékben vezették be, ugyanakkor azóta még tovább zuhant a világpiacon az energiaár. Tehát sokkal hamarabb csökkenthettek volna. Majd most a választásra időzíteni fogják az energiaár-csökkentést, de ez megint egy nagy átverés.
Tehát önök visszaélnek azzal, hogy az átlagemberek ezt nem ismerik, és nem a jó szándék vezeti önöket, hanem az, hogy egyes baráti körök, például a MET-ben a Garancsi-félék minél nagyobb haszonhoz jussanak. Már olyan kiépült rendszerük van, hogy be se hozzák az országba, az országhatáron kívül megoldják az energiaárak lefölözését. Például itt van a módosítás: az egészségügyre miért csak a jövő évi költségvetésben adnak pluszforrásokat? Sokkal több kellene a jelen forrásokra is. Nagyon büszkék a mentők állapotának a felfejlesztésére. De hát a mentőkhöz azért orvosok is kellenének. Kórházakban vadonatúj európai pénzből kiépített osztályok vannak, ahol azért nem tud megnyílni egy új folyosó, mert nincs hozzá plusz két nővér, mert nem tudnak felvenni, ennyi pénzért nem mennek oda ápolónők dolgozni.
Ezen ügyködjenek, államtitkár úr, és ne a mellüket verjék fél téglával, mert aki kint jár és elszenvedője a magyar egészségügy állapotának, vagy az oktatás résztvevője, az pontosan tudja, hogy mi a helyzet, és annak nem lobogtathat Eurostat-szá-mo-kat, azok a saját helyzetüket élik, és azon kellene önöknek segíteni. Ehhez kívánok sok sikert és jó egészséget. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me