BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Néhány dologra szeretnék reagálni. Hargitai képviselő úr mondta, hogy a nyugdíjasok, akik nézik ezt a vitát - képviselő úr, már évek óta nem tudják nézni a parlament közvetítését. (Dr. Hargitai János: Interneten!) Gondolom, Magyarországon általánosságban elterjedt, hogy a nyugdíjasok az interneten keresztül, nagyon nehezen fellelhetően ott ülnek és nézik a parlamenti vitát. (Rig Lajos: A smarttévét kapcsolgatják!)
Tudja, képviselő úr, amúgy ez tényleg felháborító, hogy a közmédiára 89 milliárd forint van a költségvetésben elkülönítve, és Magyarországon amúgy, ami már alap egy önkormányzatnál, hogy az önkormányzati üléseket lassan már a legkisebb településen is elérhetővé tették, addig a magyar parlament vitáit nem lehet látni egy átlag állampolgárnak. Amúgy tudom, hogy miért nem lehet látni, képviselő urak, mert akkor észrevennék, hogy a fizetésüket azért teszik el, hogy be se járnak a kormánypárti képviselők a parlamentbe. Szóval, nem látjuk el a munkánkat, de a fizetést meg elrakjuk. Ez egy átlagmunkahelyen nem fordulhat elő. Igaz, mindent meg lehet magyarázni.
Többször elhangzott a gyermekétkeztetés. Hargitai képviselő úr azt mondta, hogy ma úgy költik el a gyermekétkeztetésre szánt forrásokat, hogy nem lehet másra. Ez nem igaz, képviselő úr. Minden év végén tartok egy sajtótájékoztatót, ahol milliárdokat költenek el, mondjuk, stadionokra abból a költségvetési sorból, amit gyermekétkeztetésre terveznek be, majd utána év végén elosztogatják a fideszes önkormányzatok között!
Tudja, képviselő úr, nem nagyon stimmelnek a számok. Én folyamatosan írásbeli kérdéseket teszek fel a gyermekétkeztetéssel kapcsolatban, a szünideivel is meg az év közbeni gyermekétkeztetéssel kapcsolatban is, és valahogy nem stimmelnek a számok. A legutóbbi kérdésemre Rétvári Bence azt mondta, hogy ebben az évben 6,6 milliárd forintot költünk el szünidei étkeztetésre, majd Tállai András, a NAV-ért felelős államtitkár 4 milliárd forintot írt le nekem. Jó lenne már, ha a minisztériumok egyeztetnének. Amúgy csak picike kis kettőmilliárd forint nem stimmel az egészben. Amúgy egy költségvetésben ez elenyésző összeg, de gyermekétkeztetésről beszélünk, hátrányos helyzetű, szegény gyerekekről, csak egy icipici kétmilliárd forint az, ami nem stimmel a két minisztérium adatai között.
Amúgy az is nettó hazugság, hogy a 208 ezer rászoruló gyerek hozzájut az étkeztetéshez. Folyamatosan kérem ki az adatokat, nem jutnak hozzá a gyerekek, mert ugyebár a törvény úgy van megírva, hogy ne is kaphassák meg. Hiába tud róla a minisztérium, de úgy csináljuk meg, hogy a gyerekek ne jussanak hozzá.
Lehetne azt mondani, hogy ez a költségvetési módosító, bár hozzáteszem, hogy Hargitai képviselő úrtól megkaptuk, hogy mi nem konkrétan erről beszéltünk; hozzáteszem, hogy önök sem kimondottan csak erről a módosításról beszéltek, de ha mi csináljuk, az nem elfogadható, ha önök teszik ezt, akkor ez teljesen rendben van.
Azt gondolom, hogy értékrendbeli különbség. A Rogán-féle propagandaminisztériumnak megint adni 5 milliárd forintot csak azért, mert a költségvetés állítólag jól teljesített, és közben csak egy apró momentum: ma tartott Kósa Lajos sajtótájékoztatót, hogy kérik a konzultáció meghosszabbítását, mert sajnos hallották több helyről, hogy nem érkezett meg időben a konzultációs levél. Hát, még erre is alkalmatlanok, hogy egy levelet kiküldjenek! Akkor adhatunk itt félévente plusz ötmilliárdot meg tízet - minek? Minek? Egy levelet nem tudnak kiküldeni! Ma Magyarországon egy levelet nem lehet kiküldeni, mert hónapokba kerül. Hozzáteszem, én is a múlt héten kaptam meg (Dr. Hargitai János közbeszól.), nem szeretném, hogy többet küldjenek. Az én adóforintjaimból ne küldjenek ilyen levelet! Nem vagyok rá kíváncsi! Még csak a postaládámba se küldjék el ezt a nettó mocsok hazugságot! Többmilliárd forintért! (Dr. Józsa István: Ez is fasisztoid tempó!) Hát szörnyű, amit művelnek ebben az országban! (Vantara Gyula: Biztos szoci volt a postás!) Tessék? (Az elnök csenget.) Tudja, mi van a postán, képviselő úr? Elmondom magának akkor, ha már közbeszólt! Tudja, mi van vidéken a postán? Hogy egyik nap csak az ajánlott leveleket hordják ki, a második nap a sima leveleket, mert nincs postás, aki kihordja, mert nem fizetik meg őket, tudja, képviselő úr? (Vantara Gyula: Ez nem így van!) Nincs már lassan, aki vidéken a postán munkába álljon. És akkor a Rogán-minisztériumnak adunk 5 milliárd forintot, meg beszélünk arról, hogy hogyan tárgyal a kormány a munkáltatói szervezetekkel meg a munkaadói szervezetekkel?! Könyörgök, éljenek már a valóságban! Nem az, amiket itt elmondanak, nem az!
Higgyék el, hogy talán még én magam is elhinném néha, amit mondanak, ha itt ülne a 133 képviselőből legalább 100 a költségvetés módosításánál, a költségvetési vitánál. De államtitkár úr, megint csak azt tudom mondani, magát sem tisztelik meg. A saját kormánypárti képviselői nem nézik semmibe a munkájukat. Nem, minek, mert ennyibe tekintik. Majd kíváncsi leszek holnap, a költségvetés kezdetekor, reggel 8 órakor hányan fognak itt bent ülni a parlamentben. (Közbeszólás a Jobbik soraiból.) Tele, töltve.
(18.00)
Igen, láttuk az elmúlt években, hogy hogyan töltötték meg a parlament padsorait. Ha Orbán Viktor bejön, akkor mindenki, mint a pincsikutya, bevonul, majd mikor Orbán Viktor kivonul, mindenki kivonul, aztán mi meg itt maradunk és vitatkozunk egy-két emberrel. (Dr. Hargitai János: Térjünk rá vissza holnap!) Szóval, szörnyű, ami az elmúlt években itt kialakult, szörnyű!
És higgyék el, hogy államtitkár úrnak igaza van, az előbbinél elmondtam, hogy vitatkozzunk már. Nem lehet! Lehet, hogy már nem is akar, meg már nem is néznek minket annyiba, hogy egyáltalán vitatkozzanak velünk. Akkor is itt fogunk ülni, el fogjuk mondani, a jegyzőkönyvben szerepelni fog, a lelkiismeretünk tiszta, mert legalább elmondtuk. De én csak egyre kérem önöket, hogy néha szembesüljenek már a valósággal is - jó lenne.
Itt ebben még benne van, hogy fognak költeni majd pluszforrásokat útfelújítási programra. Ugyebár, az autópálya meghosszabbítását Berettyóújfalutól a határig most fejelték meg, úgy gondolom, hogy körülbelül… (Dr. Hargitai János közbeszól.) Nem baj, de elmondom. Önök is beszéltek olyanról, ami ebben nincs benne. Mondom, ha önöknek szabad, akkor nekem is hadd legyen már szabad. (Dr. Hargitai János. Ezzel nincs is gond!) Jó? (Dr. Hargitai János: Jó hír, ha ott utat építenek.) Képviselő úr, lehet gombot nyomni, önök is ezt szokták mondani. (Az elnök csenget.) Körülbelül 25 milliárddal fejelték meg most a költségvetését. Már volt költségvetése ennek a szakasznak, most gyorsan megfejeltük.
Én arról is szerettem volna ebben a módosításban hallani, hogy hol van az M4, amit leállítottak, 60 milliárd forint ott rohad a földben, és már semmi nem lesz belőle. Hol lesz a folytatása? Én szerettem volna ebben a költségvetésben erről olvasni. Vagy szerettem volna arról olvasni, hogy mikor fogják a Püspökladány–Debrecen-vasútvonal felújítását folytatni. Egy betű nincs benne, csak azért, mert Simicskának nem akarjuk odaadni, Mészáros meg még valahogy nem jutott odáig, hogy meg tudja csinálni. ’16-ban el kellett volna indulnia ennek a fejlesztésnek. ’17 van, már most tárgyaljuk majd a ’18-as költségvetést, és nem fogom észrevenni, hogy hol van ezekben a sor - könyörgöm!
És akkor arról beszélünk, hogy ki mennyit keres, meg hogy hogyan alakultak a bérek. Mészáros Lőrinc egy óra alatt 10-12 millió forintot keres. (Rig Lajos: Ügyes gázszerelő, azért! - Heringes Anita: Az!) Egy év alatt 100 milliárd forinttal nőtt a vagyona. Mutassanak már egy másik embert ebben az országban, aki ezt meg tudja csinálni! Néhányat tudunk sorolni, akik nagyon ügyesek, csak amögött, mindenki mögött a kormány vezető politikusai állnak.
Alelnök úr azt mondta, hogy a pénztárgépek. Igen, azt is olvastam most a vita közben, hogy Varga Mihály bejelentette, hogy talán egy év múlva a kaszinók be lesznek kötve a NAV-hoz. Mire várunk még, államtitkár úr? (Dr. Józsa István: Hogy megszedje magát Vajna!) Hogy még 10-20-30 milliárd forintot ellopjon Andy Vajna? Még mindig nem volt elég? Még ő nem gazdagodott 100 milliárddal egy év alatt, csak 4-5 milliárddal, ugye, vagy 10-zel, már nem is tudom, mert ő is lépett egyet a százas listán.
Komolyan mondom, gyomorforgató már, amiket csinálnak, csak, tudják, az emberek nem hülyék, és ennek egyszer következménye lesz. És reméljük, hogy ’18-ban lesz következménye. Köszönöm szépen, elnök úr. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me