BANAI PÉTER BENŐ

Full text search

BANAI PÉTER BENŐ
BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kiszámíthatóság és a tervezhetőség jegyében a 2017. évi költségvetést az Országgyűlés tavaly a tavaszi időszakban fogadta el. Ez lehetővé tette, hogy minden érintett, a magyar családok, a vállalkozások, az állami intézmények kellő időben felkészülhessenek, fél évvel korábban látva a következő évi mozgásterüket.
A költségvetés tavalyi elfogadása óta a magyar gazdaság a vártnál kedvezőbben teljesít, stabil és fenntartható pálya mentén továbbra is dinamikusan növekszik. Azt gondolom, hogy ezt a megállapítást alátámasztja a mai nap megismert első negyedévi GDP-adat, amely a várakozásokat, szakmai előrejelzéseket meghaladó módon, 4,1 százalékos bővülést mutat, és azt gondolom, alátámasztja a kormányzat idei évre vonatkozó, az év egészére érvényes 4,1 százalékos növekedési prognózisát.
Magyarország gazdasági teljesítményét, a fegyelmezett költségvetési politikát és az államadósság csökkenő pályára állítását az említettek szerint a nagy hitelminősítők is elismerik, így 2016 folyamán a befektetésre ajánlott kategóriába emelték a magyar állampapírokat, és gyakorlatilag fáziskéséssel, de követték a piaci befektetők értékítéletét. Ezen pozitív eredmények alapján, valamint a magyar gazdaság növekedési képességének megerősítése érdekében tavaly novemberben a kormány kezdeményezte a hat évre szóló bérmegállapodás megkötését a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán.
A mérföldkőnek nevezhető béremelést és adócsökkentést célzó megállapodás egyrészt lehetővé tette 2017-ben és 2018-ban a minimálbér és a szakmunkás-minimálbér, vagyis a garantált bérminimum emelését, ami összességében a legjelentősebb a rendszerváltás óta, másrészt a munkaadói terhek jelentős csökkentését és a társasági adókulcs egyszámjegyűvé tételét valósíthatta meg.
A költségvetés tavalyi elfogadása, illetve idén januári hatálybalépése óta most először beszélhetünk módosításról, amelynek célja a már említett bérmegállapodás fiskális hatásainak átvezetése, valamint a gazdaság teljesítményéből, illetve az egyszeri tételekből adódó többletbevételeknek köszönhetően az időközben meghozott kormányzati döntésekhez forrás biztosítása, illetőleg javaslattétel az Országgyűlés részére pluszforrások biztosítására.
Ezek alapján tesz a kormány javaslatot a költségvetési stabilitás megőrzése mellett az ország versenyképességét erősítő fejlesztések, valamint egészségügyi, oktatási és szociális többletkiadások finanszírozására.
Ezzel kapcsolatban is ki kell emelnem, hogy a törvényjavaslatban lévő kiadási és bevételi előirányzat-változások nullszaldósak, így a pénzforgalmi egyenleget nem érintik, az államadósság alakulását nem befolyásolják, az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycél pedig a módosításokkal együtt is biztonságosan teljesíthető.
Tisztelt Országgyűlés! A magyar gazdaság hosszú távú növekedése érdekében kiemelt jelentőséggel bír a nemzeti ipar erősítése, az infrastruktúra-fejlesztés, illetve a hazai vállalatok verseny- és exportképességének növelése. Engedjék meg, hogy a következőkben ismertessem a törvényjavaslat azon tételeit, amelyek a kiegyensúlyozott és fenntartható gazdasági bővülés hajtóerejeként is szolgálhatnak.
Idekapcsolódik az állami beruházások előkészítési folyamatának támogatása a Beruházás-előkészítési Alap számára biztosított 25 milliárd forintos forrással. A beszállítói fejlesztési program életre hívása, amelynek célja a kis- és középvállalkozások bevonásának ösztönzése a nemzetközi nagyvállalatok beszállítói hálózatába.
A kormány a nemzeti ipar fejlesztését kívánja elősegíteni az Irinyi Jánosról elnevezett iparstratégiai terv részeként kezdeményezett millenniumi földalatti vasút járműparkjának megújításával. Erre a célra 1 milliárd forintot tartalmaz a törvényjavaslat.
Ezzel párhuzamosan 50 milliárd forintot kívánunk biztosítani az országos közúthálózatok felújítására és korszerűsítésére, ezen belül is célzottan azon gyorsforgalmi főúti és mellékúti szakaszokra, amelyek állapota indokolja a beavatkozást.
Tisztelt Ház! A magyar gazdaság erősödése lehetővé teszi további költségvetési források bevonását az egészségügyi, oktatási és szociális ágazat fejlesztéseire. A törvényjavaslat a költségvetésben külön előirányzatot hoz létre a települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak ellátására 74 milliárd forintos keretösszegben. Ezzel is hangsúlyozni kívánjuk a gyermekek ingyenes, illetve kedvezményes étkeztetésére szánt forrás célhoz kötöttségét, egyben elhatárolva a települési önkormányzatok további szociális és jóléti feladatainak finanszírozásától.
Az eredményes gazdaságpolitikának köszönhetően idén először nyílik lehetőség nyugdíjprémium kifizetésére, amennyiben a gazdasági növekedés jogszabályban foglalt mértéke és az államháztartás egyenlegcélja együttesen teljesül. A nyugdíjprémium, valamint az év eleji nyugdíjemelés finanszírozása összesen 50 milliárd forint rendelkezésre bocsátását jelenti.
Úgy látjuk tehát, hogy a törvényben foglalt mindkét feltétel teljesülni fog a nyugdíjprémium kifizetése tekintetében, 3,5 százalék fölött lesz a gazdaság bővülése, és a tisztelt Országgyűlés által meghatározott 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycél is a számításaink, prognózisaink alapján tartható.
A törvénymódosítás tartalmazza a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza és a Budai Irgalmasrendi Kórház 2,7 milliárd forintos közös fejlesztéseit; tartalmazza a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet járóbeteg-szakellátást nyújtó kőbányai Egészségházának megújítását célzó beruházások 424 millió forintos finanszírozását, valamint a pestszentimrei új gyermekorvosi rendelő megépítésére 350 millió forint felhasználását.
Az egészségügy után az oktatási infrastruktúra fejlesztésére is tesz javaslatot a kormányzat. A törvényjavaslat 500 millió forintot biztosít a Márton Áron Szakkollégium Kunigunda útján található épülete teljes körű felújításának 2017. évi ütemére, 1 milliárd 85 millió forintot a révkomáromi Selye János Egyetem részére kollégiumi épület megvásárlásához, valamint 1 milliárd 153 millió forintot a váci munkaerőpiaci elhelyezkedést segítő speciális fejlesztő központ létrehozásához.
A törvényjavaslat mindemellett lehetőséget teremt a demográfiai és munkahelyteremtési szempontból is fontos bölcsődei fejlesztésekre, illetve a bölcsődék finanszírozási helyzetének javítására. Így tehát ismét a rendelkezésre álló források fedezete mellett többletfinanszírozást kíván a kormányzat biztosítani a bölcsődei ellátáshoz.
A magyar filmek elmúlt években elért sikerei és fokozódó népszerűsége indokolja, hogy a filmágazat további 2,4 milliárd forintos támogatásban részesüljön, biztosítva a minél szélesebb körű műfaji sokszínűséget. Azt gondolom, itt is a kormányzati törekvések sikerét a nemzetközi elismerések mutatják.
Tisztelt Országgyűlés! Az említett tételeken kívül a kormány indítványt tesz az ország védelmi képességének megerősítésére is. Emlékeztetnék arra, hogy külön kormányhatározat értelmében a honvédelmi jellegű GDP-arányos kiadások évről évre bővülnek, így az idei költségvetés már eleve jelentős többletet tartalmaz a 2016. évhez képest, ezen többletek felett a kormány a tisztelt Országgyűlés részére javaslatot tesz a honvédség Mi-21-es típusú harci helikoptereinek felújításához 10 milliárd forint forrás biztosítására.
A nemzeti összetartozás operatív programja, a Határtalanul!-program továbbfejlesztéséhez és működtetéséhez 641 millió forint áll rendelkezésre. A program azt a célt szolgálja, hogy a magyarországi iskolák tanulói minél szélesebb körben látogathassanak el állami támogatással a szomszédos országok magyarlakta területeire, személyes tapasztalatokat szerezve a külhoni magyarságról. Ez a többlet tehát a most önök előtt lévő törvényjavaslatban szerepel, az eredeti számok feletti forrásbiztosítást mutatja.
Végezetül a benyújtott törvényjavaslat az Országvédelmi Alap, valamint a rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzat 66 milliárd forintos emelését is tartalmazza annak érdekében, hogy az év közben felmerülő váratlan kiadások fedezete rendelkezésre álljon.
Tisztelt Országgyűlés! A jogszabályi garanciák betartása mellett a kormány a központi költségvetésről szóló törvény módosításának tervezetét véleményezésre megküldte a Költségvetési Tanács részére. A testület a törvényjavaslatot hitelesnek minősítette, azt végrehajthatónak és megalapozottnak tartotta. A tervezés alaposságát bizonyítja, hogy nem volt olyan alapvető ellenvetés, amely miatt a tanács kifogásolta volna a törvényjavaslat benyújtását. A tanács megerősíti, hogy az előirányzat-változások azonos összegben növelik a központi költségvetés bevételi és kiadási főösszegeit, vagyis nullszaldósak.
(16.20)
Az államadósság-szabályt és az államháztartás uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycélját a magasabb kiadásokkal együtt is teljesíthetőnek tartja a tanács. A tanács mellett az Állami Számvevőszék is hasonlóan értékelte a kormány által benyújtott törvényjavaslatot. Engedjék meg, hogy ezúton is köszönetemet fejezzem ki a Költségvetési Tanácsnak és az Állami Számvevőszéknek a törvényjavaslat ellenőrzése során végzett munkájukért.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt lévő 2017. évi költségvetés módosításával a kormány számos szakpolitikai területnek javasol többletforrást biztosítani, miközben nem növeli sem a hiányt, sem pedig az adósság mértékét. Az intézkedések a magyar lakosság, a magyar családok érdekeit szolgálják, tehát nem szólhat, azt gondolom, sem szakmai, sem pedig társadalompolitikai érv amellett, hogy ne biztosítsa a költségvetés az említett célokhoz a szükséges fedezetet. A fedezet pedig nem adóemelésből származik, hanem azt a gazdaság korábbiakhoz képest látott nagyobb bővülése biztosítja, párhuzamban a foglalkoztatottak számának növekedésével.
Mindezek alapján kérem, hogy a beterjesztett törvényjavaslatot megvitatni, majd a későbbiekben támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me