HORVÁTH IMRE

Full text search

HORVÁTH IMRE
HORVÁTH IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! (Teleki László, Sneider Tamás és Vágó Sebestyén egymás között vitatkoznak. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Tisztelt Államtitkár Úr! Gondolom, hogy ön hallotta már azt a mondást, hogy szegény az az állam, az az ország, amelyik az erőszakszerveit, az erőszakszervek dolgozóit, nyugdíjasait, tovább folytathatnám, az oktatás területén tevékenykedőket nem becsüli meg. Én egy olyan körzet képviselője vagyok, ahol több ezer rendvédelmi dolgozó él, aktív rendvédelmi dolgozó, ezenfelül több száz önök által kitalált szolgálati járadékos lakik a választókerületemben.
Azt gondolom, hogy sok dolog elhangzott itt a költségvetés tárgyalása folyamán. Több esetben dicshimnuszok hangzottak el a gazdaság teljesítőképességéről, a honvédelmi költségvetés vonatkozásában elértük, hogy a GDP 1 százalékát meghaladó mértékű költségvetés legyen. Ugyanakkor ezeknek az embereknek a feladatteljesítése, a fizikai, lelki, szellemi megterhelése hatványozottabban jelentkezik, mint az élet más területén dolgozó aktív dolgozóké.
Az államtitkár urat szeretném arra emlékeztetni, hogy többször felvetődött, hogy kik dolgoznak lent a szerb határon. Nem tudom, tudja-e, hogy 60 éven felüli, őrnagyi, alezredesi rendfokozatban lévő járadékosok járőröznek a határon. Azt gondolom, ezen el lehet meditálni, hogy ezek az emberek, akik különböző területeken ledolgozták a 30-40 évüket, de nyilván nem tettek eleget a törvényi feltételnek, most ott járőröznek. Vagy emlékezzünk vissza arra, hogy kik dolgoztak a dunai árvíznél. Ezek az emberek ott hordták a homokzsákot.
Önök 2011. december 31-ét követően a szolgálati nyugdíjat megszüntették. Ebből következően a hivatásos állomány tagjai csak a rájuk irányadó korhatár betöltésekor mehetnek nyugdíjba. Az új szabályozás szerint kérelmére könnyített szolgálatban kell alkalmazni azt a hivatásost, aki az 52. életévét betöltötte, és legalább 25 év szolgálati idővel rendelkezik. Nyugellátást öregségi nyugdíjként tovább kell folyósítani számukra; akik ’54-et követően születtek, nem nyugellátást, hanem szolgálati járandóságot kell folyósítani részükre. A szolgálati járandóság mértéke a korábbi szolgálati nyugdíj személyi jövedelemadó mértékével csökkentett összege. Jelenleg ez úgy tűnik, hogy nem jelentős létszám, 2300 fő van, aki ’55 előtt született, fegyveres testület állományában dolgozott, és jelenleg korhatár előtti öregségi nyugdíjat kap.
(20.00)
A statisztika szerint ez 220 ezer forintos havi ellátás, de ha megnézzük ezt a statisztikát, akkor a 2300 főből a legtöbb az, aki csak 100-150 ezer forintot kap. Tehát itt a magasabb rendfokozatú, a magasabb beosztásban szolgált személyekre jellemző a magasabb ellátás mértéke.
Korhatár előtti ellátásként szolgálati járandóságot 30 ezer fő kap, átlagosan 195 ezer forintos összeggel, de itt is az alacsonyabb jövedelműek ennél jóval kevesebbet kapnak, személyesen ismerem, 130-150 ezer forintos összeggel.
A Szocialista Párt szerint a hivatásos szolgálatban töltött életút elismeréseként az új szolgálati törvényben egy új típusú szolgálatinyugdíj-rendszert kell bevezetni, ami adómentes nyugdíjszerű ellátást és nyugdíjasstátuszt biztosít, azonban a korábbi szabályozástól eltérően szerves részét képezi a megújítandó hivatásos életpályának a korai nyugdíjba vonulás helyett a pályán maradásra való ösztönzés. A jogosultság kizárólag a hivatásos szolgálatban eltöltött szolgálati időhöz kötődik, kizárva a túlságosan fiatal életkorban történő nyugdíjba vonulás lehetőségét, valamint biztosítva a szolgálatinyugdíj-rendszer költségvetési finanszírozhatóságát és hosszú távú stabilitását.
Rendkívül fontosnak tartjuk a Fidesz által méltatlanul meghurcolt szolgálati nyugdíjasok erkölcsi és anyagi kárpótlását. Határozott meggyőződésünk szerint egyetlen állam sem engedheti meg magának a nyugdíjak visszamenőleges hatályú diszkriminatív megnyirbálását, különös tekintettel azokra, akik életük kockáztatásával szolgálták hazájukat. A kormányváltást követően azonnal visszaállítjuk a szolgálati járadékban részesülők nyugdíjasstátuszát, ezzel megszüntetjük a minden alapot nélkülöző diszkriminációt, például a munkavállalásra vonatkozó korlátozásokat.
Az anyagi kárpótlás fontos eleme továbbá a szolgálati járandóságban részesülők juttatásait sújtó, a személyi jövedelemadó mértékével megegyező levonás megszüntetése. Erre lehetőség szerint a nyug-dí-jas-státusz visszaállításával egyidejűleg sor kerül.
Az ellátást sújtó levonás fokozatos kivezetését abban az esetben is meg fogjuk kezdeni, ha a költségvetési mozgástér 2018-ban nem teszi lehetővé annak egy aktussal történő azonnali megszüntetését. Ebben a tekintetben is a Magyar Szocialista Párt igazságot kíván tenni. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me