DUNAI MÓNIKA

Full text search

DUNAI MÓNIKA
DUNAI MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz és a KDNP célja egy olyan társadalom megteremtése, amelyben a generációk nem állíthatók szembe egymással.
Mi nem ilyen társadalmat szeretnénk építeni, és nem is ilyen társadalomban szeretnénk élni, amelyben ez megtörténhet. Ezért a mi célkitűzéseinknek megfelelően mindig az a szempont vezérel bennünket, hogy a különféle generációk egy egységet, egy közösséget teremtsenek. Az a meggyőződésünk, hogy szakítanunk kell az olyan hozzáállással, hogy az idősödés csak költséget jelenthet a társadalomnak. Nekünk is úgy kell tekintenünk szüleink, nagyszüleink, dédszüleink generációjára, mint alapkövekre, akiktől tanulhatunk emberséget, becsületet, szakmát, erkölcsöt.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezen megfontolások alapján jött létre néhány évvel ezelőtt az Idősügyi Tanács, amely a kormány tanácsadó testülete, amely javaslatot tehet kormányzati intézkedésekre; közvetíti, közvetítheti az idősödő emberek, valamint a vallási közösségek és a civil szervezetek javaslatait. A tanács az elmúlt időszakban olyan fontos témákat vitatott meg, mint a nyugdíjak értékmegőrzése, mint a Nemzeti alaptanterv szerepe az idősekkel kapcsolatos szemléletformálásban, vagy a Központi Statisztikai Hivatallal az idősek életminőségét javító programok kidolgozásához szükséges adatok begyűjtésében való együttműködés, vagy éppen a látásproblémával küzdők internethasználatának a segítése. (Cseresnyés Péter távozik az ülésteremből. - Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Államtitkár úr! Hova megy?)
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezt a kezdeményezést szerencsére szerte az országban, így választókörzetemben, Budapest XVII. kerületében, Rákosmentén is követték, követtük. Nálunk is létrejött, jó példaként említem, az idősügyi tanács. Nagyon fontos, hogy ne csak az állam, hanem az önkormányzatok is kérjék ki a helyi nyugdíjasok, a helyi nyugdíjasklubok, a helyi nyugdíjas civil szervezetek véleményét egy-egy döntésük, rendeletük meghozatala előtt, és segítsék őket mindabban, amire ők igényt tartanak. Itt példaként említem, hogy választókerületemben elindult egy helyi szabadegyetem, amely nyugdíjasoknak különféle témákat, kulturális, művészeti, sport- és egyéb területeket dolgoz fel, de német és angol ingyenes nyelvtanfolyamot indított az önkormányzat, és a számítástechnika rejtelmeivel is igyekszünk megismertetni a helyi idős generációt.
Én azt gondolom, hogy ezek a kezdeményezések mind-mind arra valók, hogy az a kapcsolattartás, az a megbecsülés és az a szándék kifejeződhessen a társadalom minden szegmensében, minden önkormányzatban és az állam szintjén ugyanúgy, hogy érezhessék a nyugdíjasok, hogy nemcsak anyagilag segítjük őket - áfacsökkentés, alapvető élelmiszerek áfája, rezsicsökkentés; ma már nagyon sok szó esett ezekről az intézkedésekről -, hanem erkölcsileg is felnézünk rájuk, és számítunk a tapasztalataikra.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nekünk meg kell becsülnünk és tisztelnünk kell - mindannyiunknak, pártállástól függetlenül - a nyugdíjasokat. Számítani kell a tudásukra és számítanunk kell a tapasztalataikra. Ezért döntöttünk úgy, hogy mi kiszámíthatóságot és biztonságot teremtünk a magyar nyugdíjasoknak. Ezért csökkentettük az alapvető élelmiszerek áfáját, amit említettem, ezért csökkentettük a rezsiköltségeket, és ezért vezettük be az egyik legfontosabb, nőknek szóló nyugdíjpolitikai intézkedésünket, a „Nők 40” programot.
A „Nők 40” program a Fidesz egyik legfontosabb vállalása volt a 2010-es kampányban, amit a kormányváltáskor gyakorlatilag azonnal be is vezettünk. 2010 decemberében szavazott róla a parlament, de akkor az ellenzék, sajnálatos módon, sem az MSZP, sem a Jobbik, sem az LMP, ezt a csomagot, ezt az intézkedést nem támogatta.
Ha az ellenzéken múlt volna, akkor ez az intézkedés, a „Nők 40” program, ahogy számos más, a családokat segítő adócsökkentéses intézkedés sem lenne ma Magyarországon. A „Nők 40” bevezetését azért tartottuk már akkor is szükségesnek, mert úgy láttuk, hogy a baloldal kormányzása alatt megbecsülés helyett sokszor megalázást, segítség helyett pedig megszorítást kaptak azok a nők és azok az édesanyák, akik keményen végigdolgozták az életüket, és mellette még egy-kettő-három vagy akár több gyermeket neveltek.
Emlékezzünk vissza, hogy a baloldal kormányzása alatti adóemelések és megszorítások első számú célpontjai a családok, a magyar nők és az édesanyák, a nagymamák voltak. Sokuk még a nyugdíjért is izgulhatott azokban az időkben, mert a nyugdíjhoz közeledve munka nélkül maradtak. Arról már nem is beszélve, hogy a nyugdíj vásárlóereje a magas infláció és az adóemelések miatt folyamatosan drasztikusan csökkent.
2011 óta minden évben biztosítjuk a nőknek, hogy 40 év munka után nyugdíjba mehessenek, és ez esetben is teljes összegű öregségi nyugdíjat kapnak. De talán még ennél is fontosabb, hogy ez egyúttal egy nagyon fontos gesztus is a nők felé. Azt jelenti, hogy a Fidesz és a KDNP megbecsüli a nőket. Megbecsüljük azt, hogy négy évtizednyi munka során, amely többnyire nemcsak munkával, hanem gyermekneveléssel telt, vitték a vállukon a családot, és vitték a vállukon Magyarországot. Tudjuk nagyon jól, a 40 évbe beleszámít a gyermekneveléssel töltött idő is.
Érdemes kiemelni egy nagyon nagy számot: a „Nők 40” intézkedéssel eddig, ez év áprilisáig már több mint 194 ezer, összesen 194 466 magyar nő élt, és segítette őt abban, hogy a férjükkel, a családdal, az unokákkal lehessenek. Ez a program tehát egyértelműen segíti a családok összetartozását, a családok erősödését és a generációk közötti együttműködést.
A „Nők 40” program és számos más családpolitikai intézkedés alapján a nők ma biztosak lehetnek abban, hogy addig, amíg a Fidesz és a KDNP kormányoz az országban, ez az intézkedés maradni is fog.
(19.40)
Én nagyon gyakran hallom és fogadóóráimon is kérdezik, ilyen suttogó propaganda szintjén, hogy azt hallották itt, ott, amott, hogy ezt megszünteti a Fidesz. Szeretném itt a tisztelt Ház falai között is hangsúlyozni, hogy ez szóbeszéd, nincs ilyen tervünk, a Fidesznek és a KDNP-nek legalábbis nincs. Másoknak viszont van, érdemes megnézni - amint említettem -, ezt az intézkedést az ellenzék nem támogatta. Biztosak lehetnek a nők abban, hogy megbecsülést és kiemelt figyelmet kapnak, megszorításokra pedig nem kell számítaniuk.
Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy nagyon röviden, egy-két gondolatban az Erzsébet-programról még ejtsek néhány szót. Az Erzsébet-programnak is van egy olyan szelete és egy nagyon jelentős szelete, amely a magyar nyugdíjasokat segíti abban, hogy az év folyamán megérdemelt nyugdíjas éveik alatt el tudjanak menni pihenni. Nagyon sok olyan nyugdíjas él, aki valóban ledolgozta a 40 évet vagy még annál is többet ledolgozott életében, és nem tehette meg a ’90-es, 2000-es években, hogy elmenjen a család, a férj elvigye a feleségét, a feleség a férjét, tehát együtt elmenjenek nyaralni a Balatonra, hazánk szép tájaira. Ezzel a programmal ez lehetővé vált. 2012-ben, rögtön az első évben már 17 ezer, 2013-ban már 28 ezer, 2014-ben 34 ezer, 2015-ben már 58 ezer, a tavalyi évben 35 ezer és a mostani kétéves pályázati ciklusban, 2017-2018-ban mintegy 42 ezer nyugdíjasnak biztosított és biztosít, illetve fog biztosítani kikapcsolódási, üdülési, pihenési lehetőséget az Erzsébet-program.
Tisztelt Képviselőtársaim! Én azt kérem önöktől, itt hallottam olyan hozzászólásokat az ellenzék részéről, hogy ez itt ilyen sikerpropaganda. Nem! Tisztelt Képviselőtársaim! Vannak eredmények, ezeket az eredményeket nem szeretnénk eltitkolni. Ezek az eredmények nyilvánvalóak, és ezt kérjük tiszteletben tartani és nem megsemmisíteni. Ezek az eredmények magukért beszélnek. Viszont azt is nagyon jól tudjuk, hogy ennél ki ne szeretne többet adni.
Mi azon vagyunk, hogy évről évre bővítsük azokat a lehetőségeket, amelyeket a nyugdíjasok kapnak. A gazdaságunk, hál’ istennek, erősödik, és ez az erősödő gazdaság lehetővé is teszi ezt. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me