BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Szegényebb lettem volna, ha nem hallgatom végig ezt a felszólalást a mai napon, csak ennyit fűznék hozzá. Boldog István képviselő úr figyelmébe ajánlanám a KSH néhány adatát, hisz szegénységi adatokról fogok beszélni.
A relatív jövedelmi szegénységi arány a teljes népesség körében 2010-ben 14,1 százalék volt, 2015-ben 14,5 százalék. A relatív jövedelmi szegénységi arány a 65 év felettiek körében 2010-ben 4,9 százalék volt, 2015-ben 6,8 százalék. Relatív szegénységi rés a teljes népesség arányában 2010-ben 18,2 százalék, 2015-ben 18,8 százalék. Relatív szegénységi rés a 65 év felettiek körében 2010-ben 10,2 százalék, 2015-ben 14,3 százalék. Relatív jövedelmi szegénységi arány az egyszemélyes, 65 év feletti háztartás-típusokban 2010-ben 8,6 százalék, 2015-ben 9 százalék. Relatív jövedelmi szegénységi arány a nyugdíjasok körében 2010-ben 4,6 százalék, 2015-ben 7,1 százalék. Egyetlenegy számot nem tudtam mondani, amiben javultak volna a mutatók, kedves képviselőtársaim.
De azt is láthatjuk, és itt a KSH-ról beszélünk, pedig azért dolgozott a kormány rajta, hogy megváltoztassa a KSH a módszertanokat, meg akár ne közöljenek adatokat, amik előtte megszokottak voltak több évtizeden keresztül. Megint csak a KSH adataiból látható, hogy az utóbbi időszakban jelentősen megugrott a halálozások száma. Télen az influ-en-zajárványra fogják, nyáron pedig a hőség okozza a kimagaslóan magas halálozási számot Magyarországon az idősek körében. Hozzátesszük, hogy ez szorosan összefügg az egészségügy állapotával is, nem csak az, hogy egy influenzajárvány van. A szomszédos országokban is kitör az influenza, de azt látjuk, hogy ennyien nem halnak bele, mint ahányan Magyarországon az utóbbi években.
(18.00)
Itt beszélhetünk arról is, hogy kimagasló a kihűléseknek a száma vagy a fagyhalálok száma, bár hozzáteszem: ebben sem látunk tisztán, mert ha valaki kórházba kerül, és a szövődményekbe hal bele, mondjuk, tüdőgyulladásba, az már nem kihűlésnek számít, más statisztikai adatokba kerül be. És évről évre látjuk, hogy egyre rosszabb a helyzet, és itt nemcsak az utcán fagynak meg a hajléktalanok, hanem akár rászorult, idős emberek a saját lakásukban, a fűtetlen lakásukban hűlnek ki télen.
Itt el kell mondani, hogy az elmúlt években, minden évben, ha 2009-et nézzük, GDP-arányosan, szociális juttatásokra 22,4 százalékot költött az akkori baloldali kormány, a következő fél évtizedben ez lement 19,9 százalékra. Addig, míg magára a kormány több mint dupláját költi már a költségvetésben, amúgy az évek alatt folyamatosan a szociális ellátórendszerre csökkentette a kiadásokat, és ez így van a 2018-as költségvetésben is.
Itt meg kell jegyeznem, hogy ugyebár néhány hete tárgyaltuk a 2018-as költségvetést, és a jövő héten fog a Ház róla szavazni; hát, már az anyja sem ismerne rá az eredeti költségvetésre. Bár hozzáteszem, hogy azt látjuk, hogy bejelentenek családtámogatási intézkedéseket, majd Varga Mihály bejelenti, hogy amit Orbán Viktor bejelentett, arra nincs fedezet, de nem is kell fedezet hozzá, majd egy hét múlva Varga Mihály azt mondja, hogy jaj, leltünk még plusz 150 milliárd forintot. Nevetséges és elfogadhatatlan, hogyha így készül egy országnak a költségvetése.
Amúgy jól látszik, hogy beigazolódott az, hogy kimondottan választási költségvetés lesz a ’18-as költségvetés, ha egyáltalán látjuk a mai napon, hogy mi is lesz benne.
2008 óta változatlan a nyugdíjminimum összege, ami azért borzasztó, mert nagyon sok ellátás a nyugdíjminimumból van kiszámolva, tehát ha a gyest vagy a gyetet nézzük.
Önök voltak azok, akik megszüntették a lakásfenntartási támogatást, ami körülbelül 500 ezer családnak jelentett komoly anyagi segítséget. A kormány az elmúlt években egy forinttal sem emelte a közgyógyellátás mértékét, sőt 2015-ben megszüntette - több segéllyel együtt, amiről beszéltem - a méltányossági közgyógyellátást. (Horváth Imre: Sörgyár!)
Előttem már nagyon sokan beszéltek arról, hogy egyre nehezebb ma Magyarországon az idősotthonokba bekerülni a rászoruló embereknek, és ráadásul ez az a kormány, amelyik bevezette, hogy egy elég komoly összeget lehet elkérni, hogy az ellátórendszerbe bekerülhessenek a nyugdíjasok, és ha a nyugdíjas nem tudja kifizetni, akkor a szülőtartás intézményén keresztül a gyerekeken be lehet hajtani.
Ugyebár, hivatkoznak a gránitszilárdságú alaptörvényükre, amit már azt sem tudjuk, hogy hányszor módosítottak az elmúlt években. Persze, abban van egy mondat, hogy a szülőnek kötelessége eltartani a gyereket, a gyereknek meg kötelessége eltartani a szüleit. Ezzel teljes mértékben egyetértünk, csak ezt már akkor hátsó szándékkal rakták be az Alaptörvénybe, mert senki ne gondolja, hogy önök már akkor nem arra gondoltak, hogy hogyan fogják a magyar családokat megsarcolni.
Én a vitában is elmondtam, pont államtitkár úr volt itt, bár hozzáteszem, hogy nagyon jó lenne már, ha néha miniszter úr is bejönne a Parlament falai közé, és végighallgatna egy-egy ilyen vitát, meg a kormánypárti képviselők is, azért valljuk be őszintén, Boldog István itt elmondta, hogy mennyire fontosak a nyugdíjasok, aztán hárman ülnek itt a padsorokban. A KDNP nem létezik amúgy sem, ők már eltűntek jó néhány perccel ezelőtt, de önök is már csak hárman ülnek itt.
Megmondom őszintén, amikor arról beszélnek, hogy a nyugdíjasokat hogyan kell megbecsülni, én csatlakoznék Schmuck Erzsébet képviselőtársamhoz. Tudják, Gúr Nándor is elmondta már a mai nap folyamán, hogy körülbelül 600 ezer ember hagyta el ezt az országot, a KSH adataira hivatkozom. A következő 370 ezer ember is rövid időn belül el akarja hagyni ezt az országot. Ebben az országban lassan rászoruló, egyedülálló, idős emberek fogják alkotni a társadalmat.
Bár hozzáteszem, hogy azt is megfigyelhetjük most már vidéken, hogy most már maguk a szülők is felkerekednek, hátrahagynak mindent, mert nekem egy nyugdíjas azt mondta, hogy egyet nem tud a Fidesz-kormánynak megbocsátani, hogy elvették tőle azt, hogy szerethessen. Elvették tőle azt, hogy ő szerethesse a gyerekeit, az unokáit, és elvették tőle azt, hogy őt szerethessék, mert mindenki külföldön van a családjából. Hiába ingatja a fejét Cseresnyés államtitkár úr, néha jó lenne, hogyha körbe is néznének, hogy mi zajlik ebben az országban. (Teleki László: Szégyen! - Dr. Tilki Attila: Egyéni képviselők vagyunk!)
A másik pedig: most próbálnak egy olyan törvényt keresztülverni a parlamenten, persze, meg fogják szavazni, ami a nyugdíjas szociális szövetkezetekről fog szólni, hogy hogyan hajtsuk vissza a nyugdíjasokat a munka világába. Először próbáltuk a munka világából kiterelni őket, most meg hogyan lehetne majd visszahajtani őket.
Tudják, lassan úgy néz ki az országunk, hogy az unoka a nagymamával meg a nagypapával fog a Tescóban majd árut pakolni, mert ember nincs már ebben az országban, aki munkát vállalhatna. Nem ez a megoldás! Többször elmondtuk, hogy nem ez a megoldás. Megfizethető bérek kellenek, normálisan kell az embereknek fizetést adni, nem kizsákmányolni őket, ahogyan önök tették az elmúlt nyolc évben, normális munka törvénykönyvét kell újra alkotni, mert ez, ami most van, azt úgy gondolom, hogy mindennek lehet nevezni, csak munka törvénykönyvének nem, és rá kell venni azokat a fiatalokat, hogy jöjjenek haza. De ehhez megfelelő gazdaságpolitika kell, megfelelő oktatáspolitika, megfelelő szociálpolitika, és ha ez mind megvan, akkor beszélhetünk arról, hogy hogyan tudna ez az ország normálisan működni.
Azt gondolom, hogy erre lehetőségünk lesz majd 2018-ban, és lehetőségünk lesz arra, elkeserítem Boldog István képviselő urat, hogy az önök kormányzásának vége lesz 2018-ban, és akkor újra rendezni kell a nyugdíjasok helyzetét is. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me