DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Csak megismételni tudom: a kormány eddig is és a jövőben is minden támogatást és segítséget megadott és megad a fővárosnak ahhoz, hogy a budapesti 3-as metróvonal felújítása mielőbb megkezdődhessen.
Ugyanakkor az ön interpellációjában is elhangzott, hogy az eddig szóban volt 137,5 milliárd forintos mérnökárral számolt az Európai Bizottság is, amikor az ezzel kapcsolatos pályázatokat megvizsgálta. A 137,5 milliárd forintos finanszírozáshoz sincs meg még a bizottsági hozzájárulás, ezért minden olyan tétel, amely ezt az összeget megváltoztatja, újabb bizottsági egyeztetést igényel. Ezért a kormány a múlt heti ülésén, amelyen a főpolgármester úr jelen volt, valóban ígéretet tett arra, hogy ezt a közös feladatot, amely a főváros, a kormány és az Európai Bizottság közös feladata, minden lépésével és a szükséges hozzájárulásával elősegíti. A fővárosnak és a kormánynak természetesen együtt kell működnie, hogy ezt az ön által is említett, megemelt tételt az Európai Bizottsággal elfogadtassa.
Már a korábbi válaszomban is jeleztem, hogy a 3-as metró korszerűsítésére kiírt négy közbeszerzési eljárás az alagút rekonstrukciójára és az állomások felújítására vonatkozóan folyamatban van, tehát itt megindult az eljárás.
A főpolgármester úr bejelentette, hogy a 3-as metróvonal rekonstrukcióját még ebben az évben megkezdik a teljes alagúttal és az északi szakasszal. Az ehhez szükséges forrásokat a kormány már 2016 májusában az uniós finanszírozást lehetővé tevő támogatási szerződés aláírásával biztosította. Éppen a különbözet további megítélése és esetleges csökkentése érdekében a másik két szakaszra, a vonal középső és a déli szakasz állomásaira a BKV Zrt. új tendert ír ki.
Tisztelt Képviselő Asszony! A válaszomból meggyőződésem szerint egyértelmű, hogy a munkák első szakaszának megkezdésére a főváros elhatározással bír, az ehhez szükséges uniós források megszerzésére a kormány és a főváros együttműködik, és együtt keresik meg az Európai Bizottságot. A vonal középső és déli szakaszainak állomásaira pedig reményeink szerint olyan pályázatok érkeznek be, amelyek finanszírozhatóak.
Itt, az Országgyűlés nyilvánossága előtt is szeretném hangsúlyozni, hogy a budapesti M3-as metróvonal valóban felújításra szorul, de nem életveszélyes. Abban a pillanatban, ha annak üzemeltetői a legkisebb ilyen jelet észlelik, annak az üzemét természetesen azonnal felfüggesztik. Úgyhogy kérem, hogy a dolog fontosságának általunk is történő elismerése mellett a jelenlegi állapotot javítandónak, de ne életveszélyesnek szíveskedjék minősíteni. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Nagyon szép volt!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me