DR. LEGÉNY ZSOLT

Full text search

DR. LEGÉNY ZSOLT
DR. LEGÉNY ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Én is akkor megtisztelem a miniszter urat azzal, hogy azt gondolom, gyakorlatilag minden uniós finanszírozással kapcsolatos program esetében naprakész információkkal rendelkezik, és egy ilyen témát érint a kérdésem is.
A Fidesz által az elmúlt időszakban kialakított Magyarországon sok gyermek és felnőtt számára az éhezés jelenti a mindennapi valóságot. A négymillió, létminimum alatt élő magyar között vannak olyanok, akik időszakosan éheznek, és vannak olyanok, akik bár hozzáférnek ételhez, de minőségi táplálékhoz nem. A mélyszegénységben élő családok számára a nyári időszak különösen kétségbeejtő, hiszen az iskolák és óvodák bezárásával rengeteg gyerek marad biztos napi betevő nélkül.
Az Európai Unió a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alapjával igyekszik ezen a helyzeten változtatni. Ennek a programnak a neve egészen pontosan: a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alap, röviden a FEAD, a szociális alap tevékenységét egészíti ki azzal, hogy olyan intézkedéseket támogat, amelyekkel az uniós tagállamok nem pénzügyi - és ezt szeretném kifejezetten hangsúlyozni, hogy nem pénzügyi -, hanem természetbeni segítséget biztosítanak a leginkább rászoruló társadalmi csoportok számára, akár élelmiszerek, akár ruhanemű, akár tisztálkodószerek formájában.
A 2014-2020-as időszakra Magyarországnak ez mintegy 93,9 milliós uniós támogatást jelent, amelyhez a nemzeti kiegészítés 16,6 millió euró lehetne. Ez így összességében azt jelenti, hogy 2017-re Magyarország számára 13 millió euró juthatna. Azt szeretném kérdezni, hol van az ezen operatív program szerinti több mint 13 millió euró. Hol ez a pénz? Hogyan kívánja felhasználni a kormány? Látnak-e 2017 nyarán bármit is a szegénységben élő, éhező gyerekek ebből a megsegítésükre szánt európai uniós pénzből vagy forrásból?
Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me