DR. VÖLNER PÁL

Full text search

DR. VÖLNER PÁL
DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Gyüre Csaba képviselőtársam magáról a jogszabályról, illetve a módosító javaslataikról beszélt, amelyeket nem tudtunk elfogadni a bizottsági ülések folyamán.
Az általános vitában is elhangzott, hogy miért kellett megszületnie ennek a jogszabálynak. 2017-től állami tisztviselői rendszer jött létre Magyarországon. Az a garanciális szabály, amely korábban a bírói, igazságügyi területen, ügyészségi területen dolgozóknak biztosította, hogy a korábbi kormánytisztviselőkkel azonos juttatásban részesülhetnek, ha az illetménytábla alapján nem érik el ezt a juttatási szintet, megszűnt a jogszabályi alapja, át kellett strukturálni az egész jogszabályt, és az van itt előttünk. A fő szempont az volt, hogy a korábbi elv érvényesüljön, tehát most az állami tisztviselőkhöz igazodóan a bírósági, ügyészségi rendszeren belül körülbelül ugyanannyi juttatásban részesüljenek, de nem ugyanaz a számítási mód. Ez a része, hogy úgy mondjam, az új szabályozással kikerült, és azért van itt előttünk ez a javaslat.
A másik, ami az illetmények rendezését illeti, képviselő úr is itt volt a parlamentben, amikor a 2016-os, a 2017-es, illetve a 2018-as 5-5-5 százalékos emelést megszavaztuk, tehát nem igaz, hogy az igazságszolgáltatás területén nem emelkednek a bérek, és a kormány nem figyel oda kiemelten erre a területre is. Egy megegyezett metódus szerint történik a béremelés. Tudjuk, hogy 2016-ban, amikor ez elindult, még nem volt ’18-as költségvetésünk, de lám, az előttünk lévő költségvetési javaslatban benne van az 5 százalék, és meg fogják kapni a bírák, ügyészek is. Nagyon remélem, hogy egy olyan szabályozás született, amely a korábbi struktúrának megfelelő.
A cafetériakérdésben pedig nyilvánvaló, hogy ha szükséges ahhoz, hogy ezt a mértéket hozni lehessen az állami tisztviselőkkel való összevetésben, akkor nyilván alkalmazásra kerül; egyébként pedig a cafetéria nullától mehet felfelé addig, ameddig ez szükséges. Tehát ez egy nagyon jó eszköz arra, hogy ez a garanciális elem továbbra is érvényesíthető ezen a területen.
Az elhangzottakra tekintettel kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a holnapi szavazás során támogassák a javaslatot, mert ezzel tudjuk ezt a rendezetlen helyzetet helyrehozni, és az ott lévők így kaphatják meg ezt a pluszjuttatást. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me