VÁGÓ SEBESTYÉN

Full text search

VÁGÓ SEBESTYÉN
VÁGÓ SEBESTYÉN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Nemrég nyilvánosságra került egy, a Komárom-Esztergom Megyei Integrált Szociális Intézmény dolgozóinak címzett levél, amelyben felhívják a foglalkoztatottak figyelmét, hogy a 2017-es évtől növelt mértékű bérminimum után járó illetményemelés őket nem érinti. Az intézmény közlése szerint a munkáltatói döntésen alapuló illetményrész összegét csökkenteni szükséges az alapbér növekedésének összegével, így a járandóság összege változatlan marad.
(12.00)
Habár papírforma szerint jogilag nem kifogásolható a rendelkezés, erkölcsi szempontból számos kivetnivalót hagy maga után a fenti eljárás. Az ágazat bérrendezésének kérdése évek óta várat magára. Az elmúlt időszak néhány látszatintézkedését leszámítva semmi kézzelfoghatót nem sikerült kicsikarni a minisztériumtól. Ezzel szemben egyre távolabb kerülünk az életpályamodell bevezetésétől, hiszen a garantált bérminimum emelésével egyidejűleg csökkentik a munkáltató által nyújtott illetményeket, így ezzel a megvonással saját háttérintézményeikben sem tartják be az ígért kompenzációt.
Az alfahir.hu hírportálon megjelent cikk nyomán az ország különböző részeiből a szféra dolgozói többen megkerestek, hogy az ő munkáltatójuk is hasonló lépést tett. Tehát amit a kormány ad, azt a munkáltató lenyeli. Teszi mindezt hazánk legrosszabbul fizetett ágazatában, azzal a közel százezer munkavállalóval, akik az egyre súlyosbodó szociális helyzet orvoslásán nap mint nap megfeszítetten dolgoznak. Mindeközben ezen nélkülözhetetlen szakterület dolgozóinak életszínvonala az esetek többségében, 75 százalékban a létminimum szintjét sem üti meg.
Tisztelt Államtitkár Úr! Tudnak-e ezekről a folyamatokról, és a minimálbéremelés teljesülésének érdekében megteszik-e a szükséges lépéseket? Vagy az a helyzet, amit én valószínűbbnek tartok, hogy a kormány felelőssége ez is, mert az intézmények nem kapják meg a fedezetet az emelt bérek kifizetésére. Nem dicshimnuszokat várok, mint az írásbeli kérdésemre is kapott válaszban, hogy milyen pótlékokat adtak az elmúlt időszakban a szféra dolgozóinak, mert a pótlék az pótlék, bármikor elvehető.
Én nem ezeket nézem, hanem azt, hogy a szféra dolgozói hogy érzik magukat. Erre a konkrét kérdésre várok választ, és arra, hogy mikor rendezik végre a szociális dolgozók bérét. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me