DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Örülök annak, hogy ön a fizetésemelések mértékével és ütemezésével ezek szerint már tisztában van, és tudja, hogyan és miként fognak nőni a bérek. Valóban, nekünk is fontos célkitűzésünk, hogy folytassuk azt, amit az előző években elkezdtünk, az ágazati bérpótlék, az ágazati bérkiegészítés után egy újabb emelés következzen be a szociális szférában, és bízunk benne, hogy ez összességében egy 2019-ig tartó folyamat keretében egy 62 százalékos mértéket is el fog érni a szociális szférában dolgozók bérnövekedése kapcsán.
Meg is érdemlik ezt a többletet azért a munkáért, amit ott végeznek. Akik minimálbéren vagy szakképzett-minimálbéren vannak foglalkoztatva, ön is tudja, nekik januártól 15, illetve 25 százalékkal nőtt a fizetésük. A korábbiakban már megérkeztek a pótlékrendszerben a bérpótlékkal, bérkiegészítéssel kapcsolatos többletek. Az egyik körülbelül 15 ezer forintos, a másik pedig a magasabb végzettségűek esetében egy átlag 30-30 ezer forintos emelkedést jelentett.
Ön többször követelte itt a parlamentben, hogy ezt a bérpótlékot és ezt a bérkiegészítést a korábbiakban alapbéresítsük, de ön is tudja, hogy ha ez megtörtént volna, akkor pontosan most hozta volna a Jobbik javaslata nagyon kellemetlen helyzetbe a szociális szférában dolgozókat, ha ezek alapbéresítésre kerültek volna, hiszen akkor nem jelentkeznének a most megemelt minimálbér fölött vagy szakképzett-minimálbér fölött további bérnövelő tényezővel. Tehát ha a Jobbik javaslatát elfogadtuk volna, havonta több tízezer forinttal jártak volna rosszabbul a szociális szférában dolgozók.
Az állami szférában is és az egyházi civil szférában is többletforrást fogunk biztosítani ezeknek a kifizetéséhez, az ezzel kapcsolatos javaslatok hamarosan itt lesznek a parlament asztalán is, és ezen túlmenően egy 7,5 milliárd forintos többletet is biztosítottunk azoknak a béremelésére, akiket a minimálbér vagy a szakképzett-minimálbér emelése nem vagy csak nagyon kis mértékben érintett. (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Az ő esetükben itt egy több tízezer forintos emelésre is lehet számítani, hiszen ők a magasabb végzettség és a magasabb tapasztalat fokán egy nagyobb emelést fognak kapni. A problémát pedig, amit ön mondott (Az elnök ismét csenget.), a szakszervezetekkel közösen monitorozzuk, és ha probléma van, akkor közbeavatkozunk. Köszönöm szépen elnök úr türelmét.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me