SZABOLCS ATTILA,

Full text search

SZABOLCS ATTILA,
SZABOLCS ATTILA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Az előttünk lévő T/13921. számú törvényjavaslat technikainak tűnik, de igen fontos. A tiszai hajózásról szól, a magyar-szerb határszakaszon történő hajózást rendezi. Ebben a kérdéskörben egészen a mai napig egy teljesen elavult törvényt alkalmaztunk, amely 1955 óta van hatályban, s amely jó néhány kérdésre nem ad választ. Az akkori, kommunista diktatúrák által létrehozott, elavult jogszabályt most le fogjuk váltani, hogy egy, a mai kornak megfelelő szabályozást tudjunk alkalmazni.
A magyar-szerb kapcsolatok egyre jobbak, egyre fontosabbak. Ezek a kapcsolatok nem csupán a szomszédságunk miatt lényegesek, hanem gazdaságilag is egyre jelentősebbé válnak. A Magyarország és Szerbia közötti gazdasági együttműködés évek óta növekszik, ez pedig mindkét fél számára előnyös. Olyannyira fontosak lettek a két ország közötti gazdasági kapcsolatok, hogy a Budapest-Belgrád közötti vasútfejlesztés is elindult. A Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása és kibővítése - amelynek köszönhetően Magyarország stratégiai szerepe ebben a térségben tovább erősödik - jelentősen hozzájárul a régió fejlődéséhez. A beruházással Magyarországon keresztül vezet majd a leggyorsabb útvonal Nyugat-Európába azon görögországi kikötők irányából, ahova a Közel-Keletről és Kínából nagy mennyiségű árut szállítanak. Emiatt is fontos partnerünk e kérdésben Kína, mely jelentősen hozzájárul ezen projekt megvalósításához. Ebből is látszik, hogy jól működik a keleti nyitás politikája.
Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a stratégiai szempontból nagy fontossággal bíró magyar-szerb kapcsolatok érdekében támogassák az előttünk lévő törvényjavaslatot. Köszönöm a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me