DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Látszólag ez egy nagyon egyszerű kétoldalú, Magyarország Kormánya és a Szerb Köztársaság Kormánya közötti kétoldalú külügyi szerződés, illetve ennek a módosítása a tiszai hajózásról szóló egyezmény kihirdetéséről, ugyanakkor látnunk kell, hogy ez az egyezmény egy egész régióba hozhat fejlődési lehetőséget.
A Tisza folyó régen, történelmi időkben az élet folyója volt azon a területen, a Tisza szabályozása után a hajózás keretében is komoly kereskedelmi forgalmat bonyolított le, és sajnálatos módon tapasztaljuk, hogy az utóbbi évtizedekben vagy akár fél évszázadban is, de az még talán túlzás, a hajózás szempontjából nagyon kevéssé volt kihasználva a Tisza folyó, még az alsó folyószakaszokon is. Ez az egyezmény, noha csak elviekben, de legalább jogi alapját megteremti annak, hogy lehetővé teszi a Tisza folyón történő szabad hajózást minden olyan ország számára, amelyik ezt igénybe kívánja venni, függetlenül attól, hogy az úszó létesítmény milyen lobogó alatt közlekedik. Ezzel föl tud kerülni a Tisza folyó arra a nemzetközi vízi útvonalra, ami a fenntartható fejlődés jegyében szerintem joggal tarthat igényt arra, hogy fejlesszék, és egyre jobban kihasználják egy környezetbarát szállítás, közlekedés számára.
És szeretném én is kiemelni a csongrádi vízlépcső jelentőségét, amely mind a hajózást, mind a folyó alsó szakaszának az árvízvédelmét kiemelkedően szolgálná. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me