DR. HOMOLYA RÓBERT

Full text search

DR. HOMOLYA RÓBERT
DR. HOMOLYA RÓBERT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Először is szeretném megköszönni a frakciók támogatását a törvénytervezettel kapcsolatosan. Hangsúlyozni szeretném, hogy a Tisza nemzetközi vízi úttá történő nyilvánítása tekintetében az első lépés az, hogy ez a nemzetközi szerződés és megállapodás kihirdetésre kerüljön, ezután beszélhetünk arról, hogy a Tisza nemzetközi vízi úttá válik, és ezután lehet áttekinteni azt, hogy milyen jövőbeni fejlesztéseket lehet végrehajtani, hogy ez a vízi útvonal, vízi szállítmányozási útvonal fenntartható legyen, és az itt élők boldogulását szolgálja.
Nagyon röviden, csak pár dolog a vízi szállítmányozással kapcsolatosan. Azt gondolom, hogy a kormány az elmúlt időszakban nem volt tétlen e tekintetben, ha csak arra gondolok, hogy a győr-gönyűi, a komáromi, a csepeli, illetve a mohácsi kikötők vonatkozásában nagyobb kikötőfejlesztésekbe fogott a kormány, illetve az úgynevezett Connecting Europe Facilityn, tehát egy CEF-es európai uniós pályázaton több dunai hajózást érintő pályázat támogatásáról döntött a magyar kormány, és ez sikeresen szerepelt az Európai Bizottságnál is. Úgyhogy azt gondolom, hogy a Duna hajózási útvonalának fenntartása, ehhez kapcsolódó fejlesztések a jövőben meg fognak indulni, akár ha a kikötőkre, akár ha a folyami szabályozásra gondolok.
A vízlépcsők tekintetében, illetve a Duna-Tisza összekapcsolása tekintetében is, aminek, azt gondolom, több évtizedes irodalma van - lehet, hogy még több évtizedes vita lesz ennek a megvalósítása -, meg fog nyílni a nemzeti közlekedési stratégiának a következő időszakra történő mind társadalmi, mind szakmai tervezése, és azt gondolom, hogy ekkor ezeket az ötleteket és elképzeléseket újra lehet majd tárgyalni.
Csak egy nagyon rövid megjegyzés a vízi szállítmányozási adatokkal kapcsolatosan. Ebben valóban Magyarország az említett országoktól sajnos elmarad, egészen egyszerű okból kifolyólag, mert nincsen tengerünk.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me