DR. HOMOLYA RÓBERT

Full text search

DR. HOMOLYA RÓBERT
DR. HOMOLYA RÓBERT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előterjesztője: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A jelen törvényjavaslat Magyarország Kormánya és a Szerb Köztársaság Kormánya között a tiszai hajózásról szóló, még 1955-ben megkötött nemzetközi egyezmény kihirdetéséről rendelkezik. A törvényjavaslat célja az, hogy a szerb féllel megkötött egyezménynek a magyar jogrendbe be kell illeszkednie, és a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásokról szóló törvény alapján a törvényi szintű kihirdetése szükséges e nemzetközi egyezmény módosításának.
Ez a megállapodás 2016. november 21-én került aláírásra Nišben. 1955-ben a Jugoszláv Szövetségi Népköztársaság és az akkori Magyar Népköztársaság Kormánya között a tiszai hajózást érintően egy nemzetközi megállapodás jött létre, a mai napig is alkalmazott tiszai egyezmény. A tiszai egyezmény alapján a részes államok lobogója alatt közlekedő hajók számára szabad hajózást biztosít a Tiszának a Tokajtól a Tiszta torkolatáig terjedő, hajózható szakaszáig. Mint említettem, csak a két ország lobogója alatti hajók számára teszi lehetővé a szabad hajózást ez az egyezmény.
2004-ben hazánk csatlakozott az Európai Unióhoz, és az európai uniós csatlakozáskor a nemzeti vízi útjainkat is megnyitottuk az uniós tagországok részére, ugyanakkor a Tisza vízterületére történő hajózás csak a Szerb Köztársaságon keresztül lehetséges, harmadik országbeli, uniós lobogójú, polgári célú közlekedést végző hajók csak engedéllyel, díj ellenében hajózhatnak a Tisza szerb szakaszán.
Magyarország elkötelezett amellett, hogy a Tisza folyó nemzetközi vízi úttá váljon, és a TEN-T, úgynevezett transzeurópai közlekedési hálózat, víziúthálózat részévé váljon, és ehhez szükséges az, hogy a harmadik országokra is kiterjedő szabad hajózás útjában álló adminisztratív akadályokat feloldjuk.
A Tisza nemzetközi hajózásra való megnyitásának feltétele a parti államok közötti, a Tisza nemzetközi vízi úttá nyilvánításáról szóló nemzetközi szerződés megkötése. Ennek első lépése pedig ez a korábban említett 1955-ös tiszai egyezmény felülvizsgálata volt.
A kihirdetendő egyezmény biztosítja a Tisza folyón való szabad és nyitott hajózást minden ország számára, függetlenül attól, hogy a hajók milyen lobogó alatt közlekednek, és a jelen egyezmény hatálya is a Tisza folyónak arra a hajózható részre terjed ki, amely Tokajtól a folyó torkolatáig tart.
Reményeink szerint a Tisza említett szakaszának nemzetközi vízi úttá nyilvánítása hozzá fog járulni az érintett régió gazdasági, turisztikai fejlődéséhez, továbbá a belvízi úton történő nemzetközi áruszállítás megkönnyítéséhez és növekedéséhez. Ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a T/13921. számon beterjesztett törvényjavaslatot elfogadni és a Magyarország Kormánya és a Szerb Köztársaság Kormánya között a tiszai hajózásról szóló egyezmény kihirdetését támogatni szíveskedjen. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me