DR. HILLER ISTVÁN

Full text search

DR. HILLER ISTVÁN
DR. HILLER ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Asszonyok és Képviselő Urak! Tisztelt Miniszter Úr! 2017. január 12-e sötét napként vonul be a magyar műemlékvédelem történetébe. Ezen az éjszakán egy csőtörés következtében mintegy 1500 dokumentumot ért károsodás, jórészt visszafordíthatatlan. Mindez a budai Várban történt, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ épületének pincéjében, a Táncsics Mihály utca 1. szám alatti épületben. Ez az az épület, ahonnan az örökségvédelem legfőbb állami szervezetét kitessékelték, szerintem idő előtt, és az a kormányzati döntés született, hogy ebbe a patinás épületbe költözik a Nemzetgazdasági Minisztérium, de az idáig nem költözött.
Így aztán az a helyzet állt elő, hogy az egykori Forster Központ munkatársait egy korábbi katonai ruharaktár épületébe vezényelték át, a magyar műemlékvédelem dokumentációjának nem kis része azonban ott maradt a Várban. Szakértők el, dokumentum marad. A csőtörés meg a hideg miatt nem volt hajlandó megvárni, amíg a minisztérium felköltözik a Várba. Így aztán az említett dokumentumok, a magyar kulturális örökség fontos részei, tervek, fényképek úgy eláztak, hogy alig maradt belőlük valami.
Tisztelt Miniszter Úr! A magyar műemlékvédelem kitűnő elődeink, mint Rómer Flóris, Ipolyi Arnold, Henszlmann Imre iránymutatásai alapján a XIX. század utolsó harmadától példaértékű és magas színvonalú munkát végzett. A szörnyű időkben, amikor ágyúk dörögtek vagy bombák csapódtak be, a magyar nemzeti örökség számos páratlan dokumentuma pusztult el, igazi kár. De békeidőben ilyen pusztulás emberemlékezet óta nem történt. A magyar műemlékvédelem békeidőben ilyen kárt nem szenvedett.
Javaslom, hogy ennek a pusztulásnak az okát ne abban keressük, hogy télen hideg van. Számos, a műemlékvédelemmel, az örökségvédelemmel foglalkozó szakember fordult hozzám, hozzánk, hogy itt, a parlament és az ország nyilvánossága előtt lehetőleg az első országgyűlési napon tegyük szóvá ezt a kérdést, és próbáljunk választ kapni arra, hogy mi történt, ezért azt kérdezem a tisztelt miniszter úrtól, hogy mi történt.
Azt kérdezem, hogy mit tettek a magyar műemlékvédelem számára fontos dokumentumok pusztulásának megelőzésére. Azt kérdezem, hogy hogyan fordulhat elő, hogy 1867 óta először békeidőben 1500 magyar dokumentum egy pincében szétázik. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
(Az elnöki széket Jakab István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Összességében milyen kár érte a magyar kulturális örökséget kormányuk Várba költözési tervei kapcsán? Megtisztelő válaszát várom. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me