IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A Felső-bácskai Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás pályázatot nyújtott be a KEOP ivóvízminőség-javítási pályázatára még 2011-ben. A beruházás költségeinek fedezésére nettó 4,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaptak. Az összköltség időközben 5,9 milliárd forintra, a támogatástartalom pedig 4,9 milliárd forintra emelkedett.
A projekt lezárását nagy lakossági várakozás előzte meg. Az azóta eltelt időszakban azonban nemhogy a szolgáltatott ivóvíz minőségének javulását, sokkal inkább a szabad szemmel is látható romlását tapasztalják sokan. Bajai lakosként, országgyűlési képviselőként aggodalmamnak kell hangot adjak, hogy rengeteg közpénz elköltése után a mindennapi élethez alapvetően szükséges szolgáltatás szenvedett csorbát, amikor Baján és környékén az elmúlt évben jelentős mértékben romlott az ivóvíz minősége.
A hozzám beérkező panaszok szerint a víz klórtartalma jelentősen magasabb, mint korábban tapasztalható volt, és gyakran tapasztalható nagy mennyiségű szennyeződés is a vízben. A hatóság, miután megvizsgálta, a minták felénél megnövekedett mangán- és ammóniatartalmat mutatott ki. Ez a víz már egy éve keseríti sok bajai életét.
Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet szerint a miniszter úr felügyeli az ivóvízminőség-javító programmal kapcsolatos feladatokat. Ezért kívánom önökön számonkérni: álláspontjuk szerint hogyan érte el az a projekt a célját, ha az úgymond eredményes lezárás ellenére a hatóság, az önkormányzati társulás és a kivitelezők is csak az előállt probléma okát keresik még mindig 2017-ben? 2015 májusában zárult ez a projekt. Ha márciusra kért a hatóság intézkedési tervet a csaknem 6 milliárd forintból elkövetett javítás javítására, mikor lesz kifogástalan minőségű ez az ivóvíz? Az esetleges további javítás költségeit pedig ki fogja megfizetni? Mire véli, hogy egy 2015-ben lezárult projekt 2017 elején még mindig ilyen problémákkal küzd, és még most sem látni, hogy mikorra rendeződik a helyzet? Ki a felelős ezért? S miért azok vizsgálják ki a problémát, akik előidézték ezt a problémát? Hol van a kormányzati kompetencia és felelősség? 26 település lakosairól van szó, körülbelül 90 ezer emberről.
Kérem, öntsenek tiszta vizet a pohárba! Várom válaszát.
(Dr. Szűcs Lajost a jegyzői székben
Móring József Attila váltja fel.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me